Tien tintelende muziektips om dit weekend in de wereld van Couleur Café rond te reizen

door Gertie van den Bosch

Meer dan 60 live artiesten en 40 DJ’s, salsa-workshops, culinaire wereldavonturen, slacklines, Thaise massages, nomadenboetiekjes, Heilige Koeien, hangmatten en nog veel meer: voor het échte hittegolfeffect, moet je je dit weekend naar Brussel begeven.

Xavier Rudd (vrijdag, 00u00, Red Stage)

Naast het schrijven en zingen van de meest zomerse nummers, is deze Australische folkpop-god ook nog eens een activist voor het milieu en de rechten van de Aboriginals. Rudds teksten zijn vaak hoopvol en zijn muziek pakkend, wat hij telkens bewijst met zijn warme en oprechte liveshows. Met Xavier Rudd is ’t al gebakken voor het weekend.

Kamasi Washington (zaterdag, 18u15, Green Stage)

Een jaar geleden rees de alomvattende dubbelplaat ‘Heaven and earth’ uit de grond. De reus met de mantel en saxofoon trad enkele jaren geleden op als vernieuwer in de jazz, en werkte nauw samen met onder andere Kendrick Lamar bij diens Pulitzer winnende album. Met zo’n curriculum kunnen we op z’n zachtst zeggen dat de verwachtingen hoog gespannen staan.

Goran Bregovic (zondag, 19u00, Red Stage)

Balkan Balkan Balkan! Moeten we nog meer zeggen? Vorig jaar zorgde dit genre voor het afbreken van de tent en bobijnen in de Secret Bar. Dit jaar resulteert daaruit de Drasch Bar, daarnaast een nieuwe onbekende Secret Bar én het toevoegen van de heerser van de Balkan: Goran Bregovic. Hij richtte eerder één van de meest succesvolle Joegoslavische bands op en was componist voor verschillende films. Met ophitsende ritmes, schaterende blazers en explosief geroep, waan je je zo op een Slavisch trouwfeest. Allen daarheen.

The Cat Empire (zondag, 22u15, Green Stage)

Het zestal uit Melbourne gaat er ongetwijfeld in slagen om iedereen uit zijn campingstoel (of hangmat) te trekken. Met hun succesvolle mix van reggae, ska, jazz, salsa, funk en rock verkochten ze hun eerdere concerten in ons land volledig uit en mogen ze zondag de dertigste editie van Couleur Café mee afsluiten.

KOKOROKO (Vrijdag, 19u15, Green Stage)

Niet te verwarren met de andere gasten van KOKOKO! op zondag. Dit Britse collectief van meesterartiesten brengt ons zwoele afrobeats met een rijkelijk laagje jazz. Het blenden van genres, stijlen en culturen: Couleur Café in een notendop.

Mick Jenkins (Vrijdag, 22u45, Green Stage)

Mick Jenkins bewees zich al als echte hiphopartiest met zijn succesalbum ‘The healing component’ en ep’s ‘The water[s]’ en ‘Wave[s]’. Zijn warme stem drijft je naar de diepste betekenissen van thema’s als liefde en waarheid. Hieronder schuift hij beats en melodieën die vaak samengaan met mysterieuze jazzelementen, wat een beetje doet denken aan de mannen van BBNG, waarmee hij eerder samenwerkte.

Sampha the Great (Zondag, 19u15, Blue Stage)

Deze vrouwelijke hiphopster met ballen is een pareltje van Down Under, met roots in Zambia en Botswana. Luister naar haar album ‘Birds and the BEE9’ of haar “grote” mixtape, en je snapt meteen waarom ook Kendrick Lamar, Joey Bada$$, Thundercat en Denzel Curry graag met haar wilden samenwerken.

Bombataz (Zaterdag, 16u00, Blue Stage)

De heren van Bomobataz komen toevallig uit hetzelfde huis in Schaarbeek en zijn toevallig ook de mannen achter het bekend in je oren klinkende SCHNTZL of Beraadgeslagen. Hun muziek is niet in een vakje te plaatsen. Het is jazz noch hiphop, funk noch elektronica, in het Nederlands of in het Spaans of Engels of Frans of nog iets anders. Een beetje van alles dus, maar vooral heel leuk.

Kojaque (Vrijdag, 19u00, Blue Stage)

Deze jonge Ier staat al op de Britse NME-lijst van nieuwe beloftevolle artiesten van 2019. Wij twijfelen geen moment aan dit gegeven bij het horen van de poëtische, gevatte en complexe teksten die hij met zijn typerend Iers accent plaatst over jazzy melodieën vol eenvoud en eerlijkheid, soms zelfs brutaliteit.

La Yegros (Vrijdag, 22u30, Blue Stage)

De Argentijnse Mariana alias Là Yegros met Colombiaanse roots, brengt een heerlijke cocktail van cumbiamuziek, accordeons en Noord-Argentijnse chamamé met moderne elektrobeats. Ze trad al vier keer op in een volle AB, en weet met haar aanstekelijke ritmes en folklore-inspiraties Latijns-Amerika naar Brussel te brengen. Een echte aanrader dus voor een zwoele vrijdagavond.