Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

A$ap Rocky – Testing

Na het experimentele ‘At. Long. Last. A$ap’ uit 2015 nam de Amerikaanse rapper een muzikale pauze om zich meer op mode te storten en werd onder meer het gezicht van Dior.  Voor zijn comeback heeft A$ap een indrukwekkend allegaartje bijeen gekregen met onder andere Frank Ocean, Kodak Black, Skepta, Kid Cudi en Moby. (Jasper)

CHVRCHES – Love is dead

‘Love is dead’ is CHVRCHES’ derde plaat, na het uitstekende ‘Every open eye’ en briljant debuut ‘The bones of what you believe’. Voor het eerst deden de Schotten de productie niet zelf, maar bij Greg Kurstin (Adele, Sia en Pink) was die in veilige handen. Getuige de eerste vier singles leek de samenwerking CHVRCHES meer dan ooit een poprichting uit te sturen. Oordeel vooral zelf of dat een muzikale verbreding of commerciële knieval is. (Stan)

Future Old People Are Wizards – Peaces

Met leden van Drums Are For Parades, Elefant, Wallace Vanborn en Maya’s Moving Castle dien je jezelf niet afvragen in welke vijver je vist bij Future Old People Are Wizards. De granieten noisepop werd wat uitgepuurd op ‘Peaces’ en klinkt daardoor iets toegankelijker, al is enige voorzichtigheid toch aangeraden.

Hatchie – Sugar & spice

‘Sugar & spice’ bevat everything nice wat je van een rijzende indiepop-ster kunt verwachten. Even aanstekelijk als de niesbui van de hooikoortspatiënten om je heen zijn de liedjes van de Australische Harriette Pilbeam, die je mogelijks snel hoort opduiken in een populaire serie bij jou in de buurt, en vijf stuks prijken op deze eerste ep. (Mattias)

Julien Firmin – Julien Firmin

Nee, Julien Firmin is geen nieuwe bokskampioen in wording en in eerste single ‘Spanish melodies’ vind je nergens flamenco-invloeden. Wel zoekt singer-songwriter Michael De Busscher met zijn debuutplaat de diepste kerkers van de onderwereld op, zoals te horen in deze live-opname. (Jens)

Kamaal Williams – The return

Jazz-duo Yussef Kamaal is dood, lang leven Kamaal Williams. ‘The return’ is de muzikale terugkeer van de Britse funkateer, en hij etaleert daarop zijn kunde achter de keys en de studioknoppen. (Mattias)

Pusha T – Daytone

Hoewel ‘DAYTONA’ officieel op naam van Pusha T staat, zal er toch vooral veel aandacht gaan naar de beats die door Kanye West geproduced zijn. Na alle (op zijn minst) warrige tweets, is ‘DAYTONA’ namelijk een eerste test of Kanye muzikaal weer kan overtuigen. Daarnaast heeft ook Pusha T iets goed te maken na zijn wanvertoning afgelopen zomer op Dour. Tekstueel verwachten we in ieder geval weinig vernieuwends, en het is vooral uitkijken of de rapper z’n kenmerkende flows nog steeds kan neerzetten. (Daan)

Wand – Perfume

Wand maakt al enkele jaren naam met epische psychedelica voor fans van Ty Segall tot Slowdive, maar sinds laatste plaat ‘Plum’ teert het gezelschap rond songsmid Cory Hanson steeds meer op elektronica, soundscapes en krautrock. De nieuwe ep ‘Perfume’ geeft je het beste van beide werelden en dompelt je een half uur lang onder in een mix van Bowie, Sonic Youth en Can, mét een eigen smoel. (Nicolas)

Wooden Shjips – V

Het Amerikaans psychrock-kwartet is na vijf jaar afwezigheid terug met een vijfde langspeler, simpelweg genaamd ‘V.’. Fuzzy gitaren, saxofonen en synths typeren dit ontspannen album. Een “summer record” voor fans van The Velvet Underground. (Guillaume)