Situatieschets: welke plaat kies je als eerste na een verhuis?

door Indiestyle

Toon Delanote is een woord- en beeldkunstenaar. In zijn gloednieuwe column ‘Situatieschets’ behandelt hij elke maand een andere vraag.

Situatieschets: je bent net verhuisd en hebt alle cd’s in de nieuwe kast gezet. Je twijfelt nog of er niet minder ruimte tussen de planken moet en ze staan nog niet in de juiste, alfabetische volgorde. Tijdens het inpakken in de vorige living nam je elk album vast en kwam je zo verwaarloosde kleinoden tegen. Nu moet je elke hoes één voor één bekijken of er at random eentje uitpikken. Wat wordt de eerst gedraaide plaat in het nieuwe huis? Ik koos voor het eerste scenario en selecteerde doelbewust het album ‘Scary world theory’ van Lali Puna, dat in 2001 werd uitgebracht bij Morr Music.

Toon Delanote - Situatieschets 1

Morr Music is bijna altijd een goede keuze en de Duitse electro-pop-formatie Lali Puna is bijna altijd een goede keuze. ‘Scary world theory’ heb ik áltijd een warm hart toegedragen. Het feit dat ik net een weekje in de bakermat van Morr Music, Berlijn, heb vertoefd en de cd afgelopen weekend tegenkwam op een tweedehands cd-beurs kan deze beslissing aangewakkerd hebben, natuurlijk.

Op de plaat hoor je allerlei eigenaardige geluiden en stemmen uit de verte, identiek aan de klanken in een nieuw huis. Ik voel me nog niet tot rust gekomen; er heerst een soort van gemis, angst en er zindert een scheut vernieuwing door me heen. De nummers voeren me naar oude ruimtes en wanneer ik m’n ogen open, sta ik wederom hier. Sometimes I can’t believe this is home. Ooit zal ik in deze kamer die ene cd opzetten waarop ik moet dansen, waar ik om moet huilen of waarmee ik wil meezingen. Maar deze plaat rijmt foutloos met de verhuisknoop. ‘Scary world theory’ laat veel ruimte over en is toch een meeslepend album dat zowel laat mijmeren als de toekomst laat voorspellen. Verhuizen is iets onwerkelijk. Ik haalde deze plaat van Lali Puna uit het rek en het sleurde me nog dieper in de verdwazing.

Praktisch is de langspeler even goed geschikt voor een net verhuisde. Het is een plaat die uitmuntend past bij het koffiezetten of bij het afwegen van wat er nog allemaal – klusgewijs – moet gebeuren. Ze sluit daarnaast naadloos aan bij het poetsen van keukenkasten en duurt ook weer niet té lang waardoor je tijdig de living kunt verlaten en die tweede laag van de keukendeur kunt schilderen. Leave their places. Slam the door and don’t look back.