Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Death Grips – Year of the snitch

In de aanloop naar ‘Year of the snitch’ bracht Death grips maar liefst zes singles uit die onderling allemaal enorm van elkaar verschilden. Niemand wist precies wat te verwachten van de langspeler – de enige zekerheid is dat het waanzinnige trio niet van plan was om voorspelbaar te worden maar ervoor kiest om de fanbase met elke release opnieuw uit te dagen. (Tobias)

Galcher Lustwerk – 200% Galcher

Galcher Lustwerk is voor velen een nobele onbekende. De producer uit Brooklyn scoorde enige aandacht met zijn album/mixtape ‘100% Galcher’, en heeft nu een nieuw album ‘200% Galcher’ uit. Op basis van vooraf geloste single ‘Wristbands’ lijkt het er niet op dat hij iets aangepast heeft aan zijn karakteristieke stijl. Hoe raar de combinatie ook mag klinken, Galcher Lustwerk naait wonderwel deephouse, hiphop-elementen en spoken word aan elkaar, om zo tot hazy maar dansbare muziek te komen. (Daan)

Gang Gang Dance – Kazuashita

Het geluid van Gang Gang Dance heeft sinds hun debuut in 2004 een hele transformatie ondergaan. Wat begon als rauwe, psychedelische experimenten met hier en daar wat freakfolk tussen gesprokkeld, werd later omgezet tot de catchy electropop die geperfectioneerd werd op ‘Eye contact’ uit 2011. Ondertussen staat de band er weer, na een pauze van zeven jaar. Nieuwe plaat ‘Kazuashita’ verweeft ambitieus pop met ambient en new age-elementen. (Pascal)

Kamasi Washington – Heaven and earth
Na de intermezzo-ep ‘Harmony of difference’, voegt jazz- en saxguru Kamasi Washington (foto) opnieuw een uitgebreid hoofdstuk toe aan zijn Bijbel. Met grofweg tweeënhalf uur luisterplezier rijst de nieuwe dubbelplaat ‘Heaven and earth’ uit de grond en kan je er beslist niet omheen. (Gertie)

Nine Inch Nails : Bad witch
‘Bad witch’ is het laatste deel van een trilogie die ons eerder al de ep’s ‘Not the actual events’ en ‘Add violence’ opleverde. Vreemd genoeg benadrukt Trent Reznor dat ‘Bad witch’ geen ep maar een volwaardige plaat is. Om een semantische discussie te vermijden is het best de muziek voor zich te laten spreken, en die is zoals we ze kennen in het NIN-universum ook nu weer een mix van bevreemding en agressie, zoals we al konden vaststellen in de vooruitgeschoven single ‘God break down the door’. (Kevin)

Soulwax – Essential

Begin alvast te stretchen en haal je beste dansbenen maar boven. De nieuwste van Soulwax dwingt namelijk tot bewegen. ‘Essential’ is de titel en meteen ook het onderwerp van elk nummer. Als je dit weekend voorbereiding voor een feestje nodig hebt, kan je met dit album meteen in de juiste stemming komen. (Naomi)