Vijf aanraders voor Les Nuits Botanique

door Mattias Goossens

In de Brusselse Botanique kan je een heel jaar lang fantastische muziek ontdekken, maar zo ergens eind april/begin mei schakelt het team achter de mooiste concertzaal van het land nog een versnelling hoger.

Les Nuits duren officieel twaalf dagen, officieus – goh, hoe lang eigenlijk? De programmatie is elk jaar divers en koppelt gevestigde waarden (Charlotte Gainsbourg, Jungle, Metz) naast opkomend talent om te ontdekken. Het volledige overzicht van alle concerten vind je hier terug. Bovendien geeft de zaal als Waalse tegenhanger van de Ancienne Belgique een inzicht in wat er onder de taalgrens leeft, en waarom optredens van bij ons nobele onbekenden als Juliette Armanet, Feu! Chatterton en Sonnfjord een uitverkocht-bordje voor de deur hebben hangen. Voor het merendeel van de concerten zijn gelukkig wel nog tickets te koop, en wij lijsten hieronder alvast vijf aanraders op. We mogen voor elk van onderstaande optredens twee duotickets weggeven, daarvoor hoef je enkel een mailtje met vermelding van welk concert je wil te sturen naar info@indiestyle.be

27.04 Amen Dunes (Grand Salon)

Vijf albums bracht Amen Dunes het afgelopen decennium uit, maar het is pas met recentste plaat ‘Freedom’ dat Damon McMahon zichzelf én een groter publiek vindt. Wij schreven: “De totaalsom van McMahons bevrijdende manier van songschrijven met de warme, glinsterende arrangementen maakt van ‘Freedom’ een plaat die bijna onophoudelijk naar de keel grijpt.” Op Les Nuits krijg je de unieke kans om de pracht van ‘Freedom’ te ervaren in de intieme setting van de Grand Salon (info & tickets).

01.05 U.S. Girls / Wye Oak (Rotonde)

U.S. Girls geeft haar Amerikaanse identiteit op voor een verbindende link met vrouwen overal ter wereld. Ze doet dat op recentste album ‘In a poem unlimited‘ niet zo expliciet als Beyonce, maar snijdt wel dieper – zet “Instill in them the fear that comes with being prey.” tegenover “Who run the world? Girls!” en je begrijpt mijn punt. Naast een prominente feministische insteek maakt U.S. Girls ook pop van de rijkste en meest bevlogen soort. 13 mei speelt ze in de Vooruit, maar vermoedelijk zal het in de intieme Rotonde allemaal net dat tikkeltje indringender klinken. Voorprogramma Wye Oak kon ons niet overtuigen met nieuwste album ‘The louder I call, the faster it runs’, maar kan gelukkig wel bogen op een bijna onberispelijke live-reputatie (info & tickets).

02.05 Ought / Lucy Dacus / Hater (Rotonde)

Wat is er beter dan één topconcert? Drie concerten. Drie jaar geleden had de combinatie van de indiepop van Hater, stevige singer-songwriter Lucy Dacus en nerveuze postpunk van Ought vreemd geleken. Nu die laatste band op recentste plaat ‘Room inside the world‘ rauwheid voor romantiek ruilde, snappen we het wel. Echt benieuwd zijn we naar Lucy Dacus. Twee jaar geleden was ze nog verwonderd door de drie discoballen van de Gentse Charlatan, nu komt ze haar straffe tweede ‘Historian‘ voorstellen in de hoofdstad, vol welbespraakte gitaren en brommende blazers. En dan is er nog het Zweedse Hater, dat een pak lieflijker klinkt dan dat je van zo’n Graspop-waardige bandnaam zou verwachten (info & tickets).

05.05 DJ Lag / Electric Electric (Rotonde)

Zaterdagnacht zijn de unieke draaitafeltalenten van Gqom-boegbeeld DJ Lag te bewonderen. Gqom (spreek uit: g-*palatale klik*-om) zou grofweg beschreven kunnen worden als de meer hypnotische, Zuid-Afrikaanse tegenhanger van Europese techno. Met onder meer passages in de Boiler Room, shows op verscheidene radiostations van westerse grootsteden en bookingen van onder meer Sonar en Dour onder zijn gordel mag je er zeker zijn van dat de man uit Durban zijn eclectische mix met velerlei stevige dansplaatjes perfect zal verzorgen. In het voorprogramma staat Straatburgse Dour-veteranen Electric Electric die een sterke live-reputatie komen verdedigen met een mix van noise- en krautrock. De combinatie van beiden staat garant voor een memorabele zaterdagavond (info & tickets).

06.05 Iceage / It It Anita (Orangerie)

Zoals dat met grote liefdes gaat heeft Iceage ons in het verleden al enkele keren teleurgesteld en pijn gedaan, maar alles wat we al van nieuwe album ‘Beyondless’ hoorden wijst erop dat de Deense band wel eens van de albums van het jaar op zak zou kunnen hebben. Tijd om al dat materiaal van buiten te leren ga je niet hebben – ‘Beyondless’ verschijnt twee dagen voor het optreden – maar dat maakt de kans op liefde op het eerste gehoor alleen maar groter. Let er wel op dat It It Anita nog iets van je trommelvlies overlaat, want dat is doorgaans niet echt de gewoonte van Luikse noise-sensatie (info & tickets).