Tien nummers die wij op repeat hebben staan #plonsjes

door Thomas Konings

Terug van eventjes weggeweest presenteren wij jullie: de Plonsjes van de week. Jens Van Lathem en Thomas Konings schreven over hun tien favoriete liedjes van de week. Ontdek hun keuzes hieronder en in onze Spotify-lijst. In die afspeellijst kan je ook andere liedjes vinden waar onze redactieleden de voorbije weken non-stop naar luisterden.

EMA – Breathalyzer

Toen ik zes jaar geleden EMA op Leffingeleuren zag, moet dat een van de eerste optredens zijn die me toonde hoe intens livemuziek wel niet kan zijn. Vandaar zal ik altijd een speciaal plekje in m’n hart hebben voor Erika Anderson, eentje dat bovendien rijkelijk gevuld met liefde gevuld wordt bij het horen van de nieuwe single ‘Breathalyzer’, een meer dan zes minuten durend nummer dat met de gebruikelijke noisy afwerking een sketchy sfeertje creëert. Die onwennigheid is hier natuurlijk net een grote troef en het is ook fijn om horen dat die spanning alleen maar opgebouwd wordt doorheen de single. (Thomas)

Prayer – Alone

Naast artiesten als Romare, Clap! Clap! en Dark Sky vinden ook minder grote, maar daarom niet minder spannende namen als Nan Kolé en Prayer onderdak bij Black Acre. Die laatste debuteerde deze week op het label met ‘Alone’ en scoort daarmee – niet voor het eerst – een Plonsje. In zijn gekende stijl combineert de Britse producer spooky electronica met een meer filmische sound. Het resultaat is op de beste manier mogelijk bombastisch en sentimenteel, een hele belevenis kortom. (Thomas)

Downtown Boys – A wall

Met ‘A wall’ trekken Downtown Boys naar goede gewoonte de politieke kaart. Het onderwerp is heel hier duidelijk, maar daarom niet minder noodzakelijk. De saxpunk van deze bijzondere outcasts klinkt hier activistisch en opruiend zoals het hoort, al vind ik dat dit nummer naast het obligate geschreeuw een zekere volwassenheid en rijkdom aan de dag legt die zelden binnen het genre zo goed uit de verf komt. (Thomas)

Bulma – Unity

De in Brussel wonende Fransman Bulma bracht deze week een nieuwe ep uit via Kastle’s nietsontziende label Symbols. Op de afsluiter ‘Unity’ gaat het er (net als op de andere nummers overigens) bijzonder hard aan toe: dit is clubmuziek die ver gaat in z’n agressiviteit en originaliteit zonder daarbij de dansvloer al te hard te verlaten. De cybernoise zoekt de extremen op, deze Future-sample houdt het in vergelijking met de hardcore van bijvoorbeeld ‘Traffic d’armes’ eigenlijk nog schattig.

Carly Rae Jepsen – Cut to the feeling

‘Cut to the feeling’ is een nummer uit Carly Rae Jepsens ‘Emotion’-studiotijd dat zowel de echte plaat als de b-sides niet haalde, maar nu toch dankzij een soundtrack wordt uitgebracht. Dat is op zich best bijzonder, omdat het nummer toch wel het niveau evenaart van CRJ’s onvolprezen bangers. Wie twee jaar na de originele buzz nog niet begrepen heeft waarom Jeppo de fijnste pop van het moment maakt, krijgt nu zijn herkansing. (Thomas)

Shy Girls – Say you will (NOIA remix)

Shy Girls is een Amerikaanse artiest die al vier jaar lang bepaalde hoekjes van het internet weet te beroeren met alternatieve r&b. Dit jaar bracht de jongen uit Portland een nieuwe langspeler uit en ‘Say you will’ is een van de liedjes die je daarop kan horen. NOIA, waarover wij hier eerder al heel wat lovends hebben geschreven, nam de track onder handen en toverde hem 180% om tot een gek, experimenteel maar nog steeds poppy hitje dat het origineel moeiteloos overklast. (Thomas)

Ayya – Thirday

Met ‘Second mistake’ tekende de Poolse producer Ayya voor een van de hoogtepunten uit PAN’s fantastische compilatie ‘Mono no aware’. Via een zelf upgeloade rip uit een NTS-show kunnen we nu meer materiaal van deze bijzondere artiest horen. ‘Thirday’ intrigeert met een repetitieve, bijna spirituele sound die met geluiden uit club- en ambientmuziek een originele toevoeging biedt aan de huidige electronicascene. Hou deze jongen zeker in de gaten, al was het maar voor de officiële release van dit nummer. (Thomas)

Vince Staples – Big fish

De verhaaltjes van Vince Staples zijn op ‘Big fish’ minder romantisch dan in de gelijknamige film uit 2003. Hij werkt niet maandenlang in het circus om zijn grote liefde te kunnen ontmoeten, het enige wat vrouwen opleveren zijn problemen. Hij reist niet samen met een vriendelijke reus, want zijn gps staat ingesteld op het adres van je moeder. Hij heeft ook zeker geen tijd om te vissen, want de haaien zitten hem achterna. Ach ja, whatever floats your boat. Allemaal samen: “I WAS UP LATE NIGHT BALLIN’”. (Jens)

TOPS – Further

Blijbaar zit er een Fleetwood Mac-achtig verhaal achter de nieuwe plaat, of toch dit nummer, van TOPS. Spijtig om te horen, maar wat een feest voor de oren. ‘Further’ ademt gewoon het gevoel dat je hebt wanneer je even de tijd vindt om een stap achteruit te nemen en na te denken over wat er gebeurd is. Uiteraard gebeurt dat met die typische popgevoeligheid van TOPS. (Jens)

Puma Blue – Soft porn

Puma Blue zit al héél lang in mijn achterhoofd als een man om in de gaten te houden. Met ‘Soft porn’ bewijst hij waarom. Rokerig is een adjectief dat volledig en allesomvattend beschrijft wat er gebeurt op dit nummer. (Jens)

Foto’s van Carly Rae Jepsen, EMA en Vince Staples