Wegwijzer voor het voorjaar: tien concerten in maart die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

STUFF_OldBlueLastLondon_2015_IMG_9148_©AlexanderPopelier

De Indiestyle-redactie presenteert je rond het einde van elke maand ongeveer tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimden Daan Leber, Pieter Malliet, Thomas Konings en Jens Van Lathem concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

04.03: Krill in TRIX (gratis toegang!)

Hou je van grillige gitaren? En hou je van gratis optredens? Wel, dan moet je op 4 maart in TRIX zijn voor het optreden van Krill. De band uit Massachusetts presenteert dan in het gezellige café haar laatste worp ‘A distant fist unclenching’. Nummers als ‘Tiger’ zijn net zo nerveus als de betere post-punk van bijvoorbeeld Ought en intrigeren met bijzondere lyrics. Ga, laat eens met je brein rammelen en geniet. (TK)

04.03 – Palmistry en Samuelspaniel in Madame Moustache 

Dilemma! Op dezelfde dag kan je ook naar Father John Misty (die je toch wel wil zien met zijn fantastische nieuwe plaat) in de Botanique en Palmistry in Madame Moustache. Laatstgenoemde is het project van de Londenaar Benjamin Keating en lijkt ons onmisbaar voor fans van pop, r&b, dancehall en de combinatie van die drie genres. De Brit maakt trage doch aanstekelijke liedjes en speelt daarin met gevoelens en en de clichés die daarmee verbonden zijn in de populaire muziek. Tegelijkertijd speelt de producer met experimentele geluiden die wonderwel werken in de suikerzoete nummers. Samuelspaniel van DRLR Records mag openen, kom dus zeker op tijd. (TK)

06.03: Cairo Liberation Front in Cactus Muziekcentrum

Cairo Liberation Front is een Nederlands dj-collectief, met Yannick Verhoeven, Joep Schmitz en Incubate-organisator Joost Heijthuijssen als kernleden, die Electro Chaabi naar het Westen willen brengen. Electro Chaabi is het geluid van de onderlaag van de Egyptische maatschappij. Het genre kenmerkt zich door een grotesk gebruik van autotune, en artiesten die gewoon hun naam over de nummers schreeuwen. De muziek is een grenzeloze bron van energie, en liveoptredens kunnen qua tomeloze woestheid vergeleken worden met punk- en raveshows. Net als hun lokale tegenhangers zijn Cairo Liberation Front live een plezier voor oor én oog. Standaardelementen zijn stagedives, waterpistolen gevuld met wodka, wierook, keukenhanddoeken van de Zeeman en buikdanseressen. (DL)

07.03: Tinashe in TRIX

TRIX is deze maand de winnaar van onze concerttips. In hun geweldige maart-programma schuilt ook de geweldige r&b-zangeres Tinashe. Ze wordt vaak vergeleken met Aaliyah en bewees met het debuutalbum ‘Aquarius‘ niet te bezwijken onder de commerciële druk die volgde op de (terechte) monsterhit ‘2 on’. De Amerikaanse haar muziek combineert zoetgevooisde vocals met donkerdere producties en verschilt zo van de meeste andere genregenoten. (TK)

08.03: Ex Hex in TRIX

Het uiteenvallen van Wild Flag vergemakkelijkte niet alleen een Sleater-Kinney reünie, maar betekende ook het ontstaan van Ex Hex. Terwijl Carrie Brownstein en Janet Weiss de vrijgekomen tijd benutten om hun oude band aan de zijde van Corin Tucker nieuw leven in te blazen, richtte Mary Timony prompt een nieuwe groep op. Het eerste tastbare resultaat liet niet lang op zich wachten in de vorm van ‘Rips’, een frisse gitaarpopplaat vol aanstekelijke melodieën. (PM)

12.03: The Germans in Vooruit

The best things in life are free. Zo ook het concert in de Vooruit waarop The Germans hun laatste langspeler komen voorstellen. Sinds de release lachen wij ons rot met de bochten waarin recensenten zich wringen om een sticker te kunnen plakken op hun ondefinieerbare brij, als je wil weten hoe ze echt klinken ga je best gewoon kijken. (JVL)

14.03: Buzzcocks in Het Depot

Eerlijk gezegd hebben we er geen flauw idee van wat de Buzzcocks anno 2015 nog voorstellen. Wat we wel weten is dat deze veterane Britten een aantal onverwoestbare punkklassiekers op hun naam hebben staan die de gok zonder al teveel overleg naar Het Depot af te zakken zeker rechtvaardigen. (PM)

19.03: STUFF. in Ancienne Belgique (18.03 in Handelsbeurs, 21.03 in Het Depot)

STUFF. zijn de erfgenamen van Placebo en Marc Moulin en gooien binnen twee weken hun debuutalbum op de markt. Op de voorstelling in thuisbasis Ancienne Belgique en ook in Leuven kan je je verwachten aan een dansbare mix van jazzfunk, hiphop, psychedelica en space. Eén minuut zou al genoeg moeten zijn om je te overtuigen. (JVL)

21.03: Sleater-Kinney in TRIX

Met Sleater-Kinney kan je een iconisch jaren 90-combo aan het werk zien dat een rijke geschiedenis met zich mee draagt als toonaangevende band in de Riot Grrrl-beweging. Toch hield het daar voor Corin Tucker & co niet op en wisten ze jaren lang te blijven boeien met hun interessante indierock. Neem daar nog bij dat ook hun dit jaar verschenen langspeler ‘No cities to love’ over de gehele lijn een schot in de roos was, en TRIX is op 21 maart voor velen the place to be. (PM)

23.03: SoKo in Botanique

Nee, ‘I’ll kill her’ staat zo goed als zeker niet op de setlist wanneer SoKo naar de Botanique komt. De Frans-Poolse scoorde een monsterhit met dat nummer en besloot daardoor bijna zich volledig uit de muziek terug te trekken. Gelukkig bedacht ze zich, en nu zit ze met ‘My dreams dictate my reality’ al aan een tweede langspeler. Daarop klinkt ze minder folky, maar wel nog steeds typisch SoKo. De laatste keer kregen wij naast haar ontwapenende eerlijkheid ook haar goed gecultiveerd okselhaar te zien, maar het zijn toch vooral haar wispelturige liedjes die ons doen uitkijken naar het vervolg. (JVL)

Meer weten of zin gekregen om meteen kaartjes aan te schaffen? Volg dan deze links:

TRIX
Botanique
Ancienne Belgique
Het Depot
Vooruit
Madame Moustache