Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Bij Balthazar hebben ze dat daar goed gezien. Op hetzelfde moment werden via de pagina van de band Warhaus, J. Bernardt en Zimmerman aangekondigd, respectievelijk de nevenprojecten van Maarten Devoldere, Jinte Deprez en Simon Casier. Van die laatste wisten we al langer dat hij op iets zat te broeden, al is pas nu een eerste single de wereld in gestuurd. ‘Someday maybe’ klinkt best aangenaam en nestelt zich snel als subtiele oorworm, maar Casier mag zich nog iéts overtuigender als nieuwe Julian Casablancas opwerpen, en dan maar meteen wat stevigere Strokes-gitaarlijntjes gaan implementeren. Niettemin: fris muziekje.

Het is niet al Woodie Smalls wat de Belgische hiphopklok slaat. Wie vorig weekend op Couleur Café was, kan daar zeker van meespreken: diezelfde Woodie vormde er met onder meer Stikstof, Roméo Elvis en Coely NIVEAU 4, een unieke collaboratie tussen de prominentste Waalse, Brusselse en Vlaamse hiphopnamen. DVTCH NORRIS vulde eveneens een plekje op die line-up, en zopas leverde de jonge Antwerpse rapper ook zijn tweede single af. ‘Seeking closure’ klinkt heel wat funkier en meer laid-back dan eerste worp ‘Caught up’, maar is daarom niet minder krachtig – uiteraard mede door mastermind LTGL en zijn producties die in ieder genre overtuigen. Reken daarbij de soulvolle hook van Yann Gaudeuille (fijn tegengewicht voor de eerder punchy rhymes van DVTCH), en je luistert naar een vette hiphoptrack.

Wulfy Benzo is nog een ander raptalent: we hoorden de kerel onlangs als een featuring bij Kassett en nu komt Benzo’s nieuwe album eind deze week uit op diens label. De titels van elke track daarop bestaan klaarblijkelijk uiteen url, en daarop vormt ‘http://angelwings.blogspot.de/-TZ7lLxQPP-I/A’ dus geen uitzondering. Vreemde jongen, die Wulfy? Misschien, maar boeiende hiphop maken kan hij: op deze single tot stand gebracht door heel wat (bevreemdende) samples, rare baslijntjes en duidelijke Drake-vibes.

Nationale shoegaze-trots Newmoon heeft er al een mooi jaar op zitten, met een paar Europese tours waaronder één als support van de gerenommeerde Amerikaanse emo-bands Citizen en Turnover. Dit najaar mogen we (eindelijk) ook een eerste langspeler verwachten, en die honger wordt voorlopig gestild met ‘Head of stone’. Naar goede gewoonte een vol, melodisch en stevig nummer, dat bij momenten aan een wazige DIIV doet denken – al zijn ook Jesus And Mary Chain en, uiteraard, My Bloody Valentine altijd in de buurt.

Het is niet de eerste keer dat de Antwerpse producer MAYEMI hier komt bovendrijven. Zijn avontuur als geselecteerde in De Nieuwe Lichting eindigde dan wel zonder finaleplaats (we gaan er inderdaad niet van uit dat StuBru zijn experimentele electronica effe in de dagrotatie zou steken), toch blijft het de moeite om de kerel in de gaten te houden. ‘My mind’ bewijst dat eens te meer: deze licht nerveuze, naar techno knipogende beat profileert zich zo als verplicht voer voor fans van een kruising tussen Factory Floor en Hudson Mohawke.

Is er nog recente Belgische muziek die meer aandacht verdient? Eén adres: gilles@indiestyle.be