Zeven Belgische Record Store Day-uitgaves die op onze wishlist staan

door Annelies Rom

Record Store Day, de jaarlijkse hoogdag der platenzaken, is weer in aantocht. Onafhankelijke platenzaken overal ter wereld vieren op zaterdag 13 april de muziekcultuur. Dit jaar koos de Belgische Record Store Day Jimmy Dewit als ambassadeur en dat viert de organisatie met een speciale 7-inch-release van The Cousins’ ‘Kili watch’ en Chakachas’ ‘Eso es el amor’. Naast deze reissue zijn er nog tal van andere Belgische artiesten die nieuwe én oude platen uitbrengen in het kader van Record Store Day. Omdat je al snel de bomen door het bos niet meer ziet, zetten wij onze zeven favoriete Belgische releases voor jou op een rij. De volledige lijst van (inter-)nationale releases vind je hier.

Millionaire – Don’t
Het was even stil rond Millionaire, maar op Record Store Day zijn Tim Vanhamel en co. helemaal terug. ‘Don’t’ is een nieuwe single, waarvan er slechts 300 exemplaren in verkoop zullen gaan. Naar eigen zeggen mogen we ons verwachten aan experimentele rock-‘n-roll, soul en dansbare muziek.

Mooneye – Mooneye ep
Mooneye werd begin dit jaar verkozen tot de Nieuwe Lichting 2019. De Belgische indiepopband die doet denken aan Ryan Adams en Jake Bugg brengt op zaterdag eindelijk nieuwe muziek uit. In het kader van Record Store Day zal Mooneyes debuut-ep verschijnen op cd én vinyl.

Jan Verstraeten – Survivor
Fans van Destiny’s Child in de zaal? Jan Verstraeten brengt voor Record Store Day een cover van ‘Survivor’ uit, waarvoor hij samenwerkte met Reena Riot en Kimberly D’hondt van Hooverphonic. Van deze single zullen slechts 100 exemplaren beschikbaar zijn.

Whispering Sons – On image: a live session
De band die afgelopen weekend nog een stevige indruk op ons achterliet met z’n show op BRDCST, brengt voor Record Store Day een plaat uit waarop we vier live-opnames zullen terugvinden. Over welke nummers het precies gaat, is niet bekend.

The Bony King Of Nowhere – Silent days – the demo recordings
The Bony King of Nowhere dropte vorig jaar zijn laatste album, ‘Silent days‘. In 2017 verspreidde Bram Vanparys de demo’s stuk voor stuk als promo voor die plaat. Nu brengt hij ze allemaal samen op één album, dat verschijnt op Record Store Day.

Glints – Bugatti / Gold veins
Met zijn ‘Bugatti’ scheerde Glints al hoge toppen, en met passages op festivals als Dour en Rock Werchter was de song vorige zomer niet meer weg te denken. Voor Record Store Day brengt Jan Maarschalk Lemmens ‘Bugatti’ voor het eerst fysiek uit, samen met de gloednieuwe single ‘Gold veins’.

Hydrogen Sea – Automata
Op 12 april brengt Hydrogen Sea zijn tweede plaat ‘Automata’ uit. Hiervoor werkten Birsen Uçar en Pieterjan Seaux samen met Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Steven Van Gelder van Tout Va Bien en Joris Caluwaerts van STUFF. Voor Record Store Day brengen ze naast de gewone plaat ook een limited edition uit.