Wegwijzer voor de zomer: tien concerten in juni die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

diiv

De Indiestyle-redactie presenteert je elke maand ongeveer tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimden Jens Van Lathem, Thomas Konings en Iris Wyckmans concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

03.06: Morgan Delt in TRIX

Het excentrieke werk van Morgan Delt bevat iets intrigerends. Zo laat hij experimentele percussie en gitaarmelodieën zonnig en toch mysterieus klinken op z’n self-titled album (dat het tot in onze lijst met 40 beste albums van 2014 schopte). De plaat luisteren is telkens opnieuw een ontdekkingsreis naar verdoken verrassingen of verborgen pareltjes die je de vorige keer had gemist. (IW)

06.06: Ducktails op DOK

Ducktails is een project van Real Estate-gitarist Matt Mondanile en klinkt gewoon als Real Estate op hun tweede joint in plaats van hun eerste. Eén zwaluw maakt de lente nog niet, maar een groepje eendenstaarten misschien wel de zomer. Flauw mopje he? Ga nu maar gewoon. (JVL)

07.06: East India Youth in DOK

Een dag later brengt Democrazy ook East India Youth naar DOK. De Brit bracht eerder dit jaar het sterke ‘Culture of Volume’ uit, waarop we kennis maakten met de meer poppy kant van Doyles sound. ‘Total strife forever’ toonde dan weer ambient en techno: een optreden van de singer-songwriter/producer lijkt een eclectische affaire te worden. EIY kennende zal dat ongetwijfeld eerder als een voordeel dan als een nadeel uitpakken. (TK)

11.06: DIIV in 019

Eindelijk keert DIIV terug met nieuw materiaal. Dat stellen ze tijdens een exclusieve show in Gent voor. De band rond Zachary Cole Smith bracht nog maar één langspeler uit, maar is ondanks een lange periode van stilte schijnbaar alleen maar invloedrijker geworden. Eersteling ‘Oshin’ grossierde in de betere Captured Tracks-indiepop, wat we van de tweede worp mogen verwachten, moet in de 019 blijken. Om deze show te kunnen bijwonen moet je wel lid worden van Subbacultcha! (sowieso een aanrader), reguliere tickets zijn al uitverkocht. (TK)

12.06: Ariana Grande in het Sportpaleis

Als je eens een echt popspektakel wil meemaken en net als ondergetekende de betere r&b boven gladde Taylor Swift-deuntjes verkiest, dan lijkt het optreden van Ariana Grande in het Sportpaleis wel een goede optie. Het debuutalbum van de gewezen kinderster bleek een groot succes dankzij een paar sterke hits, een sterke inbreng van Cashmere Cat en een vrij gedurfd geluid waar andere popsterren nog wat van kunnen opsteken. (TK)

18.06: Pissed Jeans in De Kreun

Volgens onze man is Pissed Jeans een gevestigde waarde aan het worden in de punkscene en zijn ze onder andere met hun efficiënt gitaargebruik (één akkoord = één song) de perfecte leermeesters voor bands als Perfect Pussy. En wie zijn wij om hem tegen te spreken? Als je dan merkt dat er live ook wel eens een kledingstukje durft sneuvelen, hebben wij maar één advies meer: allen naar Kortrijk. (JVL)

19.06: Natalie Prass in de Botanique

Weg met die zever over Disney. Ja, er staat op de zelfgetitelde plaat van Natalie Prass welgeteld één nummer met een harp en een mierzoete melodie. De rest van het album werd echter gevuld met wrange neo-soul die de perfecte ondergrond vormt voor Prass’ teksten over foute relaties en doodnormale breuken. Negentien juni worden wij een klein beetje een liefdesverdriet-voyeur. (JVL)

19.06: Lotic, Amnesia Scanner en Soda Plains in Beursschouwburg

Dankzij STUK en CTM Festival spelen op 19 juni Lotic, Amnesia Scanner en Soda Plains in Brussel. Wie de muziek van morgen al eens wil proeven, mag deze avond in de Beursschouwburg niet aan zich voorbij laten gaan. Lotic brengt de rauwste muziek van het moment die verder gaat waar het meest dystopische werk van Arca stopt. Amnesia Scanner komt uit hetzelfde milieu en imponeert met occulte experimenten. Soda Plains tenslotte draait in mixen icy grime, dancehall en vooral al het spannende daartussen. (TK)

27.06: Lightning Bolt in Het Bos

Altijd al eens naast een versterker willen staan tijdens een optreden? Hier is je kans! Noiserockgekken Lightning Bolt komen naar Het Bos en gaan dat in hun gekende stijl doen. (JVL)