Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

De release van hun tweede album komt nu echt stoelschuifelend dichtbij, en daarom wil STUFF. nog even het ongeduld sussen – of net extra op de proef stellen? – met een derde single. Ook op ‘Galapagos’ doen de jazztronicahoppers hun bevreemdend boeiende genremix alle eer aan, en gooien ze er zelfs nog wat licht kitscherige 80’s-funk doorheen. ‘Old dreams new planets’, voor ons mag het dan snel 28 april zijn.

Van wie deze week wel al een nieuwe worp uitkwam: Alpha Whale (foto). Met een vers clipje overtuigen de Gentenaars je om op deze paasdag ‘Ok sunshine’ eens door de boxen te jagen – een heerlijk potje aan surfpop, trippy garage en meer aanverwante psychedelica. Mocht dat allemaal nog onontgonnen terrein zijn, loodst dit ijle ‘Sun god’ je er wel vlotjes binnen: The Brian Jonestown Massacre staat goedkeurend op de achtergrond mee te knikken, niet in het minst door de verrassende extra outro.

Nog zo’n interessant garageproduct uit dezelfde contreien is Leopard Skull. De band rond Harm Pauwels – die alles zelf inspeelde en opnam, die productieve DIY-dudes toch steeds – bracht enkele dagen geleden óók een ep uit, in de vorm van een blauw- of roodkleurige 7”. Erg lofi houdt Leopard Skull zich schuil ergens tussen The Growlers en Black Lips, getuige ‘My face melting’ en een handvol andere tracks. Het plaatje kwam uit op het Antwerpse Belly Button Records, dat eerder al The Jagged Frequency en MOAR een dak boven het hoofd bood. Een Vlaamse Burger Records is ginder in de maak, let maar op.

Nog maar goed en wel één levensjaar op de teller, maar Drum Drum Dance Dance liet al meermaals van zich horen in muziekland. Dit jaar nog werd het Antwerpse drietal geselecteerd voor De Nieuwe Lichting en in november trokken ze doorheen Europa met de LA-punkrockers Spanish Love Songs. Een eerste langspeler staat ook gepland, die gaat ‘Panda’ heten. Meer panda’s krijg je al te zien in de clip van single ‘Fight club’ – een nummer dat ons verder vooral iets lijkt voor fans van Fidlar en Together Pangea: punky garage die niet al te ingewikkeld, maar alleszins heel oprecht klinkt.

Die Anarchistische Abendunterhaltung is zo’n goedbewaard Belgisch geheim. Al 25 jaar actief, maar nooit écht tot bij het grote publiek geraakt. Nochtans mocht de band nog voorprogramma’s spelen van Björk en Tortoise – niet meteen van de minste, en ook muzikaal deed de groep altijd iets origineels, door klassiek, folk en jazz in een eigenzinnig popkleedje te steken. Voor die kwarteeuw-verjaardag brengt DAAU ‘Hineininterpretierung’ uit, een reprise van ouder werk, dat echter vaak werd verknipt door ‘curator’ Rudy Trouvé. Die Antwerpse multi-artiest maakte trouwens ook de clip bij ‘Rain song’, een minimalistisch lied dat vandaag zo uit de hoed van Timber Timbre zou kunnen komen.

Submissions voor deze rubriek mogen altijd naar gilles@indiestyle.be.