Verse vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

De Church of Ra draait op volle toeren, dezer dagen. Het collectief met Amenra als spil herbergt een pak bands en kunstenaars in eerder donkere sferen, waaronder Oathbreaker en CHVE (zie hieronder) die onlangs beide met nieuw materiaal kwamen aanzetten. Daarnaast releasete ook Amenra-gitarist Mathieu Vandekerckhove zijn tweede soloplaat als Syndrome. Bij de titeltrack van ‘Forever and a day’ verscheen er deze week een intrigerende clip: het uitgepuurde, hypnotiserende nummer krijgt er enkel meer intensiteit door, en laat je na zeven minuten achter in een waas tussen weemoed en hoop.

Ook van CHVE verscheen er dus zopas iets nieuws. Colin H. van Eeckhout ken je als de frontman van datzelfde Amenra, en hij kiest solo eveneens voor een ingetogenere atmosfeer. Dit jaar trad Colin vaak op met zijn debuut ‘Rasa’, maar naar eigen zeggen begonnen die songs zich live stilaan anders te ontwikkelen. Om die nieuwe richting te vatten, werd er in één take een live-versie van het album opgenomen, met deze ‘Le petit chevalier’ als extraatje, zeg maar. Ambient drones in combinatie met Colins doordringende vocals: het origineel van Nico is ver weg, maar daar zijn we niet rouwig om.

We blijven nog even in de duistere regionen hangen, met ‘Cover’ van Rumours (foto). Geen nieuw nummer (in mei verscheen hun debuut-ep, met een première via yours truly), maar omdat deze live-versie zo cool is, verdient het viertal nog eens wat aandacht. Vocaal enorm rijk, de diepste synths uit de nationale muziekgeschiedenis en vette drumfills: de zelfverklaarde shamanhop van Rumours blijft beroeren, ‘Cover’ kruipt onder je vel.

Al een aantal jaar maakt een hiphopcollectief de straten van de hoofdstad onveilig: STIKSTOF rapt ín het Brussels, óver Brussel. Een van die heren, ook bekend als Omar G, maakt in z’n eentje eveneens furore als Zwangere Guy. ‘Dokter Guy’ is een voorproefje van de mixtape die hij dit najaar nog dropt; eigenlijk een soort tweeluik, op beats van Dj Screw en ILoveMakonnen – een redelijk contrast dus, maar niet storend. De track kan zelfs nog doorgaan als een freestyle, zonder hook maar met des te meer vinnige rijmpjes. Grappig clipje ook, al zijn we er nog niet aan uit of het serieus dan wel ironisch moet opgevat worden. De oplettende kijker herkent inderdaad een aantal boegbeelden uit de Brusselse scene: Roméo Elvis, Caballero, de bro’s van STIKSTOF en – warempel – Jan Paternoster.

Een fijn beatje om af te sluiten: ‘Flyin’ moonwalk’ van de Gentse producer Ypsiløn. De kerel (Urson Callens op het paspoort) levert regelmatig een nieuwe song af, al blijft hij helaas nog wat onder de oppervlakte hangen. Onterecht, want om maar iets te zeggen: deze groovy, naar Ratatat knipogende instrumental zou bijvoorbeeld perfect passen in een playlist van Soulection. Wij dragen ons steentje alleszins bij.