Wie de revelaties van morgen niet wil missen, moet dit weekend op Different Class zijn

door Lowie Bradt

Morgen vindt Different Class opnieuw plaats in Gent. Subbacultcha, organisator van dit eendagsfestival, slaagde er in het verleden in om onder meer DIIV, U.S. Girls, Yves Tumor en Kedr Livanskiy alvorens ze echt doorbraken naar zijn evenementen te lokken. Wie dus de revelaties van morgen aan het werk wil zien kan morgen terecht aan de Gentse dokken. Nog meer goed nieuws: wie al lid is van Subbacultcha kan gratis het festival binnen; anderen moeten zich online of aan de deuren aansluiten. Voor een lidmaatschap van acht euro per maand krijg je maandelijks een magazine toegestuurd en heb je vrije toegang op alle, over volledig België verspreidde, door het cultuurplatform georganiseerde evenementen (en dat zijn er een hele hoop). De volgende zes artiesten kan je op Different Class aan het werk zien:

Lauren Auder

Deze in Frankrijk opgegroeide, twintigjarige Londenaar die vorig jaar indruk maakte met zijn ep ‘Who carry’s you’, mag het festival in de namiddag op gang trappen. Z’n mix van gelaagde ambient en grootse orkestraties gedragen door die prachtige, innemende bariton van ‘m omschrijft hijzelf simpelweg als experimentele pop. Veel beter kunnen wij dat niet. Lauren Auder lijkt uit elk muziekhoekje elementen te halen maar verweeft in de kern prachtige en simpele melodieën met elkaar zoals elke goede popsong dat ook doet.

Juan Wauters

Folkmuzikant Juan Wauters lijkt van alle artiesten hier de meest traditionele. Dat ook hij niet verlegen zit om wat avontuur tonen echter de verschillende hoeken die de muziek van de naar New York uitgeweken Uruguayaan opzoekt: van ingetogenere folk à la Amen Dunes op ‘El Hombre de la Calle’ tot muziek die perfect op een Zuid-Amerikaans volksfeest zou passen op ‘Guapa’. Of hij live vooral een folkloristisch dansfeest, dan wel een voorzichtige krop in de keel zal teweegbrengen is maar de vraag.

Erika de Casier

Breekbaar zonder angst of compromissen: dat lijkt het debuut van Erika de Casier, ‘Essentials’, te omschrijven. De Deense heeft geen grote gebaren nodig om haar boodschap over te brengen en serveert ons nostalgische soul die uniek is in z’n subtiliteit en subtiel in z’n vooruitstrevendheid. Leuk weetje: de Casier heeft een deels Belgisch paspoort maar treedt in Gent pas voor het eerst op op Belgisch grondgebied.

Coucou chloe

Coucou Chloe kon al op onze goedkeuring én die van Rihanna, wiens modeshow ze van een soundtrack voorzag. Recent uitgekomen ep ‘NAUGHTY DOG’ bezorgde ons een ferme bad trip; alsof we een iets te stevige drug namen in een iets te sinistere club. En toch willen we morgen absoluut in haar angstaanjagende wereld ondergedompeld worden, al waarschuwen we jullie: beluisteren op eigen risico.

Faka

Het Zuid-Afrikaanse queerduo Faka omschrijft zichzelf als een culturele beweging, iets wat de ongegeneerd geëngageerde clips van het project in de verf zetten. Op een podium zal de act vermoedelijk het midden houden tussen geschifte performance art en een duizelingwekkend, door Afrikaanse beats gedragen concert. Veel eclectischer dan dit kan het in elk geval niet meer worden.

Bladee

Deze Zweedse autotunegod mag Different Class afsluiten. Waar de rest van de line-up zich vooral aan de vooravond van een al dan niet bescheiden doorbraak lijkt te bevinden, schijnt Bladee reeds te midden van die doorbraak te zitten. De partner in crime van Yung Lean bouwde de laatste jaren al een stevige discografie uit en vulde afgelopen jaar nog de club van de Trix. Verwacht je aan een stevig feestje dat de emo die stiekem in elk van ons huist naar boven zal halen.


Alle info over Different Class Festival kan je vinden op de website van Subbacultcha.