Tien optredens die je in februari 2016 niet mag missen

door Thomas Konings

Deze maand koos onze hoofdredacteur tien optredens waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Mis je nog een optreden in ons lijstje? Laat het dan weten via onze sociale kanalen.

06.02: Helm in het Zuiderpershuis

Helm tekende voor een van de uitdagendere luisterbeurten van 2015 met langspeler ‘Olympic mess’, uitgebracht op het excellente Berlijnse electronica-label PAN. Daarop bleken ‘I exist in a fog’, ‘Outerzone 2015’ en ‘Often destroyed’ meta-descriptieve songtitels in een hoogst indrukwekkende plaat die hypnose in experiment vond. De producer komt samen met Drew McDowall naar Antwerpen. (info & tickets)

09, 18,19, 21.02: Artefact Festival

Artefact pakt jaar na jaar na jaar uit met een affiche om duimen en vingers bij af te likken. Dit jaar halen ze de Italiaanse trance-meester Lorenzo Senni naar Leuven voor een gratis concert en programmeren ze verder onder meer techno-post-punker Powell, electronica-ecologist Fis, een performance van industriële-techno-act Samuel Kerridge, het brutale Shapednoise, Amatorski, Nicolas Jaar-protégé John Bence en levende legende William Basinski. Het festival staat steeds garant voor ontdekkingen en viscerale ervaringen in de pikdonkere zaal van het STUK. (info & tickets)

11.02: Yung in Cafee Cabron (gratis)

Om helemaal eerlijk te zijn: ik zou geen tien euro neertellen voor de jongens van Yung. Ze geven geen fuck en ze zijn een beetje te lui MAAR ze hebben wel een set goeie liedjes en spelen bovendien gratis in het Antwerpse Cafee Cabron. Mis dat niet, de kans dat je later nog veel van deze band gaat horen is eerder groot, dankzij hun heerlijke, wereldwijd opgepikte post-punk. Ze waren trouwens een van de hoogtepunten op Glimps.

12, 13.02: We Are Open in TRIX

Deze maand moet je duidelijk in Antwerpen zijn voor onze aanraders. Op 12 en 13 februari organiseren onze vrienden van TRIX er het Belgische showcase-festival We Are Open, opdat je alle nieuwe Belgische bands en artiesten in één keer voor een spotprijsje aan het werk kan zien. Op de line-up staan dit jaar onder meer Cocaine Piss, Flying Horseman en Crowd of Chairs (op vrijdag) en Le Colisée, Stadt, Tin Fingers, Bazart, El Yunque en It It Anita (op zaterdag). (info & tickets)

18.02: Beach Slang in Kavka

Verberg je emo-liefde niet langer en ga op 18 februari langs bij Kavka voor een show van Beach Slang. “Part punk, part pop and all catharsis” luidt het op Facebook, wij hadden het niet beter kunnen verwoorden. Voorprogramma Petal komt uit de stal van Run For Cover (lees: je kan er blindelings een kaartje voor kopen) en het ander voorprogramma is Cornflames (lees: klamp bassist Eppo Janssen aan voor al je Pukkelpop-verzoekjes). Dikke shout-out overigens naar Mendville Shows voor het organiseren van super coole optredens. (info & tickets)

18.02: Marching Church in Het Bos / op 19.02 in De Kreun

Elias Bender Iceage (foto) is een beetje de Deense Jezus van onze consumptiemaatschappij: hij ziet voor ons af en wij kunnen enkel maar genieten van het spektakel. Onder de naam Marching Church doet ie dingen met mensen die niet in Iceage zitten (wel in onder meer Lower) en het resultaat is best experimenteel. Hoe dat live zal uitpakken weten wij ook helemaal niet, maar ga daarom net vooral kijken in Het Bos of De Kreun. (info & tickets Het Bos) (info & tickets De Kreun)

18.02: Gun Outfit in De Zwerver

OH MY GOD, wat een dag die achttiende februari. Als we één concert die dag meer aanraden dan de overige concerttips voor die dag, dan is het wel de show van Gun Outfit in De Zwerver. En niet alleen omdat we mediaparter zijn, maar vooral omdat de Amerikaanse band op een inventieve en heel erg jonge manier country (geen saaie country, beloofd! Country is trouwens niet vies!) en punk weet te combineren. Indiestyle is fan, kleine broertje Pitchfork is fan en jij binnenkort ook! (info & tickets)

20.02: Empress Of in Botanique

Oke deze tip is misschien nogal obvious. Empress Of stond vorig jaar op 12 in onze eindejaarslijst met haar sublieme debuutalbum ‘Me’. Daarop liet ze slimme popliedjes horen die zowel qua productie als zang als lyrics platgetreden paden vermeden. Mevrouw Rodriguez was vorig jaar al eens in ons land als voorprogramma van Purity Ring en speelde toen de pannen van het dak. (info & tickets)

21.02: Car Seat Headrest in Botanique

Elk jaar breken er wel één, twee of drie Bandcamp-artiesten door (in het recente verleden denken we bijvoorbeeld aan Alex G en Mutual Benefit). De volgende in rij zou wel eens Car Seat Headrest kunnen zijn en als die doorbraak er niet komt, dan ligt het niet aan de singer-songwriter zijn excellente oeuvre. Nieuw werk verschijnt weldra bij Matador Records, maar check zeker ook het fantastische ‘Teens of style‘. (info & tickets)

25.02: Whitney in Trefpunt

Soms kan het niet kwaad om een band heel hard te hypen op basis van twee singletjes. Dat is zeker en vast het geval bij Whitney, een band rond twee ex-leden van Smith Westerns. Iedereen die laatste nieuwe single ‘No woman’ hoorde, is er instant stekezot van, maar ook het eerder geloste, UMO-schatplichtige ‘No matter where we go’ mag er wat ondergetekende betreft zijn. Hun livereputatie is trouwens stevig. (info & tickets)

En dan hebben we nog een paar gratis tickets om weg te geven! Voor SCRATCH+SNUFF in de Charlatan met Supergenius en El Yunque hebben we twee kaartjes (19.03, info & tickets) en voor de komende editie van het populaire Antwerpse indie-feestje London Calling mogen we vijf kaartjes weggeven (19.02, info & tickets). Mail naar info@indiestyle.be om kans te maken.