Zo word je de winnaar van de Sound of 2017

door Thomas Konings

De Sound of 2017 winnen is helemaal niet zo moeilijk. Laat me even uitleggen hoe het precies werkt, volg deze handleiding stap per stap en kroon jezelf tot winnaar. Vergeet je favoriete site nadien niet te bedanken met een dikke, vette cheque natuurlijk.

1. Ga nu aan de slag.

Hoewel de BBC op zoek gaat naar het talent van het komende jaar, moet je als winnaar toch al een reeks singles, een waanzinnig aantal blogposts en heel wat airplay op je cv hebben staan. Elk jaar weer zie je de winnaar van mijlenver aankomen en wordt luidop afgevraagd of de Britse omroep niet een jaartje te laat is. Voor wie geld heeft: zoek (lees: betaal) jezelf een goeie PR, laat je omringen door coolerds (Run Tell Secrecy kan een begin zijn) en werk je binnen bij een management en label.

2. Doe iets solo/gooi je band buiten/doe alsof je band decor is.

Dit mag misschien een vreemde kronkel in de handleiding lijken aangezien Haim en Years & Years recentelijk met de zege gingen lopen, maar toch: het draait allemaal om persoonlijkheden. En solo komen die vaak iets meer naar voor dan in groepen; tenzij je jezelf market als een zusjesband of je twee andere bandleden bijna achter het decor zet. Het draait hier nog steeds om ons heerlijk blind, kapitalistisch popcircuit: bandjes zijn dood, tenzij ze zich richten op tienerharten.

3. Zoek jezelf een persoonlijkheid en/of een stem.

Tenzij je Adele heet, heb je naast een opmerkelijke stem ook een zekere rol nodig. Dat is nu eenmaal hoe je een ster wordt en dat hoeft niet slecht te zijn. Je kan kiezen voor een hip personage (Olly Alexander), je kan helemaal authentiek gaan of een combinatie van de twee uitproberen (Jack Garratt wist er tenslotte dit jaar ook mee te winnen). Moest je persoonlijkheid eerder saai zijn, speel dat dan op een slimme manier uit, bijvoorbeeld door een ideale schoonzoon te lijken.

4. Maak semi-alternatieve popmuziek.

De breinen achter de Sound of-poll bewandelen een moeilijk pad ergens tussen half geloofwaardige muziekkritiek (lees: de blogosphere) en het commerciële circuit waar je ook Annie Mac, Beats 1 en consorten tegenkomt. Je kan best niet meteen langs de grote poort binnenkomen, maar met catchy, eerder originele nummers de harten van ‘s werelds #tastemakers veroveren. Tenzij je een hotline naar Def Jam hebt zoals Alessia Cara natuurlijk. Jack Garratt en Years & Years begonnen ook met de steun van allerhande Disco Naïveté’s. Koppel bovendien terug naar de eerste stap: zonder steun van de juiste personen kan je het al snel vergeten. Extra bonuspunten voor wie hippe trends op een sluwe manier en in afgeslankte vorm de mainstream weet binnen te sneaken. Jack Garratt versimpelde ook SOHN, die op zijn beurt weer James Blake kopieerde.

5. Neem de Britse nationaliteit aan.

Op een 50 Cent en een HAIM na werd de hoofdvogel steeds weggekaapt door een Brit. Op de laatste longlist stond dit jaar zelfs maar één niet-Britse kandidaat. Deze vijfde en laatste tip spreekt dan ook voor zich.

Dit alles toont aan dat de Sound Of een voorspelbaar zaakje geworden is, dat de makers ervan steeds op veilig spelen en de winnaars in een bepaald profiel passen. Desalniettemin blijft het interessant om de wedstrijd te volgen: intussen is ze zo’n selffulfilling prophecy dat de winnaar hoogstwaarschijnlijk ook daadwerkelijk the next big thing (uit de UK dan toch) wordt. Daarnaast staan er elk jaar ook wel een paar interessante acts op de longlist: van derde plaats Nao verwachten wij de komende maanden het één en ander, Dua Lipa is een fijne Lana Del Rey-achtige altpop-prinses, J Hus zijn Caraïbische grime klinkt best wel heel fire en Rat Boy is ongetwijfeld een van de meest interessante artiesten uit de Britse mainstream indie van de afgelopen jaren.