Zes aanraders voor de eerste editie van het Leuvense And&-festival

door Daan Leber

And& mikt voor zijn eerste editie meteen heel hoog. Aan de hand van een hele schare sprekers komen verschillende onderwerpen aan bod over de invloed van technologie op het stedelijk leven in al haar facetten. Ook het muziekprogrammatie trekt die brede en eigentijdse insteek door. Hieronder volgen zes artiesten die eigenlijk niet te missen zijn in Leuven.

Het debat rond lo fi house woedt nog steeds in alle hevigheid op fora voor elektronische muziek, maar de producers zelf lijken zich weinig van de kritiek aan te trekken. Ross From Friends laat zijn muziek voor zich spreken en bewijst dat hij meer in zijn mars heeft dan wat critici beweren. Recent kreeg hij ook de stamp of approval van Flying Lotus en bracht hij de ‘Aphelion’ ep uit op diens Brainfeeder. Ook live denkt de producer buiten de lijntjes, voor zijn optredens krijgt hij versterking van twee bandleden. Afgaande op zijn Boiler Room-set, staat Ross From Friends garant voor een stevig feestje.

Footwork lijkt vaak nogal een mannelijk wereldje. Daarnaast moet je ook zijn voor de heel erg repetitive beats. Gelukkig is daar Jlin, die beide zaken overeind schudt. Bij Jlin gaat het er allemaal wat hoekiger en experimenteler aan toe, en met succes. Haar laatste worp ‘Black origami’ was vaste klant in de eindejaarslijstjes. Extra fun fact: ‘Never created, never destroyed’ schopte het onlangs tot de soundtrack van ‘Atlanta’, in een aflevering over een houseparty bij Drake godbetert.

Kelly Lee Owens‘ zelfgetitelde debuut was een oase van rust. De Britse artieste is duidelijk te vinden in clubs allerhande, maar verwerkt die invloed op geheel eigen en aparte wijze. Ja, er zijn sporen van techno te bespeuren in haar songs, maar ‘Kelly Lee Owens’ schipperde ook tussen alternatieve pop en ambient. Als rode lijn verbond haar ijle stem het geheel, zodat haar album zowel in de vooravond als bij het eerste ochtendlicht perfect thuishoort.

Zonder veel pretentie mikken op de dansvloer, dat is waar Joy Orbison in uitblinkt. De Britse dj staat vooral bekend als uitstekende selector, getuige daarvan zijn ‘Selectors 004’-compilatie op het gerenommeerde Dekmantel. Op het eerste zicht lijkt hij aanstekelijke, funky house te draaien, maar Joy Orbison gooit toch meer dan gemiddeld een curveball in zijn sets, om alles fris en uitdagend te houden.

Het Leuvense Up High Collective bracht onlangs debuutalbum ‘Solitude’ uit. Naast de karakteristieke beats, viel ook de bijzondere hoes op. De foto is getrokken in een mijnstreek in Zuid-Spanje en de beatmakers gingen nadien ook de rest van de regio verkennen. Het resultaat is dat er ter plaatse heel wat beeldmateriaal geschoten is, dat ook in de liveshow verwerkt is. Indien de muziek van Up High nog niet genoeg zou zijn om je te overtuigen (?), mag je deze totaalervaring in hun thuisstad niet missen.

Dat Kamaal Williams heel vaak vermeld wordt door Lefto, hoeft niet te verbazen. Het project rond Henry Wu maakt dan ook geen stereotiepe “oude mannen”-jazz, maar plukt naar hartelust uit alle invloeden die Londen te bieden heeft. Die niet-puristische insteek zorgt ervoor dat de band onder meer op Lentekabinet staat, en tot een van onze toppers van Dour 2017 werd gekozen.

And& vind plaats op verschillende locaties in Leuven, van 2 tot en met 5 mei. Meer info, de volledige programmatie en tickets vind je hier.