Header image

vi.be media: Indiestyle over Astodan

door Bart Somers

Zowat een keer per vier of vijf weken presenteren we onze favoriete vi.be van het moment. Deze maand stellen we je Astodan voor.

Wie vanaf de zijkant aan postrock denkt, associeert het genre vaak met lange bandnamen als Godspeed You! Black Emperor, Explosions In The Sky of God Is An Astronaut. Het toont maar aan hoe snel vooroordelen kunnen ontstaan. Voor elke onuitspreekbare groep heb je immers een evenknie die Mogwai, Mono, Isis of Caspian heet. Uit Brussel en omstreken komt Astodan, een korte en krachtige naam die we vandaag graag in de kijker zetten.

Tegenstanders van het genre dichten postrock vaak bloedarmoede toe. Het is uiteraard een feit dat de typische wall of sound die volgt op een rustig begin een werkelijk geijkt patroon is binnen het genre. Inventieve bands staan dus voor de opdracht om het draaiboek een eigenzinnige invulling te geven. Astodan doet dat door verder te kijken dan de typische formatie met gitaar, bas en drum. Pianogeluiden en elektronica injecteren een broodnodige dosis originaliteit in de songs.

Voorts slaagt Astodan erin om de traditionele contrasten te verscherpen. De stiltes zijn soms angstwekkend stil en de uitbarstingen werkelijk overrompelend. De intro van ‘Khandias’ ademt een quasi onevenaarbare rust uit, maar wanneer de dreiging na een dikke anderhalve minuut invalt, voel je dat er een heel zware bui zit aan te komen. Op het moment waarop de beuk erin gaat, krijg je het gevoel dat er iemand werkelijk zal moeten gaan lopen voor zijn of haar leven, als het tenminste nog niet te laat is. ‘Dakhma’ creëert op een andere manier toch hetzelfde effect. De uitblinker bij uitstek is misschien de tweede helft van ‘Empty’. Dit is akeligheid van de bovenste plank die onvermurwbaar probeert om het vel van je borstkas te rukken en je ribben uit elkaar te rijten. Je bent gewaarschuwd.

Zo valt er over elke song in de vi.be van Astodan wat te zeggen. Dit is muziek die leeft, die spreekt, die zalft en die slaat. Bovenal is dit muziek die ademt en aantoont dat postrock een genre is dat zich kan heruitvinden en weet te evolueren. Dat een Belgische groep dit doet, is iets waar we met zijn allen best trots op mogen zijn.

Astodan op vi.be

Wil jij onze volgende vi.be media zijn? Schrijf je dan snel in via deze link, en misschien word je binnenkort wel met lof overgoten op onze pagina’s. Solo-acts zijn uiteraard ook welkom.