Release Radar 5/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Aesop Rock & Blockhead – Garbology

Fanboys van Asap Rocky, je hebt de titel verkeerd gelezen. Al hoeft dat nog niet zo’n drama te zijn, want Aesop Rock is een rapper van de bovenste plank. Al jaren levert hij in de marge steengoeie projecten af, die helaas zelden tot nooit een doorslaand commercieel succes worden. Aan de kwaliteit zal het evenwel niet liggen. Met Blockhead, die al eerder enkele tracks voor hem geproduceerd heeft, brengt hij nu een heel album uit. ‘Jazz hands’ is daaruit de eerste single en die smaakt alvast naar meer! Het album zou gaan over zichzelf terugvinden na een donkere periode, met een sociale en culturele maatschappelijke analyse er gratis bij. Veelbelovend, al zeggen we het zelf. (Bert)

Courtney Barnett – Things take time, take time

Mogelijke positieve bijproducten van de voorbije lockdowns zijn lager alcoholgebruik, gezondere slaapritmes en minder oorsuizen. Terwijl we voorgaande al wat vergeten zijn, dropt Australische singer-songwriter Courtney Barnett haar derde album, ook een bijproduct van diezelfde periode. En tot wat we tot nu toe al hoorde, is ‘Things Take Time, Take Time’ de gepaste wijn bij een menu van melancholie naar kalmere en comfortabelere tijden. (Eva G)

Damon Albarn – The nearer the fountain, more pure the stream flows

Damon Albarn, de speerpunt van Gorillaz en Blur, heeft met ‘The nearer the fountain, more pure the stream flows’ een tweede soloplaat uit. Hier kiest Albarn bewust voor een meer ingetogen sound waarbij piano centraal staat. Voor het album liet hij zich inspireren door de wilde IJslandse natuur, waar hij een tweede thuis heeft. (Frederik)

Dope Lemon – Rose pink cadillac

‘s Werelds sympathiekste citrusvrucht komt met een nieuw album in de vorm van een oldtimer: ‘Rose pink cadillac’. De koning der nonchalance en helft van het duo Angus & Julia Stone komt met een eerste helft van de plaat die wat lichter verteerbaarder is en het wordt iets donkerder in de tweede helft. Dit reflecteert zich dan ook in de speciale picture disc vinyl die erbij hoort, waar je op de a-kant overdag zit te cruisen in de Cadillac wordt het donker ob de b-kant. Zonniger dan op ‘Every day is a holiday’ kan het trouwens moeilijk worden.

IDLES – Crawler

Ongeveer een jaar na ‘Ultra mono’ is Idles terug met hun vierde plaat ‘Crawler’. De Britse postpunkers openen met MTT 420 RR, een schijnbaar willekeurig opsomming van letters en cijfers, maar bij motorliefhebbers gaat er echter wel een belletje rinkelen: het is een superbike. Ondanks een topsnelheid van 440 kilometer per uur gaat bouwt Idles heel langzaam en gestaag op en lijkt de band ook gelaagder en veelzijdiger te worden.

Jon Hopkins – Music for psychedelic therapy

Electronica-guru Jon Hopkins werd reeds tweemaal genomineerd voor de Mercury Prize en éénmaal voor een Grammy. Of ‘Music for psychedelic therapy’ ditmaal opnieuw kans maakt (volgens ons dan), leest u later deze week in onze review. Hopkins voorziet als voorproefje een geweldig kleurrijke soundscape die zelfs ruimtevaarders jaloers zal maken. (Laurent)

Portico Quartet – Monuments

Het jazzkwartet Portico Quartet lanceert hun achtste studioalbum ‘Monument’. De Londenaren hebben niet stilgezeten, aangezien Monument al hun tweede albumrelease dit jaar is na ‘Terrain’. De titelsong ‘Monument’ is een weelderige maar gebalanceerde pulserende moderne jazzsong met een goeie scheut elektronica zoals er ongetwijfeld veel zullen terug te vinden zijn. De band zegt zelf dat het een van hun meest toegankelijke platen tot nu toe is.

Medhane – Do the math

Bezig baasje, die Medhane. Zoals zovelen in the game. De rapper uit Brooklyn, New York, is met do the math al aan zijn tweede project van het jaar toe. Na ‘Amethyst of morning’ is er nu ‘Do the math’. Achttien nummers, een feature van Navy Blue en eentje van Wiki en vooral hoge verwachtingen. ‘Cold water’ kreeg in 2020 het label Best New Music van Pitchfork en hij hangt regelmatig rond in the Big Apple met Earl Sweartshirt, Navy Blue en Mike. Geen kleine garnalen. Top lofi hiphop om je het weekend in te loodsen! (Bert)

Meskerem Mees – Julius

De ster van Meskerem Mees schoot vliegensvlug de hoogte in, de 22-jarige prijkt nu al ergens hoog aan het firmament. Met haar stem, een akoestische gitaar en een cello in de hand van Febe Lazou weet de jonge Gentse je bij je nekvel te grijpen, 13 nummers lang. De verhalende teksten nemen je mee in de wereld van Mees en zorgen ervoor dat dit een indiefolk-debuut is om u tegen te zeggen!

Pip Blom – Welcome break

De Nederlandse Pip Blom begon al op haar zestiende met nummers schrijven en heeft nu een volledige band rond haar, samen met haar broer. Pip maakt aanstekelijke indiepop die wat doet denken aan genregenoten zoals Sports Team. Het is de tweede langspeler van onze noorderburen en de opvolger van debuut ‘Boat‘ uit 2019.

Sega Bodega – Romeo

Onder de naam Sega Bodega schuilt Ierse producer Salvador Navarrete die futuristische en innovatieve dansmuziek maakt. ‘Romeo’ is zijn tweede langspeler en komt uit op zijn eigen label Nuxxe. De schare artiesten waar hij reeds me samenwerkte is ronduit indrukwekkend, zo passeerden onder andere Caroline Polachek, Arca, FKA Twigs, Charlotte Gainsbourg, Slowthai en Christine and the Queens de revue. Voor uitdagende beats met een veelheid aan invloeden ben je bij Sega Bodega aan het juiste adres.

Silk Sonic – An evening with silk sonic

De naam heeft Silk Sonic alleszins niet gestolen, het superduo bestaande uit Anderson .Paak en Bruno Mars brengt zijdezachte soul-r&b die ongetwijfeld een groot publiek zal behagen. Als dat alles nog niet heet genoeg is springt de thermometer van de zwoelheid en vochtigheid op ‘After last night’ met een feature van Thundercat en Bootsy Collins. Leg die ijszak al maar klaar.