Tien concerttips en tickets voor een schatrijk september

door Yannick Verhasselt

Terug van héél lang weggeweest; onze concerttips! Eindelijk mogen we weer. Na maanden reikhalzend uitkijken mogen muziekcentra en concerthallen verspreid over het hele land vanaf 1 september hun deuren weer wagenwijd open zetten. We kunnen weer massaal ons hart ophalen in onze favoriete concertzaal en genieten van onze geliefkoosde muzikant of band. Zo viert Le Botanique deze maand twee weken Les Nuits, heeft Trix tal van concerten en workshops in petto en organiseert STUK een heus openingsweekend. Belangrijk om te mee te geven is dat om binnenkomen het tonen van een CovidSafe-ticket noodzakelijk zal zijn. Naar goede gewoonte leggen we bij het begin van iedere maand een aantal concerttips voor waarbij je voor bijna elk concert tickets kunt winnen. Het enige wat je moet doen om kans te maken op zo’n gratis tickets is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be met het concert naar keuze als onderwerp.

9.9 Pomme / Aurel (Botanique)

Eén van de eerste concerten op de agenda van Les Nuits, wordt de fraaie double bill aan Franse pop. Haar bevestigende tweede plaat verscheen alweer twee jaar geleden. Desalniettemin is ‘Les failles’ nog steeds een zeer ondergewaardeerd pop-juweeltje. Afgelopen jaar bracht ze met ‘Quarantine phone sessions’ een waar lo-fi lockdown-eptje uit. Met de recent uitgebrachte singles ‘Les cours d’eau’ en ‘à perte de vue’ lijkt ze binnenkort klaar om nieuw werk te gaan uitbrengen. Als de singles iets mogen verraden voor wat komen zal, zijn we zeer benieuwd.  Voor dit concert mogen we twee duo tickets weggeven.

16 & 17.9 STUK Start (STUK)

Het Leuvense kunstencentrum opent naar gewoonte zijn nieuwe seizoen met een heus openingsweekend. In dat weekend kun je er naast verscheidene film- en dansvoorstellingen terecht voor muziek (soms in combinatie met beeld en dans). Een greep uit het programma laat ons de IDM van Loraine James, de drone- en ambient-muziek van Lea Bertucci en de gloednieuwe AV-show van Up High Collective warm aan bevelen. De tentoonstellingen van Turner Prize winnares Helen Cammock en Floris Van Hoof zouden eveneens de moeite zijn. Via ClubSTUK kun je nadien trouwens in het café terecht om je benen even uit te strekken bij Aroh, Coline Cornélis en TSVI. Voor zowel donderdag als vrijdag mogen we twee duo tickets weggeven.

18.9 Briqueville + Doodseskader (Cactus)

Cactus opent hun deuren met een stormram van jewelste. Post-metalformatie Briqueville bracht afgelopen jaar het indrukwekkende ‘Quelle’ uit. Het album werd in afzondering afgewerkt tijdens de lockdown, wat een bevreemdende doch fraaie atmosfeer met zich mee brengt. De plaat veroverde daarmee een stekje in ons eindejaarslijstje. Ze delen het podium met het nieuwe project van Tim De Gieter (Amenra) en Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov). Op het einde van vorig jaar bracht het tweetal evenwel een straffe streep muziek uit met ‘MMXX: year zero‘. Hoog tijd dus dat beiden hun nieuwe muziek eens aan live-publiek kunnen loslaten. Voor dit concert mogen we drie duo tickets weggeven.

18.9 Chibi Ichigo (N9)

Je zag haar afgelopen zomer al enkele festivalpodia bestijgen, en terecht. Chibi Ichigo is een unicum door de integratie van verschillende talen in haar teksten en bars. De jazzy, dan wel trap-producties zijn evenwel om met duimen en vingers van af te likken. Zo schopte haar ‘Bloei’-ep afgelopen jaar nog tot in ons favoriete ep’s van het jaar-lijstje. Voor dit concert mogen we twee duo tickets weggeven.

19.9 De Ambassade (Botanique)

De Amsterdamse zwarte jassen blijven gigantisch underrated. Zo blijkt ook uit een blik richting de albums die we in 2019 onterecht over het hoofd zagen. Nochtans ben je als fijnproever van de betere post-punk en new wave goed terecht bij de Nederlanders. In hetzelfde vaatje als Stippenlift, Meetsysteem en dichterbij huis De Nooit Moede, zorgen ze voor het soort melancholieke, koele nederpop dat je in vervoering brengt. Voor dit concert mogen we twee duo tickets weggeven.

21.9 Dijf Sanders (Handelsbeurs)

Tijdens de lockdown had je artiesten die aan compleet nieuw werk begonnen, anderen klusten bij of zochten een andere bezigheid om hun tijd te doden. Sanders dook in zijn schuiven en kasten en schudde uit de harde schijf aan opnames enkele mooie nummers uit zijn mauw. Van die probeersels en experimenten maakte hij zes nieuwe nummers die te vinden zijn op zijn maxi-ep ‘Lichen‘. Het vormt een beetje als een vervolgstuk op Sanders prachtige album ‘Puja‘ dat hij voor de eerste lockdown uitbracht. Voor dit concert mogen we drie duo tickets weggeven.

25.9 Bbymutha (Botanique)

De Amerikaanse is in een heel korte tijd uitgegroeid als één van de in gaten houden tastemakers in de scene. Met ‘Muthaland’ bracht ze vorig jaar één van de meest ondergewaardeerde hiphop-platen uit. In 25 tracks fietst ze probleemloos van cloud rap, trap, drill terug naar typische Memphis rap. Haar nieuwste wapenfeit, de ‘CHERRYTAPE’-ep dropte ze pas deze zomer. Mutha trekt er meer de kaart van aanstekelijke hip house in. Pop rap met hilarische dan wel introspectieve hooks en bars, is een mantra waar de veelzijdige Bbymutha steevast trouw aan blijft. Voor dit concert mogen we twee duo tickets weggeven.

25.9 Cesar Quinn (Theresia)

Onder het mom van ‘Theresia’ slaan Democrazy en Voo?uit de handen in elkaar om in de gelijknamige slotklooster een aantal concerten te organiseren. De eer wordt daarbij vooral gegund aan enkele lokale, beloftevolle bands en artiesten. Zo is ook Cesar Quinn er te zien. De band rond Frederik Daelmans kan, na eerder al op Gent Jazz te hebben gestaan, het fantastische ‘Opal‘ eindelijk aan iedereen laten horen. Voor dit concert mogen we drie duo tickets weggeven.

30.9 Chantal Acda (Cactus)

Je kent haar hoogstwaarschijnlijk al van haar werk bij Isbells en Sleepingdog. Toch is ook haar solowerk ook zeker het beluisteren waard. Begin dit jaar verscheen alweer haar negende langspeler ‘Saturday moon’, een mooi, dromerig Duyster-plaatje. Initieel was het de bedoeling om het voor dit album intiem en ingetogen te houden. Uiteindelijk is dat dan toch niet op die manier gelopen en krijgen we met ‘Saturday moon’ een album dat schittert in zijn rijkelijkheid aan emotieve instrumentatie. Voor dit concert mogen we drie duo tickets weggeven.

30.9 Esinam (Trix)

Haar nieuwe plaat ‘Shapes in twilights of infinity’ verschijnt vrijdag. Al kunnen we op basis van de meeslepende singles die ze reeds deelde in de toekomst nog hoge ogen zal gooien. ‘New dawn’ lijkt dieper te duiken in Esinam’s roots waarbij een interessante combinatie van afrobeat en andere elektronica in elkaar wordt gemengd. In ‘Deep in my soul’ leunt ze dan weer meer op haar soulvolle stem en dito jazzy instrumentatie. Voor dit concert mogen we drie duo tickets weggeven.