Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Forma – Semblance

Aanvankelijk balanceerde Forma tussen dream pop en electronica, de sound van het trio uit Brooklyn werd echter snel experimenteler, donkerder en bestemd voor dansvloer. In 2016 bracht Forma het goed ontvangen ‘Physicalist’ uit, waarop ze hun muzikale horizonten aanzienlijk verbreedden. Ook op ‘Semblance’, album nummer vier, verkent de band krautrock, new age en techno. Zelfs akoestische instrumenten doen daarbij hun intrede, zoals de doedelzak in ‘Three-two’. (Milena)

LWW – 3PE

LWW is het nieuwe alter ego van de Amerikaanse multi-instrumentalist Luke Wyland, die eerder als luc en AU experimentele folkplaten uitbracht. Nadien verlegde Wyland zijn focus naar muziek voor films en dansvoorstellingen, om nu weer met een nieuw project naar buiten te komen. ‘3PE’ is het eerste van een reeks albums die voornamelijk bestaan uit geïmproviseerde “one take snapshots”. (Pieter)

Ovlov – Tru

De nobele onbekenden uit Connecticut, VS, komen na een pauze van vijf jaar terug met hun tweede langspeler. ‘Tru’ bestaat net als haar voorganger uit bombastische gitaarriffs, een overdosis feedback en catchy pop-melodieën gezongen door frontman Steve Hartlett. (Guillaume)

Owen Derrick – In dreams

Met ‘In dreams’ komt de Britse slaapkamerproducer Owen Derrick uit z’n Bandcampbunker. Na een resem ep’s en losse nummers heeft hij ‘In dreams’ uit, waarmee hij ook voor het eerst op Spotify te vinden is. Fans van Connan Mockasin en eerste platen van Mac Demarco mogen hem helpen om het streamingrecord van Drake te breken. (Mattias)

The Internet – Hive mind

Na een korte periode van allerlei soloprojecten van de leden van The Internet, glijden ze opnieuw een album door de deur. De opvolger van Grammy genomineerd ‘Ego death’ zal ‘Hive mind’ heten. Meer dan ooit is het een samenwerkingsalbum tussen artiesten die perfect op elkaar zijn ingespeeld, onder andere te horen op het zwoele en funky ‘La di da’. (Gertie)

Ty Segall & White Fence – Joy

Ty Segall en Tim Presley, twee Californische garageguru’s die het genre al jarenlang steeds opnieuw naar hun hand zetten, slaan voor de tweede keer de snaren en stembanden in elkaar voor een full album. De sfeer die het rammelend-psychedelische ‘Hair’ uit 2012 uitademde, inhaleert het duo op ‘Joy’ duidelijk gretig opnieuw, al wordt iedere andere oogklep tegelijk overtuigend weggeworpen: punksongs wisselen af met bevreemdende pop, terwijl ook wat akoestisch getokkel of een ballad niet geschuwd bleken. Segall en Presley onder een Californische zon; opnieuw niets minder dan een match made in heaven. (Gilles)

Wild Pink – Yolk in the fur

Slechts een jaar zit er tussen het debuut en deze nieuwste plaat, maar toch lijkt het alsof we hier met een compleet andere band te maken hebben. Het New Yorkse Wild Pink heeft de ruwe kantjes helemaal gladgeschaafd en gaat voor een grootser geluid op ‘Yolk in the fur’. Misschien lonkt de grote doorbraak wel? (Martijn)