Tien om te zien doorbreken op Pukkelpop 2022

door Jonas Vandenabeele

Hét jongerenfestival van het jaar staat weer voor de deur. Met kleppers als Arctic Monkeys en Tame Impala raakt Pukkelpop dan ook voor vele tieners, jongeren en al wat meer ervaren festivalgangers de muzikale sweet spot wat betreft de bovenkant van het affiche. Het festival bracht gisteren nog een allerlaatste lading namen voor de dag en wierp nog een laatste blik op het tijdschema. Wie nog enkele gaten in z’n met muziek gevulde weekend heeft, maken we graag warm voor onderstaande acts.

Willy Organ XL, donderdag 18:00, Club

Zorg dat je de donderdagavond goed en wel het terrein vindt want deze rakker opent de Club met een heuse XL show (van 35 minuten lang). Voor het betere levenslied en de sappigste smartlap vanop zijn jongste album ‘Laat ze maar branden’. Afspraak om 18u in de Club met deze koele kikker met z’n kale knikker.

Sam De Nef, vrijdag 14:00, Castello

Eén van de te in het oog te houden Belgen op het festival is toch wel Sam De Nef. De last minute toevoeging is volgens ons een absolute verrijking voor het programma. De Nef kwam vorig jaar, na een eerste knappe ep, aanzetten met een al even voortreffelijk debuutalbum. Op Pukkelpop kunnen we ons overigens opmaken voor wat nieuw werk van de man. De afgelopen maanden werden reeds twee nieuwe singles gedropt, benieuwd wat dat live gaat geven. (Yannick)

King Hannah, vrijdag 17:55, Lift

Het duo King Hannah, afkomstig uit Liverpool, bestaat uit zangeres Hannah Merrick en gitarist Craig Whittle. De twee zijn nog maar zo’n vijf jaar samen aan het spelen nadat ze elkaar leerden kennen in een pub. Begin dit jaar brachten ze al het voortreffelijke ‘I’m not sorry, I was just being me’ uit. Live hebben ze een heerlijke dynamiek waar ze zachtheid afwisselen met zielsnijdende uitbarstingen.

Yussef Dayes, vrijdag 20:45, Castello

Het kan dat je nog nooit gehoord hebt van Yussef Dayes, al is de kans klein. Mocht het toch zo zijn is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Dayes, Brits drumwonder uit de florerende Londense jazzscene maakte al platen met Kamaal Williams en Tom Misch (te zien op zondag!). Dayes & Misch maakten met ‘What kinda music’ een van de betere platen van 2020, en net deze twee staan (apart) op de affiche, groovy jazz-overload incoming!

Pinkpantheress, zaterdag 17:35, Dance Hall

Ontdekt op Tik-Tok en uitgegroeid tot een waar fenomeen die r&b en uk club in elkaar versmelt tot een heerlijk dansbare potpourri. Pinkpantheress brak afgelopen jaar door met een fraaie mixtape. Hoewel ‘To hell with it’ slechts 18 minuten telt, kunnen we er ook ergens vanuit gaan dat we doorheen de vijftig minuten durende settijd ook heel wat andere dan wel nieuwe dingen zullen horen van haar. (Yannick)

Indigo De Souza, zaterdag 16:25, Lift

Eén van dé indierockrevelaties van het afgelopen jaar was toch wel Indigo De Souza. De Amerikaanse puurde haar hart uit in haar tweede langspeler die zwengelde van schreeuwerige noise en punk tot emotieve indie die het haar op je armen laat rechtop komen. Wie er eerder dit jaar al bij was in de Botanique tijdens Les Nuits, kan bevestigen dat De Souza weet te overweldigen. (Yannick)

Mdou Moctar, zaterdag 20:00, Lift

Wie op zoek is naar warme gitaren en een zwoele woestijnwind is op zaterdag in de Lift aan het juiste adres. De mix van rock en Touaregmuziek zit in het zelfde straatje als bands zoals Ali Farka Touré, Tinariwen en Imarhan. De opzwepende ritmes en lichtjes transenderende gitaren staan garant voor een fascinerende luisterervaring en een taalbad in het Tamasheq.

ECHT!, zondag 12:40, Castello

De Brusselaars van ECHT! – niet te verwarren met de Duitse popband uit Flensburg – staan ontiegelijk vroeg in de Castello op zondag, maar een vroege vogel vangt veel wormen. En de muzikale wormen van ECHT! wriemelen alle kanten uit. Ze mixen jazz met trapbeats, electro en nog veel meer. Wrijf eens goed de slapers uit je ogen want dit wil je echt niet missen.

Emma-Jean Thackray, zondag 15:35, Castello

Haar louter in het hokje ‘jazz’ duwen zou de kunde van Thackray te kort aan doen. Ze is multi-instrumentaliste en bandleider van een ongelooflijke groep muzikanten die jazz fusion naar een hoger niveau tilt. Fusion ken je de laatste jaren voornamelijk uit Shabaka Hutchings’ The Comet Is Coming, zij voegt echt stukjes gospel, funk en neo-soul toe aan het geheel. Geen stevige trip waarvan je hoofd gaat spinnen, maar een show waarop gedanst en gezongen kan en zal worden. Wie had dat gedacht op jazz. Wel, Thackray zal het op zondag bewijzen. (Yannick)

Dehd, zondag 19:50, Lift

Flower of devotion‘ katapulteerde de emo meets indie rock band richting de verrekijkers van vele blogs en magazines. Er was een nieuwe band opgestaan die in een interessante mengeling van rockgenres in elkaar kon blenden. Eerder dit jaar brachten de Amerikanen een nieuwe plaat uit. Eentje die nog verder de kantjes van indierock op zocht en terug kwam met streepjes jangle, droompop, post-punk en surfrock. Een lach en een traan zijn dus verzekerd. (Yannick)