IndieGloria – herbeluister de eindejaarsspecial met onder meer Peace, Passion Pit en Alt-J

door Filip Van Der Elst

Vorig weekend was er de laatste uitzending van IndieGloria van 2012. Het programma houdt een korte winterslaap en zal er in januari opnieuw staan. Dat doen ze niet zonder een vooruitblik naar het nieuwe jaar en uiteraard een overschouwing van het voorbije muziekjaar. Concreet: Hannah en Filip selecteerden vijf bands uit de recent vrijgegeven longlist voor de BBC Sound of 2013, en gingen zelf op zoek naar hun favoriete platen van 2012. Mogelijk ben jij het er niet mee eens, maar het was een keuze in eer en geweten. De volledige uitzending kan je herbeluisteren op MixCloud.

Een voorproefje van wat je te horen krijgt:

Peace – Wraith

Peace is een van de bands op BBC’s lijstje voor het komende jaar. En terecht: ze klinken als een mengeling van Foals en Vampire Weekend, en zoals je je wel kan indenken, is dat een behoorlijk explosieve cocktail. Hun debuut-EP ‘Delicious’ kreeg al behoorlijk goede kritieken, er mag wat ons betreft dan ook snel een album bijkomen. Deze BBC-nominatie kan alvast geen kwaad.

Haim – Don’t Save Me

Drie mooie vrouwen, zussen zelfs, en popmuziek met heel wat pit: wat moet een mens nog meer hebben? Ze worden omschreven als “nu-folk–meets–nineties-R&B”, maar wij horen vooral sterke refreinen en mooie zanglijnen. Haim komt uit Californië en lijkt klaar om de ether in 2013 te overspoelen. Hun eerste EP ‘Forever’ leverde hen een platendeal met Polydor en een plaatsje in het voorprogramma van Florence & The Machine op.

En dan rest ons nog onze persoonlijke top-drie van het voorbije jaar:

Op 3: Clock Opera – Belongings

Deze groep mag gerust een van de revelaties van 2012 genoemd worden. Hun debuutplaat ‘Ways To Forget’ is bij momenten wonderlijk mooi, en deze ‘Belongings’ is misschien wel de uitschieter van de plaat. Reken daar nog eens hypnotiserende videoclips bij, en je hebt een totaalpakket dan een top-drie plaats waard is. Dit nummer kan vooral rekenen op een fenomenale outro, die je kan horen vanaf een minuut of drie. Op 27 maart spelen ze trouwens in de Botanique in Brussel: niet te missen.

Op 2: Passion Pit – Take A Walk

Wij bij IndieGloria zijn wel fan van knallers: nummers die je vanaf de eerste seconde bij de keel grijpen, die extreem dansbaar zijn, die excelleren in messcherpe refreinen. Deze ‘Take A Walk’ voldoet aan al die voorwaarden en is voor ons een van de singles van het jaar. Hun tweede plaat ‘Gossamer’ is niet slecht, maar wisselvallig, maar Passion Pit is zo’n band die je eerder luistert voor de hitgevoeligheid dan voor de coherentie van de platen. Geen grote levensverhalen, wel fijne muziek die onze zomer gevoelig heeft verbeterd. Onder een stralende zon luidkeels ‘Iiii take a walk, take a walk’ meebrullen, wij hebben er ons meermaals schuldig aan gemaakt.

En op 1: Alt-J – Dissolve Me

Misschien niet de meest originele keuze – geen eindejaarslijstje zonder Alt-J-vermelding erin – maar clichés zijn er voor een reden. Hun debuutplaat ‘An Awesome Wave’ was in 2012 zonder de twijfel de meest frisse toevoeging aan de muziekwereld. Het publiek houdt van Alt-J, da’s wel gebleken in de Chateau op Pukkelpop, ondanks temperaturen die vlotjes de kaap van 40 graden overschreden, en in een uitverkochte ABClub. Verwacht je aan een explosie van Alt-J in het komende jaar: ze zijn er klaar en ze verdienen het.

IndieGloria hervat haar uitzendingen op zaterdag 12 januari. Wij gaan in de tussentijd op zoek naar nieuwe muziek die je zeker gehoord moet hebben. Heb je zelf suggesties of vragen voor het programma? Stuur dan gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com.