Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Vorige week was Zwangere Guy nog een van de centrale figuren in de Brussel-episode van ‘Lefto in transit’, waarin ie aangrijpend vertelde over hoe die stad hem opvoedde en artistiek kneedde tot de artiest die hij nu is. Gorik van Oudheusden – echte naam, al ken je hem ook als Omar G bij Stikstof – dropt deze week nog zijn nieuwe mixtape ‘Zwangerschapsverlof Vol. 3’, en ‘Tourette’ zet alvast mooi de flow. Duistere beat, een evenwicht tussen de harde rhymes van Guy en de kalmere flow van z’n vrienden van Le 77 – Frans én Nederlands: dit is Brussel op muziek, quoi.

De Leuvense Maverick – aka Wim Thijs, ex-AKS – organiseert soms eens een cool feestje in Het Depot, draait vette dj-sets én maakt zelf leuke tracks. Zoals het daar in Leuven wel vaker het geval is (toch, Tangram Records?) gooit de man future bass, hiphop, glitch en meer beatgeoriënteerde electronica door de blender, en levert daarmee dingen als ‘I know’ af. Het nummer doet wat denken aan een vroege Flume en heeft vooral door de vocals een opvallend live-gevoel, wat de vibe alleen maar versterkt.

Meer genreverwant materiaal kwam deze week uit de hoek van blackwave. (foto), de samenwerking tussen Gentenaars Willem Ardui en Jaywalker. Na de impact van ‘Flow’ blijft het duo niet stilzitten: het nieuwe ‘If I’ zoekt het minder in de boombap-sferen maar eerder bij de soul en zachte grooves, waardoor de heren ook hun ‘echte’ zangkunsten wat extra kunnen etaleren.

Oaktree breidde in februari een visueel luik aan zijn recentste plaat ‘Dust’, waarbij verschillende bevriende kunstenaars een interpretatie gaven van de nummers daarop. Die intermediale samenwerking kon je twee maanden lang volgen via een website, maar dat alles is nu door Adriaan tot een einde gebracht. Treuren hoeft niet, want de Antwerpenaar verblijdt ons meteen met een nieuw nummer. ’44,2 km’ is een compositie die hij samen met de Brusselse pianist Poltrock maakte voor Piano Day, eind maart. Minimalistisch getokkel ontplooit zich steeds verder onder een subtiele, melodieuze noisewolk, waardoor een intrigerend ambient-geheel ontstaat.

Tokota uit Gent raakte in 2006 tot in de finale van HRR, maar bestond de laatste jaren eigenlijk niet echt meer. Thomas Mourant viste echter wat nieuwe bandleden op, en eind dit jaar al zou een full album een feit moeten zijn.  ‘Hunt you down’ laat zien dat het viertal 90’s gitaarrock nog steeds als fundament ziet, en goochelt hier en daar met een catchy vocal en een fuzzy melodietje. De band mag support zijn van Jesus and Mary Chain in de AB binnenkort – van een terugkeer gesproken.