Tien optredens die je in april 2016 niet mag missen

door Thomas Konings

Deze maand hebben we ons eigen feestje met Princess Century in Bonnefooi (schaamteloze zelfpromo hieronder!), vieren we de komst van Mitski naar ons land (het optreden in Huis 23 was gratis, maar de inschrijvingen zijn al volzet) en zoekt Humo’s Rock Rally een winnaar voor de belangrijkste muziekwedstrijd van het land. Maar er is meer! We zetten tien aanraders op een rijtje. Moest je zelf nog tips hebben, laat het ons dan weten via sociale media.

Bonnefooi invites Indiestyle feat. Princess Century (7 april)

Als je Princess Century (foto), het soloproject van Maya Postepski van Austra, kan strikken voor een live-optreden en een dj-set in Brussel, dan aarzel je geen halve seconde. Onder haar eigen pseudoniem gaat de Canadese, die momenteel in Brussel woont, de toer van de dark disco en de iets donkerdere beats op. De aanstaande editie van ‘Bonnefooi Invites Indiestyle’ zal dan ook plaats bieden aan new-wave, donkerdere synths en elektronische dansdeunen.

More Music! in Concertgebouw Brugge (6-9 april)

Naast een hele hoop erfgoed heeft Brugge tussen 6 en 9 april ook aardig wat toekomstmateriaal te bieden. Daar moeten we de rakkers van Cactus voor bedanken, want zij organiseren met More Music! een experimentele vierdaagse die met Robert Henke de betere Duitse electronica aan bod laat komen, een hele avond opdraagt aan Deense cultband in spe Efterklang, Pere Ubu op de planken zet, Xiu Xiu plays the music of Twin Peaks naar België haalt en Kode9 het podium laat delen met Darkstar en Rival Consoles. (info & tickets)Damien Jurado in de Botanique (10 april)

Een naam die je sowieso al vaak hebt zien passeren, maar misschien nog niet echt ontdekt hebt is Damien Jurado. Oke, de singer-songwriter mag misschien niet de coolste, meest gehypete muziek maken, maar heeft wel een heleboel straf werk op z’n cv staan. De man bracht onlangs ‘Visions of us on the land’ uit, onze recensent Arnout schreef daarover: “Voor je er erg in hebt is de plaat afgelopen en heb je al op replay geduwd. Zoveel schoonheid kan je nu eenmaal niet genoeg beluisteren.” (info & tickets)

Black Mountain in de Botanique (13 april)

Je favoriete site beloonde de nieuwe plaat van Back Mountain met vierenhalf cd’tje. Onze man schreef: “Binnen tien jaar aanzien we ‘IV’ misschien als magnum opus van Black Mountain, want veel straffer uit de hoek komen lijkt een hele opgave.” Alvorens de band onze festivals komt verblijden met een bezoekje staat eerst nog een intiemere set in de Botanique op het programma. (info & tickets)

Nao in de Charlatan (13 april)

Genomineerd voor de ‘BBC Sound of 2016’, getipt als een van de ‘New Artists 2016’ van Apple en als ‘Rising’ volgens Pitchfork. NAO is de afgelopen tijd overduidelijk in het vizier van elke oplettende muziekfan verschenen. De Britse singer-songwriter en producer oogstte miljoenen streams op Soundcloud, alvorens ze zelfs maar een tournee deed. Voorlopig heeft de Britse twee ijzersterke ep’s op haar conto staan: ‘So Good’ en ‘February 15’, telkens een mix van hip hop, soul en R&B tot funk en jazz. In 2016 verschijnt haar debuutalbum, maar nu kan je haar dus ook al live aan het werk zien in de Charlatan, Gent via Democrazy. (info & tickets)

Babyfather in de Vooruit (15 april)

Je weet nooit helemaal wat je mag verwachten van Dean Blunt. Met Babyfather heeft hij een nieuwe hiphop-band opgericht, maar afgaande op z’n soloshow in Den Haag is ook dit een soloproject. Op Rewire Festival merkten we alvast wel dat de experimentele artiest in goede doen is: hij bracht z’n rap met de nodige portie charisma en eigenzinnigheid die je ondertussen wel van hem mag verwachten en daagde het publiek uit met een verwarrende set. (info & tickets)

Nonkeen in Muziekodroom (22 april)

Nils Frahm! R&S Records! Belgische première! Veel moeten we daar niet meer aan toevoegen. (info & tickets)

Tsar B op Volta in De Roma (23 april)

Moest je de nieuwe Belgische altpop-sensatie Tsar B graag willen zien, maar naast een ticketje voor haar optreden in de AB gegrepen hebben, dan kan je het ex-School Is Cool-lid checken in De Roma te Antwerpen. Daar speelt ze tijdens Volta samen met Go March en Woodie Smalls, nog zo’n talenten. We zijn benieuwd om te horen wat Bourgeus nog meer in petto heeft naast haar twee eerste, straffe singles. (info & tickets)

Foxing in Kavka (24 april)

Een dag later kan je alweer naar Antwerpen afzakken voor de betere muziek: Foxing speelt dan immers in Kavka. De groep brengt een originele mix van allerlei elementen. Het hoofdbestandsdeel van hun sound is emo, maar verder maakt de groep ook uitstapjes naar post-rock en art-pop. Klinkt bijzonder, is het eigenlijk ook, maar wel op een heel erg geslaagde manier. (info & tickets)

Islam Chipsy & EEK en Nidia Minaj in de Vooruit (29 april)

Toen we de show van Cairo Liberation Front in Cactus Club promootten, schreven de Nederlanders een introductie in electro cha3bi voor ons, ook Islam Chipsy kwam aan bod: “Zonder hem was er geen Cairo Liberation Front geweest. We vonden op YouTube een filmpje waarin hij met zijn vuisten op z’n Casio sloeg, iets wat we nog nooit eerder hadden gezien. Het klonk zo sick, met zo veel energie, zo gaaf.” Minstens even spannend is de extreem dansbare sound van de superjonge, rotgetalenteerde Nidia Minaj, die een soort van Portugese footwork maakt. (info & tickets)