Vier optredens op het New Fall Festival die we zeker niet willen missen

door Filip Tyskens

Hoe vaak hebben we niet moeten horen dat onze moeders en vaders vroeger enkel konden rekenen op Duitse televisiezenders om goede muziek te ontdekken? Op onze brave posten uit de Lage Landen verscheen enkel flauwe, voorgekauwde schmaltzpop voor jongens en meisjes die bij het woord krautrock dachten aan een aandoening opgelopen door slechte zuurkool. Nu goed, tijden veranderen en tegenwoordig hebben we in ons land zeker niet meer te klagen over het muzikale aanbod (hoewel we nu al ons hart vasthouden aan de nakende barrage van Adele). Toch stellen onze oosterburen deze week alles in het werk om je naar Düsseldorf te lokken. Daar vindt namelijk het New Fall Festival voor de vijfde keer plaats, een vijf dagen durend stadsfestival dat enkele ronkende namen laat optreden in de gezelligste zalen van de stad. Hieronder volgen alvast enkele namen die altijd de moeite waard zijn, voor elke dag eentje.

logo@2x

Balthazar (Donderdag 29/10, Tanzhaus NRW)

Ook de Belgische trots wordt verdedigd in Düsseldorf, en wel door de mannen en vrouw van Balthazar. Hun intense tour houdt halt in het Tanzhaus, een oud tramdepot dat momenteel dienstdoet als een centrum voor hedendaagse dans. Dat de Kortrijkenaren genoeg materiaal hebben om de beentjes te laten bewegen staat hoe dan ook vast.

Apparat (Vrijdag 30/10, Robert-Schumann-Saal)

Deze Berlijnse electronicaheld geeft op vrijdagavond een exclusief concert naar aanleiding van de publicatie van ‘Electri_City – Electronic Music from Düsseldorf’. De stad heeft namelijk een rijke geschiedenis als het op elektronische muziek aankomt. De ‘Düsseldorfse school’ omvat bekende namen zoals Kraftwerk, Can en Neu! Er zou geen elektronische dansmuziek zijn zonder de stad, en Apparat komt hem daarvoor bedanken.

Marianne Faithfull (Zaterdag 31/10, Capitol Theater)

Deze dame is doorheen haar vijftigjarige carrière uitgegroeid tot een belangrijk deel van de Britse popgeschiedenis, en niet enkel omdat ze lang geleden werd ontdekt door de Rolling Stones. De Britse Nico keerde vorig jaar terug met ‘Give my love to London’, haar beste plaat sinds een hele tijd. Dit nieuwe werk zal een prominente plaats krijgen tijdens haar optreden op het New Fall Festival. Wij hopen alvast dat haar kenmerkende altstem in vorm is.

Two Gallants (Zondag 01/11, Tanzhaus NRW)

Laatst speelden ze nog in Het Depot, dit weekend staan ze ook in de Vooruit, maar omdat Gent het einde van de wereld is voor pakweg een Limburger, kunnen we alleen maar aanraden om de trip naar Düsseldorf te ondernemen. Dit duo is het hoe dan ook waard, aangezien Tyson Vogel en Adam Stephens vorig jaar naar hun beste vorm terugkeerden met de smerige lap bluesrock getiteld ‘We are undone’. Een explosie op het podium, ideaal om een weekendje Duitsland mee af te sluiten.

Voor een volledig overzicht van de optredens (met o.a. Boy, Curtis Harding, Darkstar, Kitty, Daisy & Lewis) kan je hier terecht.