Release Radar: naar deze albums kun je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens
Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Blood Orange – Negro swan

Alsof ‘Freetown sound’ nog niet ambitieus genoeg was, kun je voortaan ook luisteren naar deel twee. Net als zijn voorganger trekt ‘Negro swan’ de aandacht met politieke geladenheid en veelbelovende gastartiesten (o.a. Steve Lacy, A$AP Rocky). Subtieler lijkt Blood Orange er niet op te zijn geworden, maar voor wie zijn r&b graag met wat melodrama neemt, is dat goed nieuws. (Liam)

Her’s – Invitation to her’s

Net op tijd voor hun passage in Botanique op 18 september verschijnt ‘Invation to her’s’, het debuutalbum van het Liverpoolse indiepopduo Her’s. Vergelijkingen met Ariel Pink, Julian Casablancas of Mac Demarco zijn nooit ver weg. Met hun eerste reeks singles wisten ze hun onlinefanbase de voorbije maanden al flink aan te dikken. Beluister hier alvast laatste voorsmaakje ‘Under wraps’. (Pieter)

Interpol – Marouder

Vier jaar na ‘El Pintor’ komen de New Yorkse indie-rockers van Interpol met hun zesde studioalbum ‘Marauder’. Het schrijfproces werd in 2017 onderbroken voor de ‘Turn on the bright lights’-tournee naar aanleiding van de 15de verjaardag van hun debuut. Een tour die overigens op magistrale wijze Pukkelpop aandeed. Wij hebben honger naar meer, en worden dit weekend op onze wenken bediend. (Koenraad)

It It Anita – Laurent 

Na debuutlangspeler ‘Agaaiin’ komen de Luikse noiserockkoningen van It It Anita met ‘Laurent’ op de proppen. Singles als ‘Another Canceled Mission’ en ‘Say No’ doen vermoeden dat de plaat een meer dan sterke opvolger zal zijn. Luisteren we straks naar de noisrockplaat van 2018? (Annelore)

Justice – Woman worldwide
Fans van het Parijse dj-duo Justice mogen zich beslist in de handen wrijven met de komst van het nieuwe album ‘Woman worldwide’.  De uitverkorenen van het vermaarde Ed Banger Records halen namelijk oude kassuccessen als ‘D.A.N.C.E.’, ‘Genesis’ en ‘Waters of Nazareth’ onder het stof vandaan om ze op te peppen met nog meer electrogebeuk en de discoflair van de jongste jaren. De eerste herwerking ‘Randy WWW’ doet alvast een worp naar concullega Gesaffelstein zonder het typerende Justice-gen uit te wuiven. Voor ieder wat wils dus, van electroveteranen tot de ijveraars van de meest recente funktronica. De recente passage op Pukkelpop deed alvast de festivalplanken daveren en het publiek luidkeels meekwelen. (Jelle)

Nothing – Dance on the blacktop
Drie jaar na het uitmuntende ‘Tired of tomorrow’ is Nothing terug met een nieuwe plaat, die de titel ‘Dance on the blacktop’ meekreeg. Over het opnameproces hing als een donkere wolk de degeneratieve zenuwziekte die zanger Domenic Palermo enkele jaren geleden opdeed. Wat dat met de muziek van de sowieso al niet in joie de vivreuitblinkende Amerikanen heeft aangericht, kom je vandaag te weten. (Stan)


Tunng – Songs you make at night

Voor het eerst in elf jaar tijd hebben oprichters Sam Genders en Mike Lindsay terug de handen in elkaar geslagen om Tunngs zesde ineen te knutselen. Inmiddels is de band geëvolueerd tot dè vaandeldrager van de folktronica, een vaak wat belegen genre dat de heren steevast van een gewisse dood weten te redden. We vertrouwen erop dat ‘Songs you make at night’ dat ook zal doen na het horen van prettige single ‘ABOP’. (Kevin)

White Denim – Performance

White Denim gaat niet eigenhandig de rockmuziek redden, maar hey: de Texanen bewezen in het verleden reeds met verve dat lichtvoetige songs met voordehandliggende riffjes nog steeds erg genietbaar kunnen zijn. (Frederik)