Wegwijzer voor het voorjaar: tien concerten in mei die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

Strand of Oaks

07.05: Laurel Halo in Het Bos

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Laurel Halo haar uitstekende album ‘Chance of rain’ uitbracht. Dat maakt het enerzijds moeilijk om te voorspellen welke richting haar optreden in Het Bos uit zal gaan, maar zorgt anderzijds ook wel weer voor een fijne spanning. Wat er ook gebeurt: je mag van de Amerikaanse zeker het meest ongrijpbare en hypnotiserende verwachten, of dat nu techno of vaporwave is. (TK)

12.05: StadsKracht in STUK met The Tubs, Faces on TV en Rape Blossoms

Het concept van StadsKracht is simpel: ontvoer de zonen en dochters van een stedelijke muziekscene naar een andere stad en kijk wat er gebeurt. Voor de eerste editie wordt Gent beroofd van zijn bloed en moeten zij het zien te redden in Leuven. Alhoewel, kinderen. The Tubs zijn gelieerd aan het befaamde Burger Records, Faces on TV telt Jasper Maekelberg, producer van Nordmann en Gabriel Rios, in zijn rangen en Rape Blossoms werd door onze recensent al omschreven als ‘een orgie tussen Sonic Youth, Bauhaus en Fugazi’. (JVL)

14.05: Mansfield.TYA in Botanique

Tijdens Les Nuits Botanique zal het Franse duo Mansfield.TYA integraal hun tien jaar geleden verschenen debuutalbum ‘June’ brengen. Het beklijvende, barokke chanson waar de dames hun handelsmerk van maakten koppelt een zielsverscheurende emotionaliteit aan poëtische zeggingskracht en diepgravende songschrijverij. We verwachten ons aan niet minder dan een overrompelend intense totaalbeleving. (PM)

16.05: Hinds in Madame Moustache

Hinds werkte de afgelopen weken naarstig aan de afwerking van hun debuutalbum. Voor het zover is komen de vier lieftallige jongedames uit Spanje toch gauw eerst eens het nieuwe materiaal uittesten in Brussel. Live staan zij garant voor een avond vol rammelige, maar bijzonder catchy indierock. Met een beetje geluk nodigen ze je bovendien uit om met hen mee te dansen op het podium: gabba gabba hey! (AS)

22.05: Felix Kubin + James Pants in Beursschouwburg (eigenlijk in Duitsland)

Jezelf omschrijven als een dadaïst en voor je muzikale werk zowel lenen van Kraftwerk als Stockhausen, dat is waar Felix Kubin al sinds de jaren tachtig voor staat. Samen met James Pants (al even van de pot gerukt en goedgekeurd door FlyLo en Tyler, the Creator) trakteert hij de Beursschouwburg op een avondje concerteren in Essen. Je hoort het goed, samen op de bus om twee undergroundlegendes aan het werk te zien, beter dan elke klasuitstap. (JVL)

24.05: Shlohmo en Purple in VK

Shlohmo komt op 24 mei in Brussel de rauwe electronica uit zijn laatste nieuwe album ‘Dark red’ voorstellen. Die heeft af en toe meer een gitzwarte dan een donkerrode kleur en zelfs een invloed uit hardere gitaargenres lijkt soms aanwezig op de kersverse langspeler. In het voorprogramma speelt mede-Wedidit-genoot Purple die vorige week nog het mooie ‘Never come back’ loste. Dat het een emotionele avond wordt, lijkt dus alvast een zekerheid. (TK)

27.05 & 28.05: Warm Soda in respectievelijk Madame Moustache & Trix

Warm Soda staat al enkele jaren garant voor uiterst aanstekelijke, glammy garagepunkpop. Frontman Matthew Melton wisselt even vaak van groepsleden als van onderbroek, lijkt het wel. Naast een nieuwe band, stelt hij deze maand ook een nagelnieuw album voor. (PM)

28.05: Strand of Oaks in de AB

Het is half twaalf, al een half uur lang joelt een gigantische massa naar een leeg podium. Timothy Showalter komt uit de coulissen en pikt zijn gitaar op. Meisjes, jongens, dames en heren gillen zich de longen uit het lijf. Grote lichten wuiven honderden meters ver over de Werchter-wei en ‘HEAL’ wordt ingezet. Showalter hangt aan zijn microfoon en iedereen voelt de pijn. Alle handen gaan de lucht in wanneer de eerste gitaarsolo wordt ingezet. Dan speelt Strand of Oaks een liedje vanop zijn eerste cd en besef je: we zijn maar in de AB Club. (TK)

29.05: Mozes and The Firstborn in Bar Costa

De Eindhovenaars van Mozes and The Firstborn toerden ondertussen reeds enkele keren succesvol door de VS als deel van de Burger Recordsfamilie. De gevarieerde slackergrunge die we op hun voorlopig enige langspeler tegenkomen is tegelijkertijd meeslepend, dynamisch en catchy. Dat de sympathieke en charismatische frontman Melle Dielesen daarenboven perfect weet hoe een uitmuntende song ineen te steken kan je er eind mei dus zelf op gaan napluizen in Antwerpen. (PM)

29.05: Ictus Minimal in Handelsbeurs

Het moeten niet altijd grungy houthakkershemden zijn. Ictus Minimal voert op 29 mei in de Handelsbeurs onder meer ‘Timber’ van de componist Michael Gordon uit, een stuk met – hier komt de mop – blokken hout als enige instrument. Als dat je nog niet in een wonderlijke trance heeft gebracht brengt de avond nog veel meer lekkers, met onder andere een dj-set vol Steve Reich, Philip Glass en andere minimal-helden. (JVL)