Een eerste kennismaking met senna JMB ‘Ik speel al lang verschillende personages’

door Anton Creemers

Bij Indiestyle staan we steeds op de uitkijk voor nieuw, Belgisch talent. Onder die noemer valt de Brusselse Johan Marc Baeten, beter bekend als senna JMB. Het is valavond wanneer we hem ontmoeten op het terras van café Archipel in hartje Brussel.

Hoi Johan, hoe gaat het ermee? Waar ben je nu mee bezig?

Goed, ik blijf tussen de singles aan nieuwe tracks werken en tracht tegelijkertijd senna JMB introduceren in het muzikaal landschap. In de drie maanden sinds de eerste single release is daar best wat tijd in gekropen.

Mensen kunnen je misschien kennen van Fornet, dit is iets nieuws?

Klopt, naast gitaar schreef ik de teksten en bracht ik die ook af en toe bij Fornet, echter speelde ik al langer met het idee om een soloproject uit te proberen. Sinds de zomer van 2021 ben ik senna JMB beginnen vorm te geven. Ik wil er een nieuwe kant van mezelf mee tonen door muziek uit te brengen waar ik minder mee bezig was maar de voorbije jaren wel meer en meer naar luisterde en steeds meer voeling mee heb gekregen: alternatieve hiphop en de meer elektronische kant van wat muziek kan zijn. Al ik ben geïnspireerd door een brede waaier aan muziek.

Welke artiesten beïnvloeden jou zoal?

Ik denk aan Frank Ocean, Yung Lean, Earl Sweatshirt en Dean Blunt, maar ook Bowie of Prince – voor mij stuk voor stuk artiesten die niet in één hokje geduwd kunnen worden, die een veelheid aan stemmen creëren via hun teksten en de manieren waarop ze die brengen. Jezelf als verschillende personages uiten, spreekt me erg aan. Ik ben zelf half Braziliaans en kom uit Opglabbeek, een klein dorp bij Genk. Sinds mijn kindertijd voel ik me een rol spelen naargelang de omgeving. In Brazilië vragen mensen zich af of ik nu Braziliaans of buitenlands ben, en in België het omgekeerde. Vandaar komt senna JMB, een Braziliaanse-Belgische mix.

Is dat ook de ‘stranger & a clown’ die je beschrijft in ‘White Clouds’?

Ja, iemand die nergens lijkt thuis te horen en telkens een masker moet opzetten, zo voel ik me soms. Zo wil ik bij tijden de drukte van de stad ontlopen om dan weer te beseffen dat ik ze op het platteland toch mis. Of neem nu mijn werk waar ik freelance artikels schrijf, dat samen met het artiestenbestaan tot een soort van dubbelleven leidt. Ik zie de tweedeling eigenlijk overal in mijn bestaan opduiken, ook bij anderen. In mijn teksten komt dat idee eveneens terug, als deel van een schets van mijn gevoelens, leefwereld, beelden en de associaties die daaruit volgen. 

Je brengt binnenkort zelf je ep ‘Scenery’ uit, wat kan je daar over vertellen?

Het was de bedoeling om een ruwe weergave van mijn eerste ideeën als senna JMB te tonen, een soort momentopname van de eerste samenwerkingen met mijn vaste producer Kiche. De nummers zijn ook allemaal in de zomer van 2021 gemaakt. Het is een heel intuïtief proces geweest. Introspectieve vertalingen en associaties van beelden van de onwerkelijkheid van het stads- en nachtleven en nostalgische herinterpretaties van gebeurtenissen uit mijn leven zijn de voornaamste motieven die terugkeren. ‘Rua’ beschrijft bijvoorbeeld een mentale trip door Natal, de stad waar mijn Braziliaanse familie woont, die uitmondt in een clash tussen personages. Ik meng er Portugese taxisamples en Engels door elkaar om dat motief verder uit te vergroten.

Leg je je voor dit project dan enkel toe op het schrijven van de teksten?

Niet volledig, het is opnieuw een vloeiend samenwerkingsproces waarbij ik sounds en ideeën voorstel en af en toe mijn gitaar bovenhaal. Het blijft wel Kiche die productioneel de uitvoerder is en zelf met veel ideeën voor beats afkomt. Voor het volgend hoofdstuk ben ik qua sound meer bezig met de verhouding tussen analoge en digitale geluiden. Het vervormen van en experimenteren met verschillende elementen en stemmen creëren binnen rapstructuren een quasi punk-vibe die mij enorm aanspreekt. Maar ik wil me daar nu ook niet op vastpinnen.

Wat ligt er nog in de toekomst van senna JMB?

Er liggen een paar liveshows in het verschiet. Tijdens mijn eerste optreden in Leuven voor Inuit kreeg ik er een positieve vibe bij. Al focus ik nu vooral op nieuw werk. Later dit jaar ga ik namelijk een paar losse singles opnemen, die nummers zullen trouwens niet lang op zich laten wachten.

Veel succes ermee!

‘Scenery’ van senna JMB komt uit op 16/9/2022, luister via deze link al naar single ‘White clouds’.