vi.be media: Indiestyle over she bad

door Bart Somers

Zowat een keer per vier of vijf weken presenteren we onze favoriete vi.be van het moment. Deze maand stellen we je she bad voor.

De laatste weken hebben we de indruk dat gitaren terug een prominentere rol krijgen op Studio Brussel. Dat het zessnarige instrument sowieso over verschillende genres heen immens populair blijft, merken we maand na maand op vi.be. Een van de groepjes die het met ietwat stevigere gitaarklanken probeert waar te maken, is het Vlaams-Brabantse she bad (met uitsluitend kleine letters) dat in februari de ep ‘she bad’ uitbracht.

Op die ep vinden we vier nummers terug, die allemaal beginnen met het woord “these”. she bad houdt overigens echt niet van hoofdletters, zo blijkt ook uit de songtitels.

Dan nemen wij de taak op ons om hier en daar de juiste uitroeptekens te plaatsen. she bad klinkt strak en goed, en doet wat denken aan een stevigere versie van Throwing Muses, de groep die onder leiding van Kristin Hersh vooral in de jaren 90 furore maakte. In ‘These days’, en dan vooral de gebalde radio edit, horen we ook flarden High Hi. Deze kortere singleversie bewijst overigens dat less vaak more is. Ontdaan van ballast en spelletjes is dit nummer helemaal to the point. Waar het live soms fijn kan zijn om te pingelen en te breien, is het in studioversies vaak boeiender om naar de essentie te luisteren.

Het nummer dat ons het meest overtuigt, is ‘These lovers’. De gitaren walsen vanaf seconde 1 als een stormram over ons heen. De zang die snel volgt is dreigend en maakt duidelijk dat er de komende minuten niet gelachen zal worden.

she bad trad voor het eerst op het voorplan in 2017 met een overwinning in Rockvonk, de tweejaarlijkse Brabantse regionale wedstrijd voor rock- en popartiesten. Een echt succesverhaal kon de band nadien nog niet schrijven. De recente ep verzonk een beetje in de anonimiteit. Dit neemt niet weg dat de potentie en de energie aanwezig zijn. De aanhouder wint, kunnen we die spreuk binnen dit en een aantal weken, maanden of jaren toepassen op she bad?

she bad op vi.be

Wil jij onze volgende vi.be media zijn? Schrijf je dan snel in via deze link, en misschien word je binnenkort wel met lof overgoten op onze pagina’s. Solo-acts zijn uiteraard ook welkom.