Interview And So I Watch You From Afar – Op 'Gangs' wilden we veel energie creëren

door Vincent Coomans

Wanneer we Rory Friers aan de lijn krijgen, is de frontman van And So I Watch You From Afar samen met de overige bandleden enkele nieuwe nummers aan het opnemen in de studio. Materiaal voor het derde album? De man houdt zich nog wat op de vlakte. Wat we wel weten is dat hij net terug is van een korte doortocht in België waar hij met zijn groep mocht “headlinen” op Ieperfest, het prestigieuze hardcore festival dat jaar na jaar festivalgangers van over de hele wereld verwelkomt. We hadden wat tijd nodig om te verstaan wat hij met zijn Ierse accent vertelde, maar eens die klip omzeild, kregen we alvast een boeiend gesprek voorgeschoteld.

*Indiestyle: Dag Rory, we doen dit interview omdat jullie laatst speelden op Ieperfest, Belgiës grootste hardcore festival. Min of meer verrassend, want jullie muziek is toch lichtjes anders. Vertel me, waarom past ASIWYFA op dat festival? *
We hebben steeds het gevoel gehad dat we dicht bij de punk/hardcore scene stonden. Noem het gerust onze achtergrond. We zijn namelijk opgegroeid met bands als At The Drive In, Black Flag en Fugazi. Ze hebben ons geïnspireerd om het DIY principe te volgen. Dat we het podium mochten delen met groepen uit die scene, was een grote eer. We voelden er ons overigens meteen thuis, en waren zelfs nerveus omdat we headliner waren op het tweede podium.

Indiestyle: Dat kan ik geloven. Beantwoordde het optreden aan jullie verwachtingen?
Absoluut, er was zeer veel energie op en rond het podium en de mensen die er stonden waren uitzinnig. We waren dan ook allen zeer opgetogen.

Indiestyle: Ik zag jullie vorig jaar op Pukkelpop. Jullie in de donkere Chateau-tent zien en horen spelen voelde zeer claustrofobisch aan. Hoe belangrijk is de sfeer tijdens jullie optredens?
Het is cruciaal, een concert zonder sfeer is niet zo fijn voor ons. Die sfeer kan er zijn in verschillende vormen. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat een groep een zekere energie kan creëren. Of we nu een show doen op een festival voor duizenden mensen of een optreden in iemands huiskamer, er moet toch zeker wat energie aanwezig zijn. Het maakt dat moment dat je op het podium staat uniek, de moeite waard. En dat is wat we echt willen nastreven met onze muziek.

Indiestyle: Is er dan een zekere sfeer die jullie verkiezen of die jullie gericht willen opbouwen tijdens het concert?
Er is niet echt een specifieke sfeer, maar ik hou er wel van als we de energie in de zaal zien opklimmen tot een bepaalde climax. Een soort van collectieve climax waar wij deel van uitmaken en waarbij we er in slagen de toon te zetten. Het momentum dat iedereen het gevoel heeft dat we er allemaal samen in zitten.

Indiestyle: Jullie hopen die te creëren met een gloednieuw album, ‘Gangs’. Sinds de release van jullie debuut in 2009, hebben jullie heel veel tours achter de kiezen. Was het niet moeilijk om tijd te vinden om die nieuwe plaat te maken?
Zeker weten, het was echt moeilijk. We schreven zeer veel nieuwe nummers terwijl we constant op de baan waren. Het probleem was dat we de tijd niet hadden om die songs af te werken en op te nemen. Uiteindelijk beslisten we om ons zes weken op te sluiten in de studio om de plaat voor eens en voor altijd af te werken. Toegegeven, dat was soms moeilijk, maar uiteindelijk zijn we echt trots op het album. Meer nog, we hebben het gevoel dat het ons representeert zoals we echt zijn en ons echt voelen.

Indiestyle: Kun je dan stellen dat ‘Gangs’ anders is dan het titelloze debuut?
Wel, het voelt veel meer als een album. Waar onze eersteling veeleer een collectie was van nummers die we ooit schreven, is ‘Gangs’ coherenter. Alle liedjes horen op het album in die weloverwogen volgorde. We wilden er niet noodzakelijk één muzikaal stuk van maken maar we hebben wel het gevoel dat het ene in het andere overvloeit en zo een zeker geheel vormt.

Indiestyle: Jullie maken post-rock. Afgezien van het zangstuk in ‘7 billion all alive at once’, horen we geen woord. Niettemin zijn de titels van de nummers goed gevonden. Waarop baseren jullie je om die te kiezen. Zit er een diepere boodschap of een zeker gevoel in dat ook terugkomt in de muziek? Of zijn ze gebaseerd op bepaalde ervaringen?
Het varieert van nummer tot nummer. We hechten wel veel belang aan de titels. Soms hebben we een titel die we willen gebruiken en waarvan we het gevoel hebben dat hij het gevoel van een song typeert. Anderen hebben een eerder persoonlijke achtergrond. En sommige zijn gewoon plezierig, grappig.

Indiestyle: Zijn er artiesten die jullie beïnvloed hebben gedurende het productieproces?
Ja hoor, we luisterden veel naar groepen als Battles, Grizzly Bear en Japandroids, stuk voor stuk bands uit zeer uiteenlopende genres. Niettemin is het moeilijk te zeggen welke bands ons op een zekere manier hebben beïnvloed. Soms hoor je kleine verwijzingen naar hun muziek in bepaalde stukken van ons.

Indiestyle: Hebben deze bands jullie ook specifiek beïnvloed bij de productie van ‘Gangs’?
Kijk, we wilden vooral dat ‘Gangs’ en meer bepaald de nummers op de plaat zeer groots en bombastisch waren. Vandaar dat de muziek ook raakvlakken heeft met dance, techno of dubstep, genres die nogal “heavy” zijn maar wel veel energie creëren en zo ook een grote impact hebben. Dat is dat we ook in ‘Gangs’ wilden stoppen en ik heb het gevoel dat we daar ook in geslaagd zijn.

Indiestyle: Dat denk ik ook. Hoe ziet de toekomst er verder uit?
Wel, op dit moment zijn we ons festivalseizoen aan het afsluiten, we zijn songs aan het schrijven en we hebben een boel nummers die we standvastig opnemen om er een nieuwe plaat mee te maken. We komen terug in oktober en november. En er komt ook een nieuwe single. Los daarvan hebben we ook een hoop aankondigingen te doen in de komende weken en maanden. Hou dus onze website, MySpace en Facebook in de gaten.

Indiestyle: Dat zullen we zeker doen. Hartelijk dank voor het interview.
Zeer graag gedaan.

And So I Watch You From Afar live zien kan in oktober 2011 in Luxemburg (Rockhal, 05.10, info & tickets), Brussel (La Chocolaterie via VK, 06.10, info & tickets), Nijmegen (Doornroosje, 07.10, info & tickets) en Groningen (Vera, 08.10, info & tickets)

And So I Watch You From Afar MySpace

Album ‘Gangs’ verdeeld door N.E.W.S