Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

ShyLips uit Aarschot lieten zich al opmerken door een paar jaar geleden op te duiken in zowel Humo’s Rock Rally als in De Nieuwe Lichting. Ze zijn er nu met een eerste single, die werd ingeblikt met Reinhard ‘Das Pop’ Vanbergen achter de knoppen. Het werd een vakkundig opgebouwd poprocknummertje dat flirt met funk, en een teveel aan afgeliktheid nét voorkomt door er wat leuke verrassingen bij te smijten (lees: klokkenspelgepingel en een cowbell). Maar wat ‘Time’ echt het checken waard maakt, is de clip. Die werd door een lokaal productiehuis opgenomen in een Oegandese sloppenwijk, waar de band tien dagen vertoefde. Straf.

Genoeg met die traditionele indiepoptoestanden, moet Felix Pallas (foto) onlangs gedacht hebben. Het viertal, met o.a. Simon Nuytten van Bazart in de gelederen, richt zich nu naar de zwaardere synthgeluiden. Dat Oliver Symons (Warhola, Bazart) ‘RAKATA’ producete, zal in dat opzicht wel geen toeval zijn. Negeer dat eerste gevoel van bombast: na één keer luisteren waren we fan van het refrein, en na twee keer zat heel het nummer de rest van de dag in ons hoofd.

Alice On The Roof is tegenwoordig serieuze potten aan het breken. De Waalse staat in de cultuurbijlages van alle kranten en tijdschriften die er toe doen, waar ze steeds wordt getipt als een der next big things. Haar electro-pop staat kilometers boven die van verschillende popsterren, hoewel ze niet aan populariteit hoeft in te boeten. Bewijs: op nog geen twee weken haalde ze 18.000 views met haar nieuwste worp ‘Lucky you’, al deed ze dat met vorige singles reeds moeiteloos maal tien. Soit, oordeel vooral zelf.

We blijven nog even weg uit Vlaanderen: het Brusselse hiphopcollectief STIKSTOF is er ook met een nieuwe single. ‘Alles’ heeft een wazige productie (muziek op valium is een rare metafoor, maar het past wel) die su-permeeslepend is, en een nog verwarrendere clip heeft. De mannen zelf pakken uit met een paar boeiende woordspelingen over leven in een grootstad, al laat ondergetekende in het midden of die hook over dingen als “jonko’s” niet wat achterhaald is.

Nog lomer is Kassett z’n nieuwe track ‘Dreamboy’. De producer smeet onlangs heel z’n album ‘U’ online, maar dit nummer kreeg een apart clipje. Je hoort een sober hiphopnummer, dat zachte synthklankjes drapeert over bassen die aanzienlijk diep gaan. Twee verse vangsten in één klap, zo blijkt ook: Wulfy Benzo zorgt voor een vocale feature, en het geheel lijkt ergens schatplichtig aan Yung Lean. Luisteren met koptelefoon is aanbevolen.