Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Deafheaven – Ordinary corrupt human love’

Na het uiterst donkere ‘New bermuda’ (2015) bevindt Deafheaven zich met ‘Ordinary corrupt human love’ terug in een happier space. Blackmetal-passages worden afgewisseld met euforische postrock-erupties, die naadloos aan mekaar worden gerijgd door het pure vakmanschap van dit virtuoze vijftal uit San Francisco. Dit zou wel eens Deafheaven’s ‘mooiste’ plaat kunnen zijn.  Lees hier onze volledige review. (Martijn)

Dirty Projectors – Lamp lit prose

Na vijf jaar radiostilte bracht Dave Longstreth vorig jaar met z’n band Dirty Projectors het achtste en gelijknamige album uit na zijn break-up met eerder bandlid Amber Coffman. In tegenstelling tot wat de titel deed vermoeden, was het een zuiver soloalbum over woede, verdriet, wanhoop en bevrijding. Een jaar later keert hij de munt om met het enorm optimistische ‘Lamp lit prose’. Met nummers zoals ‘Break-thru’ vol energie en lust brengt hij een stralend lichtpunt in de duisternis. (Gertie)

Lotic – Power

Lotic, de enigmatische Texaanse producer die resideert in Berlijn, balanceert op ‘Power’ ten allen tijde tussen chaos en rust. Bij wijlen lijkt het op Oneohtrix Point Never in popmodus, soms doet het denken aan de hevige percussie van Fuck Buttons of Squarepusher, maar uiteindelijk is het enkel en alleen Lotic. Een heftige, intense trip met idyllische rustbakens in de abrasieve stormen.


Tanukichan – Sundays

Bij een eerste solo-headline tour hoort altijd een nieuwe plaat, zo ook voor Hannah Van Loon van het elektronische shoegaze-project Tanukichan. De 31-jarige Van Loon verraste in 2016 met haar debuut-ep ‘Radiolove’ maar kan nu gebruik maken van de diensten van Chaz Bundick (Toro y Moi) achter de knoppen. Een eerste keer wegdromen doen we met ‘Lazy love’. (Jens)

The National – Boxer live in Brussels

Het gebeurt niet vaak dat je reviews van ons kunt meevolgen op een album, maar dankzij de live-registratie van het concert van The National in Vorst Nationaal eind vorig jaar kan dat wel. Het concert werd op Record Store Day op een beperkte oplage vinyl gedrukt, vanaf vandaag kan heel de wereld meegenieten dankzij de cd- en streaming-versie. De foto binnenin de cd is trouwens gemaakt door onze fotografe Caroline Vandekerckhove. (Mattias)

Wet – Still run

Het New Yorkse synthpoptrio Wet creërde in 2015 heel wat buzz met enkele dromerige singles, maar wist op debuut ‘Don’t you’ de verwachtingen niet in te lossen. Tijd om het roer om te gooien, dachten ze. Het trio werd een duo en er werden enkele succesvolle producers bijgehaald. Benieuwd of het nu wél raak is.