Wegwijzer voor het voorjaar: elf concerten in februari die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

Nordmann

De Indiestyle-redactie presenteert je rond het einde van elke maand ongeveer tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimden Pieter Malliet, Thomas Konings en Jens Van Lathem concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

02.02: Alvvays in TRIX

Op twee februari waait er een honingzoet briesje door Antwerpen, veroorzaakt door de fijne Canadese band Alvvays. Het gitaargepingel van het gezelschap is zo licht als een veertje, Molly Rankins zang vertedert vanaf de eerste seconde. Met lichtjes geniale nummers als ‘Adult diversion’ vindt de groep de perfecte balans tussen dreamy harmonieën en aanstekelijke refreinen. (TK)

06.02 & 07.02: The Afghan Whigs in respectievelijk Cactus Club & Koninklijk Circus

De komst van Greg Dulli en zijn gevolg naar onze contreien is meer dan enkel voer voor nostalgici die graag nog eens ‘Debonair’, ‘Gentlemen’ of ‘What jail is like’ terug willen horen, al valt ook dat allerminst te versmaden. Op de vraag of The Afghan Whigs heden ten dage nog enige relevantie in zich meedragen was het antwoord in onze vorig jaar verschenen ‘Do to the beast’-recensie immers volmondig “ja!”. (PM)

11-22.02: Artefact Festival, met o.a. Andy Stott en A Winged Victory For The Sullen

Fans van ambient, neo-klassiek, electronica en alles wat in de betoverende schemerzone tussen die genres ligt worden ook dit jaar weer op hun wenken bediend door Artefact in Leuven. Intussen heeft het festival zo’n status verworven dat je elk jaar weer blindelings tickets kan kopen, ook zonder iets van de line-up te kennen. Dit jaar zijn onder meer Andy stott, A Winged Victory For The Sullen, Lydia Ainsworth en Shackleton erbij. (TK)

13.02 & 14.02: 3 years of Subbacultcha! Belgium in de Vooruit en Beursschouwburg

Subbacultcha! geeft dit jaar een uitgebreid verjaardagsfeestje en daar wordt vooral de muziekliefhebber heel erg gelukkig van. De mysterieuze undergroundbeats en ondoordringbare zang van Inga Copeland staan naast Gazelle Twin (The Knife voor gevorderden), Kassett (talent!) en Sheniqua World Tour (PC Music-rave van eigen bodem) in de Vooruit. Brusselse fans kunnen uitkijken naar de hypnotiserende trance van Lorenzo Senni, de fantastische liveshow van Hiele en Lawrence Le Doux. (TK)

17.02: Viet Cong in De Kreun

Na hun geslaagde voorprogramma voor Ought in de Ancienne Belgique komen postpunkers Viet Cong naar België als headliner, en in De Kreun zijn er zelfs nog tickets beschikbaar. Grillig waar het moet, aaibaar als het kan wist onze man te vertellen over het debuut van de Canadezen, en van hun voorprogramma onthouden wij vooral de vulkaan aan geluiden en melodieën die op ons afkwam en die de jongens tot zoveel meer bombardeerde dan het zoveelste stelletje kwaaie rockers. (JVL)

20.02: Team Me in de Botanique

De ietwat zware indiepop van Team Me kan nooit verstoppen dat de band diep vanbinnen heel erg houdt van het leven, en dat is ook live niet anders. Volgende week brengen de Noren een opvolger voor hun goed ontvangen debuut uit, wie als eerste uitvoeringen wil horen van die plaat moet dus aanwezig zijn in de Botanique. (JVL)

24.02 & 25.02: Together PANGEA in respectievelijk Madame Moustache & De Zwerver

Live staat Together PANGEA garant voor een flinke brok energie, een meer dan occasionele tentoonspreiding van openbare dronkenschap en een vleugje waanzin. Op hun laatste langspeler ‘Badillac’ trekken de Californische garagepunkers hun stijlenpallet gevoelig open met onder andere grungy hardrock en melancholische, op akoestische gitaren steunende jaren 90-rock. (PM)

24.02: Nordmann in Ancienne Belgique

Een jazzkwartet dat zonder zweten Captain Beefheart naar zijn hand zet en er nog wat extra laagjes aan toevoegt: niet meteen waar je aan denkt bij het concept Humo’s Rock Rally. Toch werd de band één van de revelaties van de editie van 2014. In februari komt de groep met een eerste volwaardige langspeler, en welke plek is meer geschikt om die voor te stellen dan het podium waarop ze de finale van HRR speelden? (JVL)

24.02: Deaf Center in Handelsbeurs via Democrazy

Deaf Center is meer dan drone en ambient alleen, al is de band wel al tien jaar lang één van de meest fascinerende namen in die genres. Erik Skodvin en Otto Totland weten steeds genoeg piano bij hun soundscapes toe te voegen, een melodisch lichtpuntje in de duisternis dat koppig blijft schijnen en dat ook live voor de nodige spanning moet zorgen. (JVL)

26.02: Alex G in TRIX

Orchid Tapes is één van de meest interessante labels van het moment en de eerste artiest die dat in België live mag laten zien, luistert naar de naam Alex G. De singer-songwriter zijn muziek is moeilijk op te sporen omdat die ten eerste maar schaars op het internet geplaatst is en er ten tweede een gelijknamige popmuzikante bestaat. Wie dan toch op het vorig jaar uitgebrachte ‘DSU’ stuit, ontdekt nostalgische ninetiesrock verpakt in een singer-songwriterjasje voor weemoedige zieltjes. (TK)

27.02: Chapelier Fou in Botanique

Yann Tiersen op poppers, Air met een boontje voor boom bap of toch gewoon soft-electro, welke meer of minder fantasierijke beschrijvingen je ook uit je hoed wil toveren, feit is dat een concert van Chapelier Fou er in zou moeten slagen je helemaal te betoveren. De Fransman is één van de vele muzikanten die met een loopstation het podium vult, maar zeker niet de minste. (JVL)

Meer weten of zin gekregen om meteen kaartjes aan te schaffen? Volg dan deze links:

TRIX
Cactus Club
Koninklijk Circus
Vooruit
Beursschouwburg
Madame Moustache
De Zwerver
De Kreun
Botanique
Democrazy
Artefact Festival