Twaalf acts die je ogen en oren verdienen op Dour 2018

door Johan Baeten

Dit jaar maken niet twee, maar drie Indiestyleschrijvers het mooie weer op Dour Festival 2018. Behalve een heleboel verslagen tijdens de vijfdaagse, kan u van hen ook een voor- en nabeschouwing verwachten. Check hieronder welke twaalf acts je in de ogen van Naomi, Daan, en Johan zeker niet mag missen op de jaarlijkse afspraak met de weide van Dour.

Le 77, woensdag 19.10u, Boombox

Het zwoele Le 77 opent Dour woensdagavond in de Boombox. De BX Bawlers zullen daar sans doute in sneltempo boven hun lichtjes gehypte status uitstijgen en tonen waarom ze hun plek op het felbegeerde Boomboxpodium verdienen. Met hun soulvolle beats, passief-agressieve en eigenwijze flows staan Peet, Félé Flingue, Morgan en Rayan nu al zonder meer bekend als vernieuwers van het nationale hiphoplandschap, en dat zal je na een handvol seconden Le 77 op Dour al gemerkt hebben. (Johan)

Randomer, woensdag 01.00u, La Caverne

Randomer toonde zich doorheen zijn carrière al als enorm uiteenlopende producer. Zijn discografie zoekt telkens opnieuw de randen van techno op, met de ene keer een industriële beuker en de andere keer een stevigere variant van Steve Reich als resultaat. De laatste tijd duikt de Brit ook meer en meer op in de omgeving van Perc, wat een fikse seal of approval is. Door de variëteit in zijn muziek is het moeilijk te voorspellen welke richting Randomer zal uitgaan, maar dat hij op Donderdag La Caverne zal laten vollopen, lijkt een vaststaand feit. (Daan)

Le Villejuif Underground, donderdag 16.00u, La Caverne

Het Parijse Le Villejuif Underground mag donderdagnamiddag La Caverne naar zijn hand zetten. Het geesteskind van de Australische dichter Nathan Roche roept onherroepelijk echo’s op van die andere band met Underground op het naamkaartje, maar ademt een slacker-eigenheid die de dag van vandaag essentieel is om spanning te bieden. De songs schuilen onder een geestdriftige oprechtheid vol lauwe nonchalance en volwassen onvoorspelbaarheid à la Fat White Family – reden genoeg om donderdag op tijd naar de Dourwei te trekken. (Johan)

BADBADNOTGOOD, donderdag 22.00u, La Petite Maison dans la Prairie

Waar hiphop en jazz elkaar kruisen, daar vind je BADBADNOTGOOD. Alhoewel hun laatste album ons een beetje op onze honger liet zitten, weet het collectief live een hele tent in beroering te brengen. BADBADNOTGOOD staat garant voor een intense trip dat je doet wegdromen, wiegen en lichtjes laat schuifelen met je voeten. Deze jongens weten wat ze doen en ze doen het nog eens ‘goed’ ook. (Naomi)

Kornél Kovács, donderdag 01.00u, Le Labo

Eigenlijk had Kornél Kovács volgens mij vorig jaar al op Dour moeten staan na de release van zijn uitstekende album ‘The bells’. De Zweed mikt schaamteloos op de dansbenen met zijn housemuziek, die op het eerste zicht misschien wat oppervlakkig kan overkomen. Eenmaal voorbij de oppervlakte valt op hoe rijk zijn tracks wel zijn aan details, melodieën en structuur. In feite schotelt Kovács lofi house voor, zonder de (soms storende) cheesy humor van de dj’s die meer met de stroming geassocieerd worden. Dat wil echter niet zeggen dat dansen niet toegelaten is. (Daan)

Onmens, zaterdag 14.45u, La Caverne

Elk zieltje dat zaterdagnamiddag nog reddeloos op zoek is naar een laatste zweempje adem, mag het vergeten zodra hij La Caverne omstreeks kwart voor drie binnenstapt: vanaf dan scheurt Onmens elk shirt eigenhandig aan flarden, zwiert het genadeloos met ieder katoenen restje en verheft het zich tot Prins van Henegouwen. Ingrediënten van dienst: wobbelende beats, zintuigprikkelend maar koninklijk gebrul, en zielvolle flarden gekletter via gitaar en stem. (Johan)

Princess Nokia, zaterdag 18.45u, Boombox

Op zaterdag palmt Princess Nokia de Boombox in met haar feministische hiphop op een bedje van de nodige punkattitude. Deze hiphopprinses heeft een stevig paar ballen om haar lijf en is zeker niet op haar mondje gevallen. Toch heeft ze op haar laatste album haar explosieve, rebelse rhymes ingeruild voor een soort ‘mixtape‘ dat meer neigt naar emo. Wij zijn alvast benieuwd welke weg ze zal inslaan tijdens haar optreden. (Naomi) 

Ho9909, zaterdag 21.00u, La Caverne

Was het nu punk? Of was het nu hiphop? Dat is de vraag die altijd speelt wanneer je na een optreden van Ho99o9 naar buiten strompelt . Een andere onzekerheid dat deze band met zich meebrengt, is dat je op voorhand niet weet of de elektronische of de gitaarkant van de band de prominente rol zal krijgen. Een ding is wel zeker, alle ketens van de hel zullen losbarsten zaterdagavond in de Caverne. Wees voorbereid om te springen en te huiveren. Doe je bril uit, steek je gsm veilig weg, kruip in een harnas en steek oordoppen in. “Aan allen die levend uit de show van ho99o9 komen, proficiat, aan allen die niet levend uit de show van ho99o9 komen, een dik applaus.” (Naomi) 

Daphni dj-set, zaterdag 01.00, La Petite Maison Dans La Prairie

Als Caribou zou Dan Snaith misschien nog meer volk trekken naar La Petite Maison, maar als Daphni zijn de verwachtingen van de fans anders. Hoewel beide aliassen steeds meer lijken te overlappen, is Daphni nog steeds de uitlaatklep, waarbij de muziek net iets steviger en opzwepender mag zijn. Verwacht je dus niet aan een band, maar aan een dj-set die meer dan waarschijnlijk doorspekt zal zijn met eigen werk aan een perfect nachtelijk tempo. (Daan)

Paula Temple b2b Rebekah, zaterdag 02.30u, La Caverne

Op zaterdag is een harde clash tussen Ben UFO of Paula Temple en Rebekah. Ben UFO is wel vaker in ons land te bewonderen, maar de combinatie van twee van de betere (en vrouwelijke) dj’s in industriële techno kan niet te missen zijn. Paula Temple verdiende haar sporen op R&S Records met de ep’s ‘Colonized’ en ‘Deathvox’, waarmee ze toonde dat harde techno niet eentonig hoeft te zijn, maar gerust verschillende ritmes kan gebruiken. Rebekah is misschien minder bekend, maar bracht enkele maanden geleden een uitstekende “ep met albumlengte” uit op het toonaangevende undergroundlabel MORD. (Daan)

Tyler, The Creator, zondag 23.30u, The Last Arena

“Who dat boy?” De gevreesde schoonzoon van hiphop weliswaar. Tyler, The Creator zal op de laatste dag het hoofdpodium van Dour overheersen met zijn zware stem, cynische humor en charisma van hier tot aan Californië. Invloeden van r&b, trap, soul en funk zijn rijkelijk aanwezig in zijn expressieve en pocherige manier van performen. Op Best Kept Secret waren ze alvast lovend over zijn passage, dus dat belooft alleszins veel goeds voor komende zondag. (Naomi)

DJ LAG, zondag 02.30u, Le Labo

Klaar om Dour en omstreken zondagnacht extatisch achter te laten: DJ LAG, een van de voornaamste exponenten van de Zuid-Afrikaanse Gqom-sound. De repetitieve en minimalistische housebeats leidden hem al naar alle uithoeken van onze planeet. Hij staat dus met recht en rede als hekkensluiter in Le Labo, en zijn bruisende clicks zullen je die gemiste wereldbeker op slag doen vergeten. (Johan)