Release Radar 31/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Denzel Curry – ZUU

De eretitel wordt al te vaak achteloos in het rond gestrooid, maar Denzel Curry zou wel eens echt ‘the hardest working man in the business’ kunnen zijn. Vorige zomer scheerde hij nog hoge toppen met zijn album ‘Ta13oo’, blies hij de Trix op in de winter en onlangs kondigde hij een nieuwe Europese tour aan die hem in december naar de AB brengt. Hij komt natuurlijk niet alleen. ‘Zuu’, zijn nieuw album, belooft alvast veel goeds. Producties van Tay Keith een feature van Rick Ross en een runtime die onder het halfuur schijnt af te klokken, het voorspelt allemaal een gebalde vuist van een album. Dat werd nog eens extra in de verf gezet met de singles ‘Ricky’ en ‘Speedboat’. Bereid je maar voor op een uppercut van Denzel Curry. (Bert)

Eluvium – Pianoworks

Soms zegt de titel van een album meer dan een dozijn songteksten en dat is bij ‘Pianoworks’ van Eluvium niet anders. In het vorige materiaal van de componist-muzikant uit Portland domineerden orkestrale drones zijn ambient muzieklandschappen. Met ‘Pianoworks’, zijn tiende album, schuift hij de piano meer op de voorgrond en verkent hij het klavier vol mooie naïviteit, simpliciteit en intimiteit. (Guillaume)

Juan Wauters – Introducing Juan Pablo

Dienend als een “prequel” voor z’n album dat enkele maanden eerder verscheen, geeft Juan Wauters ons met ‘Introducing Juan Pablo’ een inkijk in z’n dagelijks leven. In tegenstelling tot die in januari verschenen plaat, zingt Wauters hier zowel in het Spaans als in het Engels en brengt op die manier een soort van eerbetoon aan zijn thuis, waar hij ook beide talen spreekt. Wie nog op zoek is naar de ideale soundtrack voor bij zomers weer – kijk niet verder. (Martijn)

Pip Blom – Boat

Hoewel ze in Nederland nog als freelance afwasser werkt, gaat het in het buitenland voor de wind met de muzikale carrière van de Amsterdamse Pip Blom. Zo deed ze al tal van optredens in Engeland en werd haar muziek opgepikt door onder andere BBC6 en door het Amerikaanse musiczine Stereogum. Haar langverwachte indierock-debuut kan je vanaf vandaag beluisteren. (Martijn)

Skepta – Ignorance is bliss

Met z’n vorige, uitstekend onthaalde plaat ‘Konnichiwa’ kaapte hij nog de Mercury Prize weg van z’n uiterst sterke tegenstanders, waaronder Radiohead en David Bowie. Drie jaar later is de UK rapper terug met een opvolger:‘Ignorance is bliss’. Afgaand op het artwork – waarop de grime-veteraan in het midden met z’n kind staat afgebeeld – mogen we ons misschien wel verwachten aan Skepta die z’n eerste ervaringen met het vaderschap deelt. (Martijn)

Sinkane – Dépaysé

Op zijn vorige projecten schonk de Soedanees-Brits-Amerikaanse Sinkane ons een mix van experiment, free jazz, rock en Afrikaanse muziek. Vandaag is de muzikale duizendpoot terug met een nieuw album, ‘Dépaysé’. De mix van genres is hierop hetzelfde gebleven, al overgiet hij ze deze keer met een dosis dansbare hooks en een hoop ‘in your face’-maatschappijkritiek. Meer dan welkom in deze onzekere tijden. (Lowie)