Vijf niet te missen artiesten op DUNK! 2018

door Pieter D'Hooghe

DUNK! Festival in Velzeke, een deelgemeente van Zottegem of all places, heeft sinds ons eerste bezoek in 2014 een speciale plaats in onze festivalkalender gekregen. Ook dit jaar zijn we er weer van donderdag 10 mei tot en met zaterdag 12 mei bij om verrast te worden door nieuwe en minder nieuwe bands uit het postrock-universum. Elk jaar weten de organisatoren van het festival bands te strikken van over de hele wereld om een al even internationaal publiek te bekoren. Daarnaast is hun programmatie doorheen de jaren ook gevoelig breder geworden qua genres. Wij selecteerden vijf bands die niet te missen zijn op het festival.

ZHAOZE (Zaterdag, mainstage, 17:05)
Het gebeurt niet veel dat bands uit het verre China een podium krijgen in België maar na een passage van Wang Wen in 2015 was het voor ons duidelijk dat er coole dingen gebeuren in de Volksrepubliek. Zhaoze is daar een bewijs van. De muziek van de groep kan omschreven worden als instrumentale progressieve rock maar door de toevoeging van enkele traditionele Chinese instrumenten zoals de guqin creëeren ze een interessante eigenheid. Naast China worden ook landen als Zuid-Afrika (Ohgod), India (Aswekeepsearching) en Slovakije (The Ills) vertegenwoordigd. Het publiek van DUNK! is trouwens ook indrukwekkend internationaal. Op achthonderd bezoekers kun je er meer dan dertig verschillende nationaliteiten tegen komen.

TORTUGANÓMINA (Donderdag, mainstage, 13:55)
De openers van het festival zijn ook exoten want zowel La Bestia de Gevaudan als Tortuganómina komen uit het verre Chili, een land dat ook al op eerdere edities van DUNK! vertegenwoordigd werd. Het speciale aan deze Tortuganómina is dat het hun eerste optreden in Europa ooit is. Na een tour in Amerika en Japan komen ze zichzelf nu dus ook hier bewijzen. De basis van hun muziek ligt duidelijk bij de typische ambient postrock, al vullen de Chilenen dat gretig aan met invloeden uit de noise, prog- en mathrock. Wij verwachten ons aan een explosief optreden.

AU REVOIR (Vrijdag, mainstage, 15:25)
Een persoonlijke favoriet van de organisatoren. Deze groep uit New Jersey werd vorig jaar uitgenodigd om op DUNK! USA – de Amerikaanse tegenhanger van het festival in Vermont – het beste van zichzelf te geven. De verwachtingen werden duidelijk ingelost want ze kregen meteen een plaats op de line-up in België. Au Revoir brengt doommetal van de zwaarste soort in de vorm van lange, repetitieve nummers die een publiek in trance brengen. Niet voor watjes, zeker wel oordopmateriaal. Hoe goed het geluid in Velzeke ook elk jaar is – werkelijk, beste geluid OOIT – vergeet alstublieft niet dat zowat elke band op DUNK! Festival de grenzen van de geluidslimiet op zoekt. Bescherm die oren!

WORRIEDABOUTSATAN (Zaterdag, forest stage, 21:50)
Naast de mainstage heeft DUNK! sinds enkele jaren ook steeds een tweede (en soms zelfs derde) stage. De gekende Stargazerstage op het binnenplein van het jeugdheem waar het festival plaats vindt, is dit jaar een chillzone geworden met oa de immer indrukwekkende merchtent. Het tweede podium is verhuist naar de natuurlijke arena vanachter in de Velzeekse bossen. Vorig jaar experimenteerde de organisatie voor het eerst met die locatie en dat viel zodanig in de smaak dat ze beslisten om dit jaar dat podium verder uit te bouwen. Ook wij waren verliefd op de Forest Stage en leerden er Worriedaboutsatan kennen, een duo uit Yorkshire (UK) vernoemd naar een dEUS b-side, die ons wegbliezen met hun… posttechno. Hun indrukwekkende electronica is niet meteen wat je verwacht op een post-rockfestival en toch valt het helemaal niet uit de toon want hun diepe bassen zijn even meeslepend als die van elke andere band op de line-up. De organisatie gaat trouwens elk jaar breder qua genres. Met Radare hebben ze bijvoorbeeld een darkjazzband staan terwijl headliners The Ocean iedereen omver zullen blazen met hun progressieve metal(core).

EF (Donderdag, mainstage, 20:45)
Naast de vele ontdekkingen die je op DUNK! kunt doen is het festival natuurlijk ook de uitgelezen kans om de echte toppers binnen het genre aan het werk te zien in ideale omstandigheden. Het geluid zit – zoals eerder vermeld – altijd goed en ook de lichtshows zijn nog steeds de beste die we ooit mee mochten maken. Combineer dat met een indrukwekkende headliner zoals EF uit Zweden en je komt uit bij een optreden dat je tot tranen toe beweegt. De band is een oudgediende op het festival: in 2008 waren ze er voor het eerst bij, in 2011 en 2014 mochten ze al terug komen. Toch zijn wij er niet rouwig om dat we de meeslepende post-rock van de Zweden nog eens live mogen mee maken. Een nummer als ‘Final touch/hidden agenda’ hakt er altijd even hard in. Ook de andere headliners – CaspianThe Ocean en publiekslieveling Russian Circles – zijn uiteraard absoluut niet te missen bands.

Dit zijn nog maar vijf uitgelichte bands van de 36 op de line-up. Onvoorbereid gaan kan zeker en maakt van het festival een opeenvolging van mind-blowing experiences. Of je nu een band kent of niet, de belangrijkste raad rond DUNK! Festival die wij je kunnen geven is dat je het gewoon moet laten gebeuren. Er is geen warmere community en menselijkere organisatie te vinden in de festivalwereld, wat van het hele gebeuren een soort van groot familiefeest maakt waar niets er toe doet buiten de muziek, het samen zijn en de gedeelde ervaring. Het is een plaats waar je helemaal jezelf kunt zijn, je even volledig vrij kunt voelen en gedragen zonder te moeten vrezen wat anderen daar van denken. DUNK! is eigenlijk het ultieme belevingsfestival. En dat doen ze zonder enig extra belevingselement. Take fucking note, elk ander festival.

Info en tickets vind je op de website van het festival.