Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Rumours, ons teergeliefde triphoptronica-viertal, brengt binnenkort ein-de-lijk dat debuutalbum uit. Uiteraard mocht de Gentse groep alle tijd nemen: terwijl ep ‘Infant’ twee jaar geleden nog hard, duister en ijl klonk, lijken ze intussen heel wat aan die sound te hebben gesleuteld. Vorige single ‘Ibiza’ liet het al volop blijken, en ‘Somebody’ bevestigt: niet elke bas of beat moet merg en been gaan om een track af te leveren die snel onder je vel zit. Dat werkt minstens even efficiënt met tropische percussie, zweverige samenzang en verstrengelde, gelaagde synths – rest enkel de vraag wie die mysterieuze Pop Dirty is. Rumours wordt groot, dit jaar.

En dat mag meteen ook gezegd van dirk. (foto). De noisepopband wordt na ieder wapenfeit verder de hoogte in geprezen, en uiteraard enkel maar terecht: twee jaar een finaleplek in de Rock Rally en enkele losse tracks, krijgen we weldra de eerste plaat van de vier tegen onze tanden gegooid – die belooft een knaller van formaat te gaan worden. Na ‘Gnome’ kwam de voorbije week single ‘Milk’ uit: mathrockritmes delen het bed met riffs vol effect, omfloerst met een lichte punk-vibe van een decennium of twee terug. 9 februari, peepz!

Le Motel goochelt al jarenlang met originele instrumentals en uitgediepte beats, en kwam vooral door z’n samenwerking met Roméo Elvis op een heus pedestal te staan. Zopas kwam er een nieuwe collab met een Brussels raptalent naar buiten, en wel Veence Hanao. Veence wie? De kerel verdween de laatste jaren wat uit de scene – omwille van gezondheidsredenen –, maar maakte in 2009 al heel wat furore met z’n debuut Saint-Idesbald. Dat succes zou weleens een vervolg kunnen krijgen: ‘Asphalte’, de eerste single van het duo, moet het hebben van z’n melodisch minimalisme, gecombineerd met het brede stemgeluid van Hanao. Laat je ook gerust verrassen door de outro.

Meer hiphop uit Brussel? Kan altijd. Van Le 77 bijvoorbeeld, de bff’s van Zwangere Guy en rijzende sterren aan het muzikale firmament in de hoofdstad – en allicht snel daarbuiten. De rapgroep brengt begin februari met ‘BAWLERS’ z’n eerste full album uit, dit ‘M10’ is daarvan een nieuwe teaser. De rhymes van Peet en Fele Flingue vullen elkaar mooi aan, terwijl knisperende hihats en 80’s-synthbaslijntjes kronkelen rond die hitsige flows van het duo. Duidelijk nog zo eentje om in de gaten te houden, dit jaar.

En laat ons nog even in dezelfde urban-sferen blijven. 12-koppig, Nederlandstalig, en doorspekt met kilo’s soul: maak kennis met de Wetterse hiphop-bigband The Grassroots Movement. De formatie bracht al enkele singles uit, de voorbije jaren, en achtte de tijd nu rijp om hun live-potentieel even in te blikken. Drie nummers, opgenomen in ‘De Hal’, overtuigen moeiteloos hoe dynamisch en muzikaal hybride The Grassroots Movement wel klinkt. Neem zo ‘Lunapark’: zachte keys, een ritmesectie die funkt en groovet, een jazzy intermezzo vol blazers, en de enthousiaste rapdialoog tussen MC’s Niels François en Cliff Coolens.