Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Alice On The Roof – Madame

Liefhebbers van hoge noten en het Franse chanson mogen met de nieuwe lp van Alice Dutoit weer even hun hart ophalen. ‘Madame’ is kwetsbaarder en persoonlijker, wat niet per se een garantie is op beter. Alice probeert op haar tweede plaat een eigen sound te vinden maar laat zich nog te vaak leiden door andere hedendaagse invloeden. (Yannick)

Anderson .Paak – Oxnard

In de zomer van 2015 gebeurde het onmogelijke, Dr. Dre releasete een opvolger van het legendarische, met hits gevulde ‘2001’. Simpelweg getiteld ‘Compton’ was die vervolgplaat vooral een vergeetplaat, wij herinneren ons maar twee dingen meer: de lead- en enige single ‘Talking to my diary’, en het grote aantal fantastische features van Anderson .Paak, toen nog een nobele onbekende. Iedereen hoorde zijn sloten talent, authentieke stem en positieve vibe, wat hem vervolgens een resem positieve reviews voor debuutalbum ‘Malibu’ opleverde. Intussen lijkt Anderson .Paak dan ook een gevestigde waarde, iets dat hij wil bevestigen met zijn tweede album ‘Oxnard’ dat opnieuw bol staat van de funk, fusion en features (Kendrick Lamar, Dr. Dre, Pusha T, J. Cole en meer). (Zeno)

Catbug – Universe

Leonard Cohen zou eens gezegd hebben: “If you’re going to write about history, truth, love, understanding and acceptance, it’s going to come out as chicken shit. But if you write about chicken shit, and you do it right, it’ll be about History, Truth, Love, Understanding and Acceptance.” Catbug heeft dat op ‘Universe’ goed begrepen. Neem nu ‘Eyes too small’: “Are my eyes too small to see / what is really bothering me? / Are you in the backyard / working hard?” Misschien heeft ze het inderdaad over die achtertuin, wij horen de wereld daarrond. (Staf)

Jacques Greene – Fever focus

Vorig jaar bracht Jacques Greene eindelijk zijn langverwachte debuutplaat ‘Feel infinite’ uit. Het werd een opeenhoping van alles wat zijn stijltje zo uniek maakt. De melodieuze beats en verdraaide vocals van de hand van de Canadees zijn instant herkenbaar. ‘Fever focus’ is zijn eerste ep sindsdien, en van wat we tot nu toe kunnen opmaken uit de singles lijkt de producer niet te ver van zijn geijkte pad af te wijken. (Pascal)

L’Or Du Commun – Sapiens

L’Or Du Commun ademt net als vele andere vrienden van Roméo Elvis Brussel in en wasemt multiculturaliteit uit. ‘Sapiens’ wil meer vertellen dan enkel moshpits creëren op zwevende synths en stevige beats op Dour. Het drietal wil mensen samen brengen en duidelijk maken dat we allemaal maar mensen zijn waar onderstaande single een duidelijk voorbeeld van is. (Yannick)

Mumford & Sons – Delta

Op hun vierde album gooien de barbershop-boys van Mumford & Sons alle remmen los. Akoestische ballads, bombastische rockanthems, filmische strijkers en electronica krijgen allemaal een plek op ‘Delta’. Eclectische genialiteit of verwarde keuzestress, aan jou de keuze. Eén ding is zeker: de banjo is terug. (Guillaume)

Ryley Walker –  The lillywhite sessions

Ryley Walker kleedt ‘The lillywhite sessions’ van Dave Matthews Band opnieuw aan en stopt de demo’s in een nieuw obscuur, grauw jasje. Lange instrumentale intermezzo’s en solo’s zijn hierbij een vaste waarde die niet ontbreken. (Céline)

The Good, The Bad & The Queen – Merrie land

Dat Damon Albarn niet lang kan stilzitten is een understatement. Deze keer komt hij terug onder de gedaante van The Good, the Bad & the Queen, dat vandaag zijn tweede album ‘Merrie land’ uitbrengt. Verwacht je aan 37 minuten onversneden britpop, hier en daar afgewerkt met een snuifje folk. (Koenraad)

The Smashing Pumpkins – Shiny and oh so bright vol. 1 / LP No past. No future. No sun

De prijs voor ingewikkeldste albumtitel gaat dit weekend ongetwijfeld naar The Smashing Pumpkins en hun tiende album. Voor de gelegenheid werden originele bandleden Jimmy Chamberlin en James Iha er opnieuw bijgehaald. Benieuwd of dit meteen een terugkeer naar hun originele sound met zich meebrengt. (Koenraad)