Tien te ontdekken geheimen tijdens Best Kept Secret 2019

door Annelies Rom

Dat iedereen uitkijkt naar de eerste Nederlandse show van Bon Iver in tien jaar is ondertussen wel duidelijk. Ook Kraftwerk en Christine and The Queens zullen ongetwijfeld zorgen voor een goed gevuld strand en onvergetelijke momenten, maar wist je dat er elke dag meer dan vijftig artiesten op het programma van Best Kept Secret staan? Uit al dat lekkers kiezen we tien snoepjes uit. Op een smakelijk festival!

Faye Webster (vrijdag, 16.15u, FIVE)

Vorige week bracht Faye Webster met ‘Atlanta millionaires club’ nog een nieuwe plaat uit, en die stelt ze vrijdag in de late namiddag voor in de FIVE. Tijdens deze show zal de tent alvast niet op kamertemperatuur blijven, want met Websters mix van dreampop en americana wanen we ons meteen in een tropisch paradijs. (Annelies)

SHHT (vrijdag, 16.15u, SEVEN)

Wie op Best Kept Secret een krankzinnig, snoeihard optreden wil zien, moet ab-so-luut naar deze fijne Gentse vijfkoppige band gaan kijken (we zeggen wel kijken, maar het kan ook lachen, huilen, surfen en yoga’en – al dan niet tegelijkertijd – zijn). SHHT’s onorthodoxe stijl valt niet te definiëren met één woord, maar als we proberen met tien woorden, dan zou dit onze poging zijn: psychedelische-noiserock-met-een-vleugje-opera-en-soms-iets-anders. (Eva)

Priests (vrijdag, 21.15u, FIVE)

Deze postpunk-parel, gevormd door drie vrouwen uit Washington, belichaamt als geen ander diversiteit, en blinkt nu eens uit in dansbare disco, dan weer in geshred. We hoorden reeds dat het goed was op ‘The seduction of Kansas’, waar Priests losbrak uit het punkkorset en meer ging experimenteren. Deze Amerikaanse groep haalt snedig doch poëtisch uit naar de bekrompen Amerikaanse tijdsgeest en het Trump-tijdperk – ideaal dus om de laatste Vlaamse verkiezingsuitslag mee te verteren. (Eva)

The Beths (zaterdag, 12.30u, FIVE)

Voor wie de tweede festivaldag wil beginnen met zonnige indiepop, raden we The Beths aan. Deze vierkoppige band uit Nieuw-Zeeland is vrolijk, eerlijk en vooral heel erg persoonlijk. Zó persoonlijk, dat de groepsleden al hun belevenissen delen op een blog. Intiemer dan dit wordt het niet. (Annelies)

Hop Along (zaterdag, 13.45u, FIVE)

Op 31 mei nog te zien in Trix, een dag later is Hop Along al te vinden over de noordergrens. De Amerikaanse indieband speelt op Best Kept Secret tamelijk vroeg op de dag, maar voor hen verlaten we graag onze luie campingstoel. (Annelies)

Wallows (zaterdag, 14.30u, ONE)

Broeierige temperaturen zullen je aankomende zaterdag al redelijk vroeg uit je tent branden. Wie echter zin heeft om verder te dromen, komt zich best even op het gras vleien aan de ONE voor Wallows. Deze drie jongens uit Los Angeles leverden vers materiaal af met ‘LP1: Nothing happens’. Het is moeilijk om er de vinger op te leggen, maar er schuilt ‘iets’ achter deze gepolijste imperfecties van zachte indierocknummers. Maar hebben we dertien redenen nodig om deze act een bezoekje te brengen? (Eva)

Lucy Dacus (zaterdag, 15.00u, FIVE)

Deze Amerikaanse singer-songwriter heeft de magische kracht om een lied rustig te starten en dan helemaal te ontvouwen tot iets groots, zodat het grote kraters slaat in je mentale landschap. Hoe doet deze 23-jarige dat? Geen idee, maar misschien komt het doordat ze haar prachtige lyrics zo mooi vervlecht met breedvoerig gitaargedruis. En als we een beetje geluk hebben, kunnen we misschien ook Dacus’ bestie, Julian Baker, op het podium verwachten. Baker, die samen met Phoebe Bridges en Dacus het machtige Boygenius vormt, speelt immers ook op Best Kept Secret (vrijdag, 15.45u, TWO). (Eva)

Mildlife (zaterdag, 15.45u, SEVEN)

Mildlife en Tame Impala worden vaak in dezelfde adem genoemd, maar ook vergelijkingen met Daft Punk en Tortoise zijn niet uit de lucht gegrepen. De bands debuutplaat ‘Phase’ klinkt alsof die vijftig jaar geleden had moeten verschijnen, dus wij maken ons alvast op voor een uurtje tijdreizen. (Annelies)

Ex Hex (zaterdag, 20h10, FIVE)

Kijk eens naar het monument en draai je vervolgens 180°: dat was het uitgangspunt van kunstenaar-fotograaf Oliver Curtis. Wanneer je dit trucje herhaalt op zaterdagavond, en je je rug keert naar de ONE (tijdens Mac DeMarco dus), dan eindig je het liefst bij de FIVE en Ex Hex: het gitaarwerk van deze driekoppige garagerock-punkband scheurt harder en klinkt hoogstwaarschijnlijk minder dronken (inderdaad, we vergelijken nog steeds met Mac DeMarco). Rondjes draaien doe je op eigen risico, maar wij weten wel waar er het hardst gesprongen gaat worden.(Eva)

LIFE (zaterdag, 1.15u, The Casbah)

LIFE zal er in de late uurtjes voor zorgen dat je nog eens stevig wakker geschud wordt. De band, die bestaat uit vroegere leden van Tomorrows Bad Seeds, brengt energieke alternatieve rock die hen een plekje als voorprogramma van IDLES bezorgde tijdens hun recentste Europese tournee. Zij die opgeven en te vroeg hun tent in kruipen, zullen het geweten hebben. (Annelies)