Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Voor het vijfde jaar al intussen bundelen we met Verse Vangst wekelijks nieuwe Belgische releases die je misschien over het hoofd zag, maar het beluisteren meer dan waard zijn. And as always: support your local scene!

Je kan alles ook handig beluisteren in onderstaande Spotifylijst. Klik, lees, luister, volg, enjoy!

Eind maart vierde Brutus de eerste verjaardag van tweede boreling ‘Nest’, ook wel de plaat die hen écht de volledige wereld rond katapulteerde. Na een bijzonder intens jaar – dat naast tig uitverkochte headlineshows ook tours met onder meer Russian Circles, Cult Of Luna en Chelsea Wolfe met zich meebracht – landde de groep in februari in Vooruit voor een bijzondere home coming. De cirkel werd zopas volledig rondgemaakt met dit gloednieuwe ‘Sand’, dat als achterblijvertje van de ‘Nest’-opnames gelost wordt op beelden van die laatste show. Muzikaal schiet Brutus dit keer haast nóg intenser heen en weer tussen furie en berusting: het trio lost z’n snedige riffs snel in voor smeulende shoegaze, door Stefanie Mannaerts vakkundig omgegord met een nietsontziende vocale emotie. (Gilles)

Het gaat goed met Delta Crash! Sinds ze in 2016 de publieksprijs wonnen tijdens Humo’s Rock Rally, lijkt de groep bij elke single verder te evolueren. Ze vonden ondertussen onderdak bij het nieuwe label Pig Parade Records en zetten de zomer in met ‘Another round’. Het nummer combineert laidback feel good vibes en licht verteerbare, psychedelische synths waarop het aangenaam hoofdknikken is op een plek waar je voeten in het water staan en je ogen slechts half open zijn om het zonlicht tegen te houden. (Jonas)

Het bruist in Wetteren en omstreken. Sinds de oprichting van Pig Parade Records (zie dus ook Delta Crash hierboven) verspreiden nieuwe singles zich blijkbaar sneller dan… och ja, vergeet ook maar. Ditmaal aan de beurt: de tongue-in-cheek protopunk van Gairy Humball. Debuutsingle ‘Out of it’ voelt aan als sleazy lo-fi en heeft een aanstekelijk en guitige drive te pakken. Doet ons denken aan een Ron Gallo die oog heeft voor een breder publiek. (Jonas)

Niet enkel de Britten, Amerikanen en Australiërs maken top shoegaze, maar ook de Belgen. Slow Crush is daar het beste bewijs van. ‘Pale skin’ komt van hun tweede album dat binnenkort verschijnt en dat ze opnamen met een nieuwe drummer en gitarist. Die opgefriste line-up vertaalde zich in een meer dromerige en minder gitaar-heavy sound (Eva S.)

‘TestA001’ klinkt alsof EigenZweetStinkt eens goed naar Kraftwerk en Aphex Twin geluisterd heeft en dan een vernuftig nummer in elkaar gestoken heeft. In feite hadden Willem Theerens en Wout Helsen, die samen spelen in Odeum, gewoon zin om wat te experimenteren. Meer dan het idee dat er enkel drum en synths aan te pas zouden komen, hadden het duo niet vastgelegd voordat het naar de studio trok. Het einde is zelfs pure improvisatie. Als EigenZweetStinkt zo’n straf nummer met de vingers in de neus maakt, dan vragen wij ons af hoe het gaat klinken als de groep zijn best gaat doen. (Eva S.)