Veertien artiesten die je op de Pukkelpopweide aan het werk moet zien

door Lowie Bradt

Wie het niet voor de headliners of de drukte aan de Main Stage van Pukkelpop heeft, kan van geluk spreken dat de organisatie aan de kleinere podia dikwijls de betere opkomende of al gevestigde muziekacts programmeert.Wij selecteerden voor jullie veertien artiesten waarvoor het meer dan de moeite waard is om naar de weide te trekken.

Gestapo Knallmuzik, donderdag 19.35u, Dance Hall

We hadden geen betere officieuze opener voor de Dance Hall kunnen vinden dan das deutschtaligen fenomehn Gestapo Knallmuzik. Gezongen in steenkolenduits, gehuld in cartooneske ski- en trainingspakjes en begeleid door verrassend goeie beats en tunes zullen de Belgen ons absurde verhalen vertellen over afgewezen worden door Sabine Hagedoren, Angela Merkel in een discotheek en gescheurd toiletpapier. (Lowie)

Robbing Millions, vrijdag 12.10u, Club

Het is ondertussen al even geleden dat we nog iets hoorden van het Brusselse Robbing Millions. Recent kondigde frontman Lucien Fraipont echter aan voortaan solo verder te gaan onder z’n oorspronkelijke groepsnaam, al neemt hij live nog steeds een band mee om hem te begeleiden. Een nieuwe single kregen we nog niet dus je zal ons ondanks dit vroege uur hoe dan ook in de club kunnen terugvinden om een eerste glimps van Robbing Millions’ zogenaamde Chapter 2 op te kunnen vangen. (Lowie)

Nilüfer Yanya, vrijdag 13.30u, Club

De Londense Nilüfer Yanya brengt indie met een vleugje soul. In haar debuutplaat ‘Miss universe’ promoot ze een niet-bestaand zelfhulpprogramma met muziek die doet denken aan andere indie-artiesten met sterke vrouwelijke vocals, zoals Hop Along of Aldous Harding. (Hanne)


Big thief, vrijdag 16.35u, Club

Big thief maakte met U.F.O.F. één van de platen van het jaar en bracht een welgekomen frisse wind in de folkrock anno 2019. Het is een album dat niet onmiddellijk zijn geheimen prijs geeft maar je na voldoende luisterbeurten rijkelijk beloont. Ook live blijken ze meer dan ooit uit te blinken dus als je jezelf nog niet in de wereld van U.F.O.F. hebt kunnen storten lijkt het concert van Big Thief op Pukkelpop ons een ideale introductie. (Lowie)

Sharon Van Etten, vrijdag 18.35u, Club

Na een bescheiden carrière als actrice en een pauze van vier jaar, bracht Sharon Van Etten begin 2019 een nieuwe langspeler uit. Op ‘Remind me tomorrow’ zoekt de Amerikaanse nadrukkelijk het experiment op via drones en synthesizers. Haar melancholische songwriting leed er in elk geval allerminst onder; hoe die elektronica live zal aarden kan je op vrijdag in de club horen. (Lowie)

The Comet Is Coming, vrijdag 22.35u, Castello

Shabaka Hutchings hoort samen met Kamasi Washington tot de voornaamste figuren die de laatste jaren jazz aantrekkelijk maakten voor indiefans. Vorig jaar maakte de Brit op Pukkelpop nog furore met Sons Of Kemet, dit jaar komt hij er met zijn andere band The Comet Is Coming, op wiens laatste plaat een samenwerking met Kate Tempest pronkte. We gingen het even na, Tempest heeft geen andere optredens tussen haar passage op Pukkelpop en het concert van The Comet Is Coming. Wie weet mogen we dus getuige zijn van de live uitvoering van het beklijvende ‘Blood of the past’. (Lowie)

Channel Tres, zaterdag 14.40u, Castello

Op de line-up van Pukkelpop zijn er ook dit jaar weer enkele beloftevolle namen uit de house-scene terug te vinden. Eén hiervan is Channel Tres. Op z’n mix van voorzichtige rap en house die hier en daar flirt met disco en g-funk kunnen wij alvast moeilijk stil zitten. We zijn benieuwd wat dat zal geven in een zwoele Castello. (Lowie)

Penelope Isles, zaterdag 15.35u, Club

Op het debuut van Penelope Isles horen we nu eens warme gitaarpop, dan weer vlagen psychedelica-arrangementen met de stem van broer en zus Jack en Lily Wolter als aangename constante. Het uit Brighton afkomstige viertal houdt op zaterdag voor de eerste keer halt in België en zal er ongetwijfeld hartjes winnen met z’n vertederende indiepop. (Lowie)

Ross From Friends, zaterdag 18.30u, Castello

Met ‘Project cybersyn’ maakte Ross From Friends een van onze favoriete elektronische nummers aller tijden. De oldschool house met een twist worden we nooit moe, niet op plaat en al zeker niet op de dansvloer. Als hij dan ook nog eens een liveband meebrengt, beginnen we alvast dagen op de kalender te doorstrepen tot zaterdag. (Hanne)

Boiler Room, zaterdag (varia)

Op zaterdag is de programmatie van Boiler Room verrassend, nu ja, verrassend. Waar normaal gezien de festivaldag wordt afgesloten met muziek waar wij op z’n zachtst gezegd niet warm van worden, valt er nu wat te beleven voor liefhebbers van het electronica-spectrum. We beginnen bij de melodische house/disco van Koreaanse producer Hunee (18u30), een genre dat later op de avond eveneens wordt gedraaid door The Black Madonna (21u30). Met Sam Paganini (23u) en Stephan Bodzin (00u30, live!) schuiven we wat meer op richting rechtdoorzee techno. (Hanne)

FULCO, zondag 11.25u, Lift 

Voor wie zich op de laatste dag al op dit onmenselijke uur naar de wei kan slepen, is FULCO zeker het lijdensproces waard. Ook wie vertrouwd is met projecten als De Beren Gieren, BeraadGeslagen (vrijdag te zien in de Castello) en Stadt, herkent vast de naam. Fulco Ottervanger blijkt écht niet stil te kunnen zitten. Verwacht je deze keer aan een mix van genres met de Nederlandse teksten als rode draad. Gezien op Down The Rabbit Hole en goedgekeurd. (Hanne)


Ata Kak, zondag 13.30u, Castello

De Ghanees Ata Kak maakt disco met vlagen funk, house en subtiele wereldmuziek en bij momenten absurde maar altijd uiterst aanstekelijke vocals. De man werd uit het niets bekend toen de beheerder van muziekblog Awesome Tapes from Africa op een marktje op de cassette van Ata’s ‘Obaa Sima’e stootte en het de hemel in prees. Sindsdien is het online nog steeds koffiedik kijken naar andere nummers van de Afrikaan maar op basis van die kleine collectie beschikbare songs kunnen we u wel met redelijke zekerheid zeggen dat Ata Kak de zon in de Castello zal toveren. (Lowie)

Bodega, zondag 14.20u, Lift

Dit prettig gestoorde vijftal uit New York neemt met energetische postpunk het een en ander onder loep. De titel van hun debuutplaat (‘Endless scroll’) doet vermoeden dat ons internetgebruik en schermenverslaving wel eens kop van jut zouden kunnen zijn. De meeste nummers zijn snedig met baslijnen die bijna uit de bocht scheuren, maar evengoed doet ‘Jack in Titanic’ denken aan een rustige Parquet Courts. Deze band klinkt als het New York van de jaren ’70, maar wij hebben het geluk hen in het Limburg van 2019 te mogen aanschouwen. (Hanne)

Kate Tempest, zondag 16.55u, Castello 

Haar laatste plaat ‘The book of traps and lessons’ inspireerde onze collega tot een bijzonder poëtische recensie waarbij vijf sterren bijlange na niet genoeg leken. Zelf zagen we Kate aan het werk op een Duits festival en geloof ons: de soms breekbare, soms furieuze spoken word komt op een podium minstens even goed tot zijn recht als op plaat. Kate. Mag. Je. Niet. Missen. (Hanne)