Release Radar 5/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Alexandra Alden – Leads to love

Alexandra Alden is een Maltese singer-songwriter die momenteel in Nederland woont. Ze maakt aanstekelijk zoete indiefolk met een stem die soms iets mee heeft van Laura Marling. ‘Leads to love’ is haar tweede langspeler en met single ‘Not for me to say’ zijn de verwachtingen eerder hooggespannen voor iemand die indiefolk een warm hart toedraagt. Fragiel en tegelijk zelfzeker sterke zang en een goede productie zonder franjes, breekbaarheid op zijn best.

Connan Mockasin – Jassbusters two

Connan Mockasins nieuwe album ‘Jassbusters two’ is de opvolger van Jassbuster uit 2018. Ondanks een gecancelde tour en geen optreden in België gaat de release van het album door. Met nog geen halfuur aan nieuwe muziek zet Mockasin zijn dromerige en nonchalante sound verder. (Laurent)

Curtis Harding – If words were flowers

Curtis Harding mijmert over de hoe de wereld zou zijn als woorden bloemen waren. Hij combineert blues, gospel, soul, r&b en rock in een catchy mix met wortels in het verleden maar met de kruin statig in het heden. ‘If words were flowers’ is ‘s mans derde langspeler. In de vroege jaren 2000 werkte hij onder andere samen met CeeLo Green, in 2009 stichtte hij de band Night Sun en in 2014 kwam zijn eerste soloplaat ‘Soul power’ uit waarin hij teruggreep naar een iets soulvoller geïnspireerde sound. Voor de vinylverzamelaars, ‘If words were flowers’ is beschikbaar in verschillende varianten.

Joan As Police Woman – The solution is restless 

Joan Wasser, beter bekend als Joan As Police Woman, is toe aan haar negende studioalbum. Voor ‘The solution is restless’ werkt de Noord-Amerikaanse samen met Tony Allen (Nigeriaanse drummer, componist en muzikant die in 2020 overleed) en Dave Okumu (Engelse songschrijver, producer en gitarist). Het levert groovy en aanstekelijke ritmes en melodieën op. Laat je meevoeren door de muzikale flow gecreëerd door de drie op ‘Take me to your leader’. Een speciale vermelding voor de voortreffelijke toetsen, zowel op orgel als piano.

Parcels – Day/night

De Australiërs van Parcels zijn daar met een nieuw pakketje! ‘Day/night’ is de tweede langspeler van de nu-disco-formatie en belooft opnieuw te swingen als een tiet! De band werkte eerder al samen met het ter ziele gegane Daft Punk en dat is hoorbaar op meerdere tracks alsook op ‘Theworstthing’ waar een sexy weemoedige bas- en gitaarlijn je traag en gestaag naar het einde navigeren. Verwacht je aan uiterst dansbare songs met een vleugje melancholie.

Penelope Isles – Which way to happy

Penelope Isles brengt hun debuutalbum op label Bella Union ‘Which way to happy’ uit, hun echte debuut dateert uit 2015. De Britten vormen een band rond het broer-zus-duo Jack en Lily Wolter. Ze brengen kleurrijke laagdrempelige indie-dreampop die de slaapkamerpop ontgroeid is.

Snail Mail – Valentine

Valentine is de langverwachte opvolger van ‘Lush’, de debuutplaat van de toen 18-jarige Snail Mail die haar in één klap een indiester maakte. Na een moeilijke periode waar ze getergd werd door de keerzijde van de medaille van vroege faam is ze helemaal terug, vernuftiger en bitsiger dan ooit. (Ewout)

Sylvie Kreusch – Montbray

Laat de titel je van het debuutalbum je niet meteen misleiden. Nee, het is geen tourgids over het gelijknamige Noord-Franse dorpje. Het langverwachte debuut draait eigenlijk voornamelijk over liefde en wat dat met Kreusch doet – je hebt enigszins de breuk met Maarten Devoldere die ze doorheen de plaat verwerkt. Maar er is meer dan dat. Kreusch voert je mee in haar eigen wondere wereld vol sensualiteit, weemoedigheid en melodramatiek. (Yannick)