Header image

Hoe Compact Disk Dummies de creatieve motor van Uberdope weer aanzwengelde: “Dit is de beste versie van onszelf”

door Yannick Verhasselt

Het Gentse raptrio Uberdope brengt vrijdag na drie jaar een nieuwe plaat uit. Wij dronken een cola en vreemde sapjes met Gille de Bruycker, Ruben Boidin en Jef de Temmerman.

De groep doorbreekt met ‘Graag gedaan’ drie jaar muzikale stilte. Volgens Ruben was de groep wat creatief vastgeroest. “We voelden dat we onszelf constant aan het herhalen waren – niet alleen inhoudelijk maar ook qua geluid. We hebben toen zo’n dertig nummers die al in een verregaande demofase zaten integraal in de vuilbak gegooid. En dat terwijl we daar wel al heel wat tijd hadden ingestoken”. Het trio voelde de nood en de wens om te herbronnen en zich zo heruit te vinden. “We hebben wel wat tijd verloren, maar dat was ook logisch. Het heeft namelijk echt tijd gekost om voor onszelf uit te maken hoe we wilden terugkomen en wat we wilden vertellen”, verhaalt Gille. “De laatste twee jaren kregen we ook vaak de vraag of we nog met muziek bezig waren, terwijl er achter de schermen van alles gebeurde”, vult Jef aan. “Vandaar dat het eerste zinnetje op onze plaat ‘Zijn jullie nog bezig, Uberdope?’ is, om zo wat in te spelen op die constante vragen”, verklaart Gille.

Net als Uberdope was ook Compact Disk Dummies op zoek naar een uitdagend nieuw project. Via via kwamen ze met elkaar in contact. “We hebben echt jarenlang gesmeekt… Nee nee!”, grapt Jef. “We kenden ze een beetje en ze zagen het meteen helemaal zitten”, gaat Ruben verder. Door de samenwerking kon de groep zich toespitsen op de teksten om die beter te maken. “Daarom hebben we onze plaat ook ‘Graag gedaan’ genoemd: we willen de mensen bedanken die ons terug dat spelplezier en de zin om muziek te maken hebben laten terugvinden”, vertelt Gille, “Maar er is ook een tweede betekenis waarbij je die ‘Graag gedaan’ op een arrogante manier kan interpreteren: alstublieft, hier is de muziek! En graag gedaan!”.

Het nieuwe album bundelt allerlei subgenres van hiphop in een iets steviger Compact Disk-jasje. Hier en daar zijn er wel een aantal overlappingen die volgens de groep het meest tot uiting komen in de single ‘Wow’. “We zijn niet per se vertrokken vanuit de muziek van de CDD. Ze deelden gewoon hun kennis met ons. Uiteraard zit hun sound daar bij, maar het gaat veel verder dan dat”, vertelt Jef. “Wat zij met onze plaat hebben gedaan is fenomenaal. Hoe ze werken met synthlagen en hoge koortjes is geflipt”, gaat Gille verder.

Eens de groep op de rails zat, was het drietal met de Dummies erbij niet meer te stoppen. “Alles verliep vrij organisch, ook al werd de deadline een aantal keer verschoven. Ik denk dat we er allemaal wel vree positief op terugkijken, echt een superaangename samenwerking”, verzekert Gille. “Het opnameproces was echt niet zo slopend. We zijn samen met de Dummies naar MotorMusic in Mechelen getrokken, een echte opnamestudio met veel voorzieningen, wat voor ons toch wel nieuw was om zo een aantal aanwijzingen te krijgen, bijvoorbeeld qua zang”, vult Ruben aan, “Het waren vaak maar minimale dingen maar wel met een grote impact.”

Net als de Compact Disk Dummies is Brihang terug te vinden op de nieuwe plaat, een samenwerking die volgens hen gewoon moest gebeuren. De West-Vlaming zit onder hetzelfde management en het eigen label, Fake Records, van het drietal. “Dus eigenlijk hebben we hem gedwongen, contractueel”, grolt Ruben. “Nee, we zijn zeer grote fans van wat hij allemaal doet en voor ons was dat gewoon heel logisch dat hij op onze plaat kwam. Bovendien zijn de Dummies ook grote fan en wilden ze hem er maar wat graag bij.”

Op de  eerste nieuwe single ‘Wow’ passeren er een aantal verses die wat extra uitleg verdienen – neem ‘We zijn Uberdoper dan ooit’. “Ik denk dat we op deze plaat misschien wel de beste versie van onszelf zijn tot nu toe. Ik denk niet dat het eindpunt al bereikt is”, aldus Ruben. “We zijn een geëvolueerde Pokémon”, grapt Jef erachter aan. “We hebben wel wat fases doorlopen, muzikaal en als band. Alle teksten zijn typisch Uberdope maar misschien vinden we nu wel het beste evenwicht tussen al die verschillende versies.”

“Bovendien is de clip van het nummer evenzeer een soort van breuk tegenover vroeger door de artistieke invalshoek die de video heeft gekregen. “We hebben wel coole clips gemaakt maar zoals met alles voor deze plaat wilden we ook dat doorbreken en met andere mensen samenwerken. We dachten het voor deze clip eens over te laten aan de supercreatieve mensen van Dennis&Did. Zij kwamen dan af met dat idee van die wedergeboorte”, vertelt Gille. “En we waren daar wel direct mee weg”, voegt Jef toe. “Ja, toen we dat idee hoorden, zo abstract geniaal… Daar moesten we voor gaan”. “Die keuze om mensen meer carte blanche te geven is iets wat we voor dit album wel meerdere keren hebben gedaan”, gaat Jef verder, “Ik denk dat we het gewoon waren geraakt om alles zelf te doen en dat was ook onze kracht. Maar op een bepaald moment wordt dat toch een beperking en ik denk dat we aan ons plafond zaten van ons DIY-gehalte. Het is nog altijd heel erg doe-het-zelf, al zijn er specialisten bijgekomen en daar hebben we echt wel veel van geleerd.”

Het trio blijft zoals op vorig werk wel bij hun roots qua thema’s. De rappers beschrijven dat ze vooral rappen over de dingen die ze meemaken en zien gebeuren in hun omgeving. Daarnaast zijn de onderlinge gesprekken een belangrijke inspiratiebron. “We zijn drie vree normale gasten, de ene al wat knapper dan de andere. Het is dus logisch dat je blijft rappen over wat je bezig houdt”, geeft Ruben aan. “Zo is er bijvoorbeeld het nummer ‘Zure buren’ en het verhaal daarachter gaat als volgt: elke dinsdag hielden wij een schrijfsessie in een jeugdhuis en tussen die sessies door gingen we ergens voetballen. Op een gegeven moment deed iemand zijn raam open en riep dat we te luid waren. Terwijl het drie uur ‘s middags was en we niets naar elkaar aan het roepen waren. We waren gewoon een balletje aan het trappen”. “We laten ons inspireren door het dagelijkse leven. Een beetje zoals Prince, al was zijn dagelijkse leven ook niet echt om over naar huis te schrijven hé”, grijnst Jef.

‘Graag gedaan’ verschijnt op 26 oktober. Wie een ticket kon bemachtigen kan die avond terecht in de Charlatan voor de release show van de plaat. Het trio speelt, door het razendsnel uitverkopen van die release show, op 3 maart in de Vooruit. Tickets voor het concert zijn beschikbaar via de website van de zaal.