Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Amnesia Scanner – Another life

Op debuut-ep ‘AS’ navigeerde Amnesia Scanner zich met de voeten recht naar je maag. Een spervuur aan briesende electronica en verwrongen stemmen maakte van het enigmatische electronicaduo een van de meest prikkelende acts op onze radar. De twee singles ‘AS Chaos’ en ‘AS A.W.O.L.’ sluiten daar naadloos op aan. De derde en recentst geloste ‘AS Too wrong’ begeeft zich op een meer moody en melodieus paadje,maar blijft toch herkenbaar Amnesia Scanner. Benieuwd hoe ze die lijn doortrekken over de hele plaat. (Pascal)

Bert Dockx – Transit

Een coveralbum uitbrengen met herwerkingen van iconische nummers zoals ‘Shadowplay’ van Joy Division, ‘Sinnerman’ van Nina Simone en ‘Albatross’ van Fleetwood Mac, je moet het maar durven. Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans) heeft lef én kunde genoeg om wat zomaar een reeks covers kon zijn, volledig naar zijn hand te zetten op ‘Transit’. Lees hier onze volledige review. (Milena)

Ital Tek – Bodied 

Het debuutalbum van Ital Tek, ‘Cyclical’, werd in 2008 met open armen ontvangen door liefhebbers van bass-muziek allerhande. De mix van onder meer dubstep en idm-invloeden werd doorgetrokken in het vervolg van zijn carrière, met als gevolg een cultstatus voor onder andere ‘Hollowed’. Op zijn nieuwe album, intussen al het vijfde op Planet Mu, schuift de Brit weg van de dansvloer, zoals op single ‘Blood rain’ ook te horen is. (Daan)

Maribou State – Kingdom in colour

Energieke electronica aanstekelijker dan een jerrycan aanmaakolie naast een kampvuur, dat is waar Maribou State met dit tweede album op mikt. Het Britse duo perfectioneert wat het al goed deed op debuut ‘Portraits’, pakt uit met een samenwerking met Khruangbin en perst elementen uit alle uithoeken van de wereld samen op ‘Kingdom in colour’. Het resultaat is allesbehalve grijs. Lees hier onze volledige review. (Mattias)

Mothers – Render another ugly method
Kristine Leschper lijkt nog steeds te zweven als een schim boven energieke gitaren en drumpartijen op ‘Render another ugly method’, de tweede plaat van Mothers. Met hun debuutplaat in 2016 verscheen de Amerikaanse band als nieuwe mededinger in de indiepoprock scene dankzij emotionele en verbeeldende teksten. (Gertie)

Paul McCartney – Egypt station

Paul McCartney wil zich als popveteraan nogmaals op het slagveld bewijzen. Niet dat dat moet; de intussen 76-jarige Beatle heeft al meer tijdloze nummers geschreven dan welke levende songwriter ooit. Met het omvangrijke ‘Egypt station’, zijn 17de solo-album, wil hij fris en hip blijven. En eerlijk gezegd slaagt hij daar in. Zonder zijn authenticiteit te verliezen of tegemoet te komen aan de overgepolijste hitjes à la Ed Sheeran. (Guillaume)

Spiritualized – And nothing hurt
Ladies and gentlemen, time to float in space again : Spiritualized brengt liefst zes jaar na de voorganger weer een nieuw album uit.  ‘And nothing hurt’ heet het deze keer en belooft weer een trip langs psychedelica en shoegaze te worden. Niet voor niets wist Jason Pierce met zijn vroegere band Spaceman 3 en zijn huidige geesteskind Spiritualized een heel nieuw genre te definiëren, dat als spacerock door het leven gaat. (Kevin)

St. Paul & The Broken Bones – Young sick camellia
Het falset van zanger Paul Janeway en zijn soulvolle achterban The Broken Bones misten hun afspraak met de toekomst niet bij hun debuut ‘Half the city’ in 2015. Zo profileerde de zeskoppige band, waarvan de wortels reiken in Alabama, zich al vlug tot het beste nieuwtje binnen het soulgenre. Ondertussen polierde de groep het een en ander en zochten ze het muzikale volwassendom op. Het nieuwe ‘Young sick camellia’ breidt bijgevolg verder aan het succes van langspeler ‘Sea of noise’ van twee jaar terug, dat het groeipotentieel van St. Paul & The Broken Bones in steen beitelde. Verscheidene singles, zoals ‘Apollo’, doen echter nog meer uit de doeken. Aan de funky discotonen te horen, belooft ‘Young sick camellia’ zoveel meer dan een uurtje spetterende soul. (Jelle)

$uicideboy$ – I want to die in New Orleans
Oorspronkelijk was het album gepland voor eind vorig jaar, maar na wat langer wachten zijn Ruby Da Cherry en $ Crim weer terug van weggeweest. De donkere en stevige beats in ‘Carrollton’ zijn slechts een voorbode en een referentie naar een buurt in New Orleans waar het album hoofdzakelijk over gaat. (Yannick)

Yves Tumor – Safe in the hands of love
In het verleden werkte Yves Tumor al samen met Mykki Blanco en ook zijn vorige album ‘Serpent Music’ kon al op een pak positieve reacties rekenen. Met zijn meest recente album ‘Safe in the hands of love’, neemt Tumor je weer mee in de diepste kronkels van zijn gedachten voor een trip vol experimentele electronica, noise en een streepje alternatieve r&b. Lees hier onze volledige review. (Yannick)