Verse vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse vangst gaan we wekelijks – we zijn terug, hoera! – op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Wetteren stuurde al eerder een paar muziekzonen uit: denk aan HRR-publieksprijswinnaar Delta Crash, het helaas ter ziele gegane Dorian and the Grays en de 12-koppige hiphopband The Grassroots Movement – uiteraard allemaal dikke vriendjes, waartussen weleens een kruisbestuiving plaatsvindt. Met Jan Marcoen als opperpapa is een nieuwste liefdesbaby sinds kort een feit, en die heet Leslie. Voor ene Franky Loosveld hier te enthousiast wordt: The Leslies gooien lofi-pop en wat psychedelica bij een Smith Westerns-melodietje en leveren zo ‘The party’ af. Niet meteen een feestnummer though, wel een leuk laidback liedje en een boeiende teaser naar meer.

Meer gereputeerde muzikanten die de lakens delen, maar dan in Gent en met de langste bandnaam in tijden: Future Old People Are Wizards. Daarin verenigd: Stijn Vanmarsenille (Elefant, Drums Are For Parades), Sylvester ‘Wallace’ Vanborm(-n) en Nele De Gussem van Maya’s Moving Castle. De tweede plaat van het knallende drietal was er vorig najaar al, maar als nieuwjaarscadeautje gaven ze ons onlangs een clip bij ‘New man’. Het instrumentale lied vliegt allerlei grillige kanten op, dreigt met dynamische synths en heeft een aardig trashy stonerrandje. Gentse noise, steeds onnavolgbaar goed.

Meer genuanceerd lawaai uit het Gentse kwam van Hypochristmutreefuzz. Ondertussen geen introductie meer nodig – ze gaan dit jaar volgens ons écht doorbreken, stonden tussen de beste songs uit 2016 en kwamen in meerdere van onze livereviews voor. In afwachting van het album, dat eind deze maand verschijnt, mag je bij deze versie van ‘Hypochondria’ – al zegt YouTube dat het plots ‘China’ heet – zelf de touwtjes in handen nemen en 360° rondjes draaien. Voor een keer geen duisternis en stroboscopen, wel hiphoppend en melodieus gebeuk.

Vlaamse hiphop floreert al lang; een belangrijke speler daarin is Eigen Makelij. Enkele weken geleden bracht het label nog een verzamelalbum uit, waarop onder meer Safi, Pepe en Hakim te horen zijn. Die laatste dropte zopas een zelf ook nieuwe track, ‘Drukke agenda’: een kalme, ietwat duistere instrumental begeleidt Hakims flow die zich zelfbewust ontplooit en z’n vocals steeds steviger laat klinken.

Waarom moet een artiest vernieuwend zijn, als die zich evengoed met verve kan profileren in traditionelere genres? Tiny Legs Tim ontpopte zich als een van dé spilfiguren van de vaderlandse blues – hij is ondertussen op gelijke hoogte te zetten met Roland of Steven Debruyne. De Gentenaar brengt begin volgende maand een nieuw album uit, dat de delta blues wellicht weer alle eer zal aandoen. Deze ‘Hard to admit’ knipoogt alvast naar z’n vroegere periode als akoestische one man band – en dat terwijl de harmonica van Steven Troch nog wat extra roots toevoegt.