Veertien concerttips en een heleboel gratis tickets voor een spetterend september

door Mattias Goossens

Hoera, september! Zwakke weggebruikers ontwijken in de ochtendspits en opnieuw naar concertzalen gaan! Deze maand passeren er enkele van onze favoriete artiesten van het moment in de buurt, en wij willen je daar natuurlijk graag bij laten zijn. Daarom maakten we een selectie van veertien nog niet uitverkochte optredens. We mogen bovendien heel wat tickets weggeven, daarvoor hoef je gewoon een overtuigend motivatiemailtje te sturen naar info@indiestyle.be. Degene die voor de grootste grijns op ons gezicht zorgt, wint.

03.09 Julien Baker (Botanique)

In november vorig jaar bezorgde Julien Baker de uitverkochte Rotonde van de Botanique kippenvel, op 3 september zet de Orangerie zich schrap. Zonder verloren te lopen in sentimentaliteit, legt de 22-jarige artiest op haar tweede album ‘Turn out the lights’ in een relaas over liefdesverdriet en verlies telkens opnieuw de vinger op de wonde. Bovendien bracht de Amerikaanse vorige week drie singles uit met Phoebe Bridgers en Lucy Dacus. Samen vormt het trio Boygenius, de gelijknamige debuutplaat komt uit op 9 november via Matador Records. (Milena)

Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

05.09 Anna Burch Nosta)

We noemden Anna Burch in ons lijstje van 20 artiesten om in de gaten te houden in 2018, en daar staan we na het beluisteren van haar debuut nog steeds achter. ‘Quit the curse’ stond bol van de aanstekelijke indierock, honingzoet maar met een angel. Met ‘2 cool 2 care’ en ‘Asking 4 a friend’ had het album bovendien twee zonovergoten voltreffers in huis. Nosta in Opwijk haalt de Amerikaanse op 5 september naar ons land. (Stan)

Voor dit concert mogen we vijf duotickets weggeven.

07.09 Death Grips (AB)

In oktober 2016 raasde Death Grips door de AB en liet het trio hun publiek van de eerste tot de laatste persoon compleet verdwaasd achter. Twee jaar later krijgen zij die dit intense spektakel moesten missen een herkansing. In de tussentijd bracht de band echter ook een nieuwe ep en een nieuw album uit, dus ook voor de Death Grips-veteranen wachten er enkele verrassingen. De vorige keer daverde de AB al op zijn grondvesten, benieuwd of het gebouw een tweede maal kan overleven. (Tobias)

Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

09.09 Amen Dunes (DOK)

Wie in de Botanique het weergaloze optreden van Damon McMahon en zijn Amen Dunes gemist heeft krijgt op 9 september een tweede kans. De eigenzinnige psychedelische indiefolk op zijn nieuwste plaat ‘Freedom’ gaat ongetwijfeld in verschillende eindejaarslijstjes te zien zijn en komt ook live erg goed uit de doeken. Gooi alle zorgen dus een avondje overboord en neem vrijheid om de unieke stem van McMahom tijdens dit concert in DOK Gent te laten binnensijpelen. (Jens)

Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

14.09 Soccer Mommy (DOK)

Ze behoort nog maar pas tot de twintigers, maar Soccer Mommy, née Sophie Allison heeft reeds haar eerste plaat op zak. ‘Clean’ was een meer dan degelijk debuut, ‘Your dog’ een publiekslieveling in wording. Op 14 september doet de muzikante voor de eerste keer ons land aan, meer bepaald DOK Gent, waar het ’s zomers immer aangenaam vertoeven is. Nu zijn wij beroerde voetballers, maar deze kans zouden we écht niet laten schieten. (Stan)

Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

15.09 FONS label night (Muziekodroom)

Platenlabel Fons Records zet nog eens de bloementjes buiten. Het is met name Birds That Change Colour dat reden tot vieren heeft: de groep rond Koen Kohlbacher heeft een nieuwe plaat afgewerkt, die ‘Nova Albion’ zal heten. Ook labelgenoten Tubelight, Meteor Musik en Erik Debny + Nele zullen van de partij zijn. Wie nog geen uitnodiging in de bus heeft gekregen, heeft die bij deze. (Stan)

20.09 Darwin Deez (Trix)

Mocht de voorraad zomerzon tegen midden deze maand al uitgeput zijn, rep je dan naar Antwerpen, want Darwin Deez heeft altijd nog wel een portie liggen. De New Yorkers namen sinds 2009 vier platen vol vrolijk in het rond springende indiepop op, hun recentste ’10 songs that happened when you left me with my stupid heart’ verscheen dit jaar nog. Je maakte wellicht al kennis met hits ‘Radar detector’, ‘Constellations’ en ‘Last cigarette’, maar mocht dat niet het geval zijn: op 20 september krijg je een nieuwe kans in Trix. (Stan)

Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

20.09 Gazelle Twin / Amnesia Scanner / ssaliva (Vooruit)

We omcirkelden de afgelopen twee jaar steevast de data in onze agenda wanneer Gazelle Twin in het land was, en dat leverde onder meer een van de meest memorabele livemomenten van vorig jaar op. Ze speelt samen met het geweldige Amnesia Scanner en het Luikse ssaliva waar we ook al meermaals lyrisch over waren. Samen staan ze garant voor een avond die liefhebbers van experimentele electronica niet mogen missen. (Mattias)

Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven

21.09 Half Waif (Botanique)

Nandi Rose Plunkett is naast toetseniste van Pinegrove sinds 2014 ook actief onder de naam Half Waif. Met haar synthfolk-project bracht de Amerikaanse al drie langspelers en een ep ter wereld. En Half Waif levert geen half werk: laatste plaat ‘Lavender’ bleek een bijzonder zoetgeurend exemplaar. Geen betere datum om Plunketts weemoedige nummers te ontdekken dan het begin van de herfst: Half Waif staat op 21 september in de Botanique. (Stan)

Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

22.09 Finale De Beloften (Coyendanspark Gent)

Op zaterdag 22 september kent de vijftiende editie van Gentse talentenjacht De Beloften zijn ontknoping. Dingen dit jaar mee naar het hoogste podium: Abudhabi vzw, Heisa, Mooneye, Okkupeerder, Orkatrofee en Screens. De winnaar treedt in de voetsporen van mooie voorgangers als Intergalactic Lovers en The Bony King of Nowhere, en wordt een jaar lang onder de vleugels genomen door muziekclub Democrazy en Conservatorium Gent. De Sint-Baafsweide is de hittegolf intussen te boven gekomen en is weer groen en zacht. Er languit in het gras gaan liggen kost je geen cent: de finale van De Beloften is helemaal gratis. (Stan)

22.09 Odetta Hartman (AB Salon)

Odetta Hartman is een 28-jarige Amerikaanse muzikante, die traditionele country pimpt tot futuristische folk met behulp van samples – onweders! kikkers! – en drommen muzikale spitsvondigheidjes – overstuurde violen bijvoorbeeld, of pepermolens. Vorige maand verscheen haar tweede langspeler ‘Old rockhounds never die’, een plaat die schippert tussen zwoel en American gothic, geijkte songstructuren en experiment en tussen interessant en ronduit fascinerend. Het belooft een bijzondere avond te worden in het AB Salon, en dat letterlijk voor geen geld. (Stan)

24.09 José Gonzalez (Concertgebouw Brugge)

Na enkele eerdere passages op het Cactusfestival strijkt José González dit najaar opnieuw in Brugge neer, in het Concertgebouw dit keer. Waar González het vorig jaar in het Rivierenhof bij een paar gitaren hield, komt hij nu meer geoutilleerd voor de dag: het twintigkoppige The String Quartet reist mee af uit Zweden om intieme nummers als ‘Heartbeats’ te helpen vertalen naar de context van een klassieke concertzaal. Zij die het al mochten aanschouwen waren het er roerend over eens: niets van González’ talent raakte lost in translation, wel integendeel. (Stan)

25.09 Deafheaven (Trix)

De meest controversiële “black metal”-band van het moment komt naar Antwerpen, gewapend met hun recentste worp “Ordinary corrupt human love”. Op dit album laten de mannen zich misschien wel van hun zweverigste kant tot nu toe zien, wat live kan resulteren in een dromerige ervaring. Mensen die zin hebben om lekker te headbangen op stevige metal zullen wellicht teleurgesteld achterblijven, maar de poëtischere zielen weten waar ze op 25 september heen moeten gaan. (Tobias)

Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

26.09 Son Lux (Trix)

Na de passage van Son Lux op Dour 2018 schreven we dat het concert een sterke eerste helft kende, maar dat de aandacht tijdens het tweede deel wat verslapte.  Ryan Lott en zijn band -Son Lux is officieel geen soloproject meer- krijgen eind september een herkansing om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. Zelf hebben we er deze keer ook meer vertrouwen in, want hun sfeervolle alt-pop komt in een donkere zaal ongetwijfeld beter over dan overdag op een festivalweide. (Tobias)

Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.