Tien concerten die je in november niet mag missen

door Thomas Konings

De Indiestyle-redactie presenteert je elke maand ongeveer tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

jaakko

3.11: Mykki Blanco in Beursschouwburg

Mykki Blanco komt in de Beursschouwburg zijn nieuwe label Dogfood Music Group voorstellen. Wat we daarbij precies mogen verwachten, blijft vooralsnog een verrassing; een tourposter doet alvast vermoeden dat onder meer ook de fantastische Yves Tumor op het podium staat. Laten we hopen dat de labelbaas zelf af en toe ook wat muziek komt brengen, want we zijn z’n belachelijk sterke show op Wastelands vorig jaar nog niet vergeten. (info & tickets)

5-8.11: Schiev Festival in Beursschouwburg

Schiev Festival wil avant-garde popmuziek zo toegankelijk mogelijk maken en heeft een ploeg Belgische en internationale artiesten verzameld om dat doel te bereiken. Uit eigen land komen onder meer Kassett, Lawrence Le Doux, Miaux, Ignatz en Orphan Swords spelen, verder staan bijvoorbeeld Aïsha Devi (die net een waanzinnig album uitbracht), Low Jack, Ketev, N1L en Gábor Lázár op de affiche. Veel avontuurlijke ontdekkingen voor een zacht prijsje, dat wil je niet missen. (info & tickets)

10.11: Bozar Night

Nadat Bozar Night voor hun excellente, vorige editie onder meer SOPHIE, Holly Herndon en TCF wist te strikken, gaat de organisatie voor het komende feestje een meer klassieke, zij het nog steeds experimentele tour op. Grote headliner van dienst is Julio Bashmore, die dit jaar zijn uitstekende dj-reputatie complementeerde met een sterke plaat, ‘Knockin’ boots’. Blondes zullen eveneens house draaien; hun tracklist gaat vermoedelijk nog een tikje obscuurder. (info & tickets)

10.11: Ho99o9 + Blue Daisy in Muziekodroom

Op tien november hebben ze bij de Muziekodroom in Hasselt een mooie double bill. Het voorprogramma deluxe wordt verzorgd door Blue Daisy, die eerder dit jaar het hoogtepunt van het Big Next Festival bleek (“De combinatie van pijlsnelle rhymes en muzikale afbraakwerken zorgde enkele keren voor werkelijk verheven momenten, waarop met de ogen toe geen verschil meer te horen was tussen mens en machine.”). Ook Ho99o9 siert de line-up, die Death Grips-achtige band toert momenteel de hele wereld rond na waanzinnige shows op SXSW. (info & tickets)

12.11: Jenny Hval in Charlatan

Democrazy haalt Jenny Hval naar ons land en dit stukje uit onze review van laatste nieuwe album ‘Apocalypse, girl’ vertelt je waarom dat groot nieuws is: “De Noorse zangeres plaatst het vrouwelijk lichaam terug in een realistische en humane context, terwijl het in veel pop- en rockmuziek nog al te vaak wordt geobjectiveerd en geoverseksualiseerd. ‘Apocalypse, girl’ heeft bovendien veel meer te bieden dan een occasionele “dick” of “cunt”. De dromerige songs zweven tussen droney en rijk georchestreerd. Hvals vocalen zijn breekbaar en urgent. Letterlijk en figuurlijk verdient haar stem het dus om gehoord te worden. De stortvloed aan uiteenlopende emoties die de luisteraar te verwerken krijgt in nog geen veertig minuten, is echter niet min.” (info & tickets)

13.11: Ultimate Painting in Madame Moustache

Jack Cooper van Mazes en James Hoare van Veronica Falls vormen samen het charmante Ultimate Painting. In twee jaar bracht het duo even veel langspelers uit en die platen kregen overigens allebei een release via het Trouble In Mind-label. Hun muziek is een beetje laidback, een snuifje psychedelisch en ruikt naar versgeplukte bloemetjes. (info & tickets)

13.11: Braids in Botanique

Diezelfde avond kan je ook naar de Botanique voor een optreden van Braids. Deze Canadese band heeft met zangeres Raphaelle een enorm grote troef in huis omdat haar vocals echt fantastisch zijn, ook live. Verder bracht de groep de afgelopen jaren een paar sterke platen uit, was ze twee jaar geleden een van de hoogtepunten op Best Kept Secret en geven wij een orgaan af om ‘In kind’ of ‘Amends’ in een concertzaal te horen. (info & tickets)

23.11: NOTS in Het Bos

Dit najaar heeft de Antwerpse concertzaal Het Bos een fantastisch programma. Op 23 november komen de drieste rocksters van NOTS naar de koekenstad en als hun recente output ook maar enigszins tekenend is voor hun optredens, dan wordt het een niet te missen show. Luister bijvoorbeeld naar ‘Virgin Mary’, een punksong die veel dieper gaat dan we van het genre gewoon zijn en een noisy, hypnotiserende diepte verkent. (info & tickets)

24.11: Jaakko Eino Kalevi + Sean Nicholas Savage + Weyes Blood in Botanique

Op 24 november programmeert Autumn Falls een bijzonder sterke triple bill in de Rotonde van de Botanique. Headliner is Jaakko Eino Kalevi, die zijn Finse, Ariel Pink-achtige discopop komt voorstellen en live met een bijzonder poppy set uit de hoek kan komen. Dan staat er met Sean Nicholas Savage nog een geweldige performer op de line-up die zowel progressief als lo-fi als poppy klinkt, terwijl Weyes Blood een verborgen pareltje met een buitengewoon prachtige stem is. (info & tickets)

27.11: SK Kakraba in Kerkschip

SK Kakraba is een Ghanese man die extreem coole dingen kan met een xylofoon. Niet alleen heeft hij indrukwekkende skills, ook maakt hij er prachtige soundscapes mee die de westerse luisteraar enerzijds doen kennismaken met een andere cultuur en anderzijds ook heerlijk complexe en bijna spirituele oorden doen opzoeken. Voor een speciale Awesome Tapes From Africa-avond haalt B a g g e r de artiest naar Antwerpen. (info & tickets)

Foto van Jaakko Eino Kalevi door Tiffany Devos