Vijf aanstormende talenten en een langverwachte terugkeer op de Crammerock-affiche

door Mattias Goossens

Wat Vlaamse soapreeksen zijn voor theateracteurs op leeftijd, is Crammerock in het Oost-Vlaamse Stekene voor ex-winnaars van muziekwedstrijden van je favoriete weekblad of radiostation. Ook dit jaar staat de affiche vol met klinkende namen en oude rotten, al raden wij je aan om al wat vroeger naar de wei te trekken om de nationale trots van morgen aan het werk te zien.

 

Vrijdag

The Lighthouse (15u25 – 15u55)

Deze Leuvenaars wonnen dit jaar De Nieuwe Lichting met Tamino en Kai Wén. Ze zijn veruit de toegankelijkste van de drie, wat hen een geschikt ontvangstcomité maakt voor wie vrijdag recht van de schoolbanken de wei op komt gespurt.

Jasper Erkens (16u – 16u35)

Wie 16 was in 2008 kent Jasper Erkens van zijn radiohits ‘Waiting like a dog’ en de Gnarls Barkley-cover ‘Crazy’. Wie 16  was in 2014 kent hem misschien van zijn minder poppy project Altrego. En wie 16 is in 2017, kan op de eerste dag van het schooljaar kennis maken met Erkens’ altpop van de nog te verschijnen tweede plaat.

Woodie Smalls (17u30 – 18u15)

Hiphop uit Sinnekloas. Woodie Smalls kan al fietsend naar Crammerock afzakken maar lonkt ondertussen naar de States. Vorig jaar speelde hij op het Amerikaanse showcase-festival SXSW, zijn nieuwe single ‘Tokyo drift’ is te horen in de soundtrack van de game ‘NBA2k18’ (de basketbalvariant van Fifa) en hij plant zijn nieuwste album uit te brengen in de VS. Vrijdag gewoon in een tent in Stekene te zien.

Zaterdag

Blackwave (14u – 14u30)

Dit Antwerpse hiphopduo ontpopte zich op korte tijd tot de chouchou’s van de urban-scene. Met zomer-in-de-lente-hit ‘Big dreams’ kwamen ze uit het niets opgeborreld, en op nieuwste single tonen ze niet vies te zijn van soul en oldschool spits. Het vroegste feestje is bij deze heren.

Absynthe Minded (18u10 – 19u10)

Na een ietwat mislukte solo-uitstap onder z’n eigen achternaam is Bert Ostyn na enkele jaren radiostilte terug met Absynthe Minded, zij het in een ietwat gewijzigde bezetting. De jazz uit de beginjaren schuift nog verder naar de achtergrond, maar recente single ‘The execution’ geeft aan dat we degelijke rocksongs in de plaats mogen verwachten.

Roméo Elvis + Le Motel (19u30 – 20u30)

Bruxelles arrive aan de Nederlandse grens – of de teksten van Roméo Elvis in het nabijgelegen Zeeuws-Vlaanderen even enthousiast meegebruld worden als in de quartiers van onze hoofdstad is maar de vraag. Zeker is dat Roméo Elvis verreweg de spannendste urban-naam op de affiche is, eentje die de schoolgaande jeugd meteen een reden geeft om toch maar die ogenschijnlijk onbelangrijke Franse vocabulair uit het hoofd te leren – al betwijfelen we of de onderwerpen van Romeo’s teksten ondertussen in de handboeken zijn opgenomen.