Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Rumours is een viertal met ondere andere Stephanie Mannaerts van Brutus en Raveyards in de gelederen. Ze nemen een plekje in bij Live Fast Die Young, een boekingskantoor dat nog een resem andere undergroundbands etaleert die rauwheid niet schuwen (denk aan Maze, Crowd Of Chairs of Movoco). Synthesizers en ravebeats gecombineerd met vrouwengezangen ergens tussen ijl en stevig: ‘Watch me’ knalt een pak harder dan wat de band hiervoor releasete, en het gaat hun verdorie goed af.

Ertebrekers. Niemand zal zich bij het zien van de naam verwonderd hebben over het taaltje waarin het drietal zingt: jep, West-Vlaams. De volgende stap in de redenering gaat ook vlot: de kans is groot dat Flip Kowlier hier dan voor iets tussen zit. Samen met Peter Lesage, die ook in z’n soloband speelt, en Jeffrey Jefferson vormt hij het Gentse trio. ‘De Zji’ is een voorproefje van de langspeler ‘Otel’, die volgende maand uitkomt. Deze regelrechte ode aan de zee blijkt een verrassend old-schoolnummertje, badend in 80’s funk en discoklanken, dat ergens iets Jeugd Van Tegenwoordigesks heeft. De spoken word van Maaike Cafmeyer die door de outro loopt, tenslotte, zorgt voor een fijne zweem van ironie.

Vorige week hadden we het hier nog over Alice On The Roof, en nu zit er een remix van een van haar eerdere singles in onze mailbox (btw: gilles@indiestyle.be als je zelf muziek hebt). Curtis Alto (drie broers met een passie voor house met echte instrumenten) deed zijn ding met ‘Mystery Light’, en deed dat goed: subtiele toevoegingen vallen op, maar nergens verliezen ze de kracht van het origineel uit het oog. De drop mag wel wat naar de commerciëlere kant neigen, het nummer luistert makkelijk weg en vervalt nergens in bombast. Puik werk: die 112000 plays op nog geen twee weken liegen er niet om.

Op z’n vrijdag te verschijnen ep ‘Dust’ maakt de Antwerpse producer Oaktree (foto) geen compromissen. In tegendeel zelfs, met een sound die neigt naar de ambient van Basinski en Fennesz kiest hij resoluut voor een ondergronds geluid. In ‘Calm on the surface’ hoor je de mainstream echter wel boven je stromen, terwijl zachte beats starten en stoppen. Nergens werkt De Roover hier toe naar een climax – laat staan een drop – en nergens verzandt de artiest in het soms zo gemakkelijke Erased Tapes-sentiment. – Thomas Konings

Sleepers’ Reign liet zich in 2012 opmerken met een finaleplaats in Humo’s Rock Rally, maar het werd ook snel weer stil rond de band. Nooit de hoop opgeven blijkt weer zijn vruchten af te werpen: we mogen volgende maand een full album verwachten, en deze week was er de eerste single. Het label “dreampop” heeft het viertal hierop duidelijk wat verbreed: een schijnbaar nonchalant samenzang-pianomoment richt zich plots naar een soort stevige mathrock met zinderende synths, al hoort de band blijkbaar zelf liever “pixar-pop”. Nu weten we ook weer wat dat is.