Tien optredens die je in mei 2016 niet mag missen

door Thomas Konings

Hallo en welkom bij de laatste nieuwe editie van onze concerttips. Moest je niet meteen naar beneden scrollen en titeltjes lezen, maar ook daadwerkelijk deze intro verorberen: we hebben op één uitzondering na geen concerten uit het programma van Les Nuits Botanique hier opgenomen, omdat je daar al iets in onze aparte feature over kan lezen. Moesten we een belangrijke show vergeten zijn volgens jou, laat het ons dan zeker weten via de sociale media.

The Hotelier + Into It. Over It. in Kavka (6 mei)

Eentje voor de late beslissers: vanavond kan je in Kavka de Amerikaanse emo-rockband The Hotelier aan het werk zien, naast emo-rocklegende Into It. Over It. Iedereen die het genre een warm hart toedraagt wordt daar natuurlijk verwacht, maar ook indiefans die een zwak hebben voor bands als Japandroids mogen niet ontbreken. Wat we tot nu hoorden uit The Hoteliers nieuwe album klonk overigens veelbelovend, het is uitkijken naar welk nieuw materiaal de groep in Antwerpen nog meer in petto heeft. (info & tickets)

Wiki, Sporting Life en 808Ink in Het Bos (7 mei)

Ratking is een hiphoptrio dat enorm origineel omgaat met z’n invloeden. Die liggen voornamelijk bij grime en punk, al merk je dat laatste genre vooral in de attitude. Daardoor situeert de sound van de New Yorkers zich eerder aan onze kant van de Atlantische Oceaan, van de plaatselijke boom-bap is immers geen sprake. Als je hun muziek in één woord moet omschrijven, is “gritty” de term die je zoekt. In Antwerpen stellen Wiki en Sporting Life hun solo-projecten voor. (info & tickets) – Daan Leber

Spoiler Room in Recyclart (7 mei)

Als je nog niet helemaal overtuigd bent door de naam van het optreden/feestje, dan doet de line-up dat wel. Bekende namen komen er niet echt naar de Brusselse club, maar wel heel wat boeiend jong talent. Van Shetahrs crap wave zijn we hier al een tijdje fan, en door RIN werden we ook gecharmeerd dankzij haar feature op Kassets nieuwste nummer. Ook haar eigen output blijkt tamelijk de moeite. Verder speelt ook de vrij tot zeer gekke Bonnie Banane op het gebeuren, later dit jaar staat ze op Dour. (info & tickets)

Vuurdoop in Hasselt (13 mei)

Elk jaar organiseren de studenten van PXL-Music een festival om de afstudeerprojecten van de pop-en rockschool voor te stellen. Bekendste namen op de affiche zijn JOEY (het nieuwe project van Joey Brocken) en WWWater, die het voorprogramma van Tsar B in de AB mocht verzorgen. Natuurlijk ga je naar Hasselt om nieuwe bandjes van eigen bodem te ontdekken, dit zouden immers wel eens de grote toppers van morgen kunnen zijn. (info & tickets)

BeraadGeslagen in De Studio (14 mei) en op #catch in Gouvernement (19 mei)

We zijn best wel heel enthousiast over het nieuwe project van Lander Gyselinck (STUFF.) en Fulco Ottervanger (Stadt). Meer dan één liedje hebben we daar niet voor nodig, ‘Suikerbeat’ is immers een dikke hit. Uit onze Verse Vangst: “Op ‘Suikerbeat’ gaan hoekige ritmes het duel aan met losgehende synths, terwijl er af en toe een zweverig intermezzo opduikt, dat ook een bizarre vocale toevoeging kent van de Nederlandse Gentenaar.” (info & tickets Antwerpen; info & tickets Gent)

Beraadgeslagen – Suikerbeat from Grégoire Verbeke on Vimeo.


Søren Juul in Café Video (17 mei)

Moest je net als wij nog eens nostalgisch het prachtige ‘I am haunted’ van Søren Juul FKA Indians opzetten, dan is er goed nieuws: de Deense singer-songwriter komt onder zijn nieuwe, “echte” naam een gratis optreden spelen in Café Video. Ook z’n volgende album zal verschijnen bij het kwaliteitslabel 4AD, dus colour us interested wat dat optreden in Gent betreft. (info)

Frankie Cosmos + Porches in de Botanique (18 mei)

Dat ene Les Nuits-concert waar we het nog even over wilden hebben is dat van Frankie Cosmos en Porches, omdat we dat als flinke mediapartner nu eenmaal beloofd hebben aan de Botanique. Niet dat we niet waanzinnig enthousiast zijn over het optreden van dit apart concerterende koppel: Frankie maakt de leukste gitaar-popliedjes die we sinds heel lang te horen kregen, terwijl Porches het soort schattige en introverte slaapkamerdansliedjes produceert waar wij als teruggetrokken muzieknerd een zwak voor hebben. (info & tickets)


Lees onze reviews van Frankie Cosmos’ ‘Next thing‘ en Porches’ ‘Pool‘.

Lail Arad in de Bonnefooi, afterparty met Whispering Sons, lohaus en Indiestyle dj’s (19 mei)

Af en toe organiseren we een optreden en een feest in ons favoriete café de Bonnefooi. Ook deze maand belooft het weer een fijne bedoening te worden, met Lail Arad achter de gitaar voor een optreden dat fans van Courtney Barnett absoluut niet mogen missen. We zijn ook best wel trots op de dj’s voor onze afterparty: niemand minder dan Whispering Sons en lohaus. Daarnaast zullen onze eigen schrijvers ook plaatjes komen draaien, dat belooft. (info)

Eagulls in Het Bos (26 mei)

Twee jaar geleden debuteerde het Britse Eagulls heel erg sterk met een langverwachte post-punk-plaat. Anno 2016 mogen we al een opvolger verwachten, die de jongens komen voorstellen in Het Bos, de Antwerpse zaal die voor liefhebbers van het genre intussen een vaste stek geworden is. Als dat album nog maar een beetje in de lijn van het vorige ligt, zal het al een onmisbare release worden. (info & tickets)Big Next Weekend (28 en 29 mei)

18+. Soldier’s Heart. Soda Plains. Car Seat Headrest. Jessy Lanza. Yak. Container. Hiele. Moeten we meer zeggen? Denk het niet. (info & tickets)